Paluu menneisyyteen

Me pojat kodin ikkunan alla asemapytigillä

Tässä iässä mies palaa mielellään lapsuuteensa, varsinkin jos sen on kokenut onnellisena. Minun lapsuusmuistoni ovat pääosin myönteisiä ja fyysisestikin paluu menneisyyteen on helppoa, hyppään mopon tai moottoripyörän selkään ja ajaa hurautan reilut 20 kilometriä kotikylälle, Haapakoskelle.

Prikulleen sama paikka edellisen kuvan kanssa nyt, 60 vuotta myöhemmin

Moni rakennus on paikoillaan, jopa korjattu entistä ehompaan kuntoon, toki ikävää katseltavaakin löytyy. Luonto on armollinen, se peittää ja ottaa omakseen purettujen pytinkien ja heitteille jätettyjen talojen autioituneet pihamaat. On nostettava hattua heille, jotka tekevät työtä vielä jäljellä olevien rakennusten ehostamisessa. Kesäisin kylän raitilla tapaa joskus tuttuja, tuntemattomiakin ja ihmekö tuo, onhan Haapakoskella asumisestani kulunut aikaa jo 45 vuotta.

Tämä oli joskus kylän komeimpia ja uusimpia rakennuksia, nyt unohdettu

Eilisellä kyläkierroksellani tapasin yllätyksekseni pari tuntematonta retkeilijää Vuorisen kallioilla. Koltiaisena siellä leikittiin Tarzania ja vähän myöhemmin riiusteltiin tyttöjen kanssa. Entistä bändimme manageria, alkuasukas-Pietua jututin urheilukentän kulmalla tyhjenevän rivitalon pihamaalla. Lienee kohta ainut asukas 60–70-luvun vaihteessa rakennetussa, silloin upeassa rivarissa, jossa sisään tuli hanasta kylmää ja kuumaa vettä ja likavesi valui viemäriä pitkin ulos ilman tunkiokeikkaa sinkkisankon kanssa. Ei ollut näitä hienouksia muissa työläisten asunnoissa, pytingeiksi kutsutuissa.

Tuli uusi aika. Nuoriso suuntasi pois kylältä ja tehtaan työpaikat vähenivät murto-osaan entisajoista. Lopulta pääluottamusmies Antti sammutti viimeisetkin valot 1842 perustetusta tehtaasta. Nyt tehdas on alkanut elää museoituna uutta aikaa ja kylä sinnittelee siinä ohessa.

Käy vilkaisemassa, jos et ole aiemmin vieraillut Haapakoskella. Viimeistään 29.7. pistäydy kylätapahtumaan. Ensin juhlitaan tehtaalla monenkirjavan väen kanssa. Paikalla entisiä ja uusia koskelaisia vieraineen ja on happeninkia moneen makuun. Klo 17 alkaen tanssahdellaan HHB:n tahdissa Seurantalolla. En malta olla sanomatta, että bändissä on nostalgiameininkiä 60-luvulta, niin soittajien kuin musiikin suhteen. Siellä tapaat allekirjoittaneen mikrofonin takaa kitara kainalossaan ja kolme muuta ikämiestä musisoimassa, valemuusikoita parhaasta A-ryhmästä!

Lisätietoa kylästä ja sen tehtaasta tapahtumineen saat Haapakosken Ruukin ja Pieksämäen Haapakosken kylän kotisivuilta. Niiltä löydät kuvia myös kunnostetuista rakennuksista  ja paljon muuta!