Pieksämäelläkö asunto-ongelmia?

Oletko lukenut tai kuullut tiedotusvälineistä uutisen, että Pieksämäellä ovat halvimmat asunnot koko Suomessa? Nyt ainakin tiedät kun sen sanon, voihan jostakin saada jonkin yksittäisen kämpän vielä halvemmalla, mutta se onkin sitten jo tosi periferiaa.

Aamun SS:ssa kehuttiin, miten hyvä Pieksämäellä on asua. Ei puutu kun nuoriso, opiskelupaikat ja oopperatalo, Poleenista vääntyy äkkiä sellainenkin, hätätilassa. Mitä on kylliksi? Eläkeläisiä (juttuseuraa), puhdas luonto ja aivan ilmiömäiset harrastus mahdollisuudet. Hyppyrimäki ja laskettelukeskus tosin purettiin vuosikymmenet sitten, kyseisten lajien harrastaminen kävi eläkeläisille liian vaaralliseksi. Terveyskeskuksen toive kai nämä purkutalkoot olivat? Joku meistä körniköistä saattaisi edelleen kiivetä Selkkarin mäkitorniin ja Uhonmäen rinnettä joutavikseen höylätä, minä mukaan lukien. Häkärinteelle on Pappa Tunturilla liian pitkä matka, 30 kilometriä.

Asunnoista piti kertoman. Asumiskelpoisen omakotitalon saat täältä alkaen 30.000 euroo, jopa alle. Rivareista ja kerrostaloista löytyy kämppiä 20.000 eurosta alkaen. Myynnissä noin 300 asuntoa, on mistä valita, korsusta linnaan. Myyt Hesasta yksiön, niin sinulla on kymmeneen asuntoon rahat tänne. Käytä ne yhdeksän ylimääräisen luukun manit mieluummin kulutukseen, ehkä ei kannata sijoittaa useampaan asuntoon. Vajaan vuoden päästä täällä avataan oikea Mega-mega Prisma, se vie parkkialueineen ison osan muuten joutavaksi jääneestä VR:n asunto- ja varastoalueesta, ei näytä meidän Veruritallikaan (sisätori) enää niin yksinäiseltä siellä ratapihan reunalla.

Prisma taitaa olla ainut uudisrakennus koko seudulla, josko joku rakentaa mahdollisesti omakotitaloa jonnekin rantatontille, en ole vaan huomannut. Tontteja täältä saisi puoli-ilmaiseksi vesijohtoineen, viemäreineen. Jos haluat uutta rakentaa, rautakauppoja ja välinevuokraamoita löytyy useampia ja sahatavaraa tuotetaan varmasti toivomustesi mukaan paikallisissa yrityksissä. Suomea puhuvia ammattimiehiä avuksesi löytyy paikkakunnalta, jottei tarvitse Baltiasta tai Puolasta heitä etsiä, näiden kanssa elekieli ja koivuhalko ovat ainut toimiva yhteydenpitoväline. Näistä velikullista on minullakin valitettavasti kokemusta ruuhka-Suomen puolelta jälkikasvun talonrakennustyömaalta.

Harrastuksiin löydät välineitä lukuisista kivijalkaliikeistämme. Hypermarketteihin ja nettikauppoihin ei täällä tarvitse turvautua. Palvelu omalla kohdalleni on ollut meidän pikku kaupoissamme suorastaan yliystävällistä. Ymmärsin yrittäjänäkin jo silloin hyvään aikaan Pieksämäellä toimiessani, että asiakas se silloinkin toi leivän minunkin pöytääni. Kisa asiakkaista on vain koventunut. Tiedän meidän liikkeiden olevan suosiossa muuallakin Suomessa edullisten hintojensa takia, täälläkin osataan verkkokaupan koukerot.

Jos Pieksämäellä olisi työpaikkoja muillekin kuin lähihoitajille palvelutaloihin, suosittelisin tänne muuttoa kaikille, eläkeläisten lisäksi. Jos et halua asua ympärivuotisesti naapurissani, osta täältä keskeltä kaupunkia tai hieman reunemmalta itsellesi edullinen vapaa-ajan asunto. Pieksämäellä kaikki on lähellä, näkyy omasta ikkunastasi, järvi, metsä, ladut ja lähikauppa. Terveyskeskus ja pari yksityistä terveysasemaakin löytyy korkeintaan bussikyydin tai mopomatkan päästä.

Lapissa voisi olla vielä rauhallisempaa kuin Pieksämäellä, mutta siellä lähin terveyskeskuskin voi olla jo 300 kilometrin päässä, koettu on sekin. Täällä pisin matka palveluista on putkaan, 40 kilometriä Varkauteen, mutta sinne pääseekin valtion kyydillä!

Kommentit

 • Eino J. (maallikkona)

  No, onpas sitä ruvettu Pieksämäellä suuta pieksämään!
  Oikein tuli jutusta HYVÄ MIELI asian seassa oli huumoria.

  Hyvä idea tuo paikkakunnalle muuttohoukutin, ja rikkaimmille vielä loma-asuntokin.

  Ehkäpä jokin yritys tai -ketju voisi ostaa teidän kylän asunnot ja ryhtyä järjestämään maatilamatkailun tapaan kaupunkilomia rauhallisessa ympäristössä. Tai vanhemmalle väelle hoivakotitoimintaa?
  Ehdotin aikoinaan samaa eläkehuoltoa helpottamaan, että Suomi ostaisi Espanjasta laman iskettyä pikkukaupungin verran tyhjilleen jääneitä sijoitusasuntoja. Eläkeläisille olisi siellä lämpimämpää (ja muotia rikkailla oli muuttaa veroparatiiseihin.)

  Tosin Saksassa ryhdyttiin jokunen vuosi sitten jo vastustamaan noita lomaosakevieraita, samoin Venetsia on ulkomaalaisten hallussa … MUTTA ainakin muutama ökyrikas voisi iskeä Pieksämäen koukkuun
  Toivottavasti pohdintasi jatkuu …

  • Pekka

   Kyllä Pieksämäelläkin voisi elää. mutta kun mutta
   Pieksämäki on jäänyt johonkin tyhjiöön.
   Sen pitäisi kuulua johonkin Savon keskiöön.
   Esim. Kuopiossa asuneena (25-v) kysynyt savolaisilta,oletko käynyt P:mäellä?
   1/9 on käynyt P:mäellä!!
   Eikä ne kuopiolaiset edes tiedä missä Meijjän Pieksämäki on.
   Kannattas tehä jottain, ennen kuin se vanha Kotikaupunki kuihtuu,, kokonaan..

 • Ari Niemeläinen

  Kiitos Eino kommentoinnistasi! Alkaa olla Luojan tosi, että jos täällä periferiassa ei huumoria, hirtehissellaistakin viljellä, alkaa olla totinen paikka. Väestökato on julmettu tosiasia! Työpaikat, missä työ ootte? Minne työ veitte meijän koulutuspaikat? Koko ajan yrittävät minua viisaammat keksiä houkuttimia ja pitimiä Pieksämäelle ihmispolojen päänmenoksi. Yksi hatunnoston arvoinen hanke täällä on Vedenjakaja Reitistö Partaharjun ja lähiympäristön luonnossa, siihen kannattaa tutustua joko patikoiden, suksien tai vaikkapa pyöräillen. On Haapakosken tehdas ym. ym mielenkiintoista, millaista et muualta Suomesta löydä, käväise edes!

  • Eino J. (maallikkona)

   Huumoria ja positiivisyyttä kaivataan aina. Harvat sen osaavat tyylikkäästi, mutta onneksi se tarttuu kun ei lannistu. Eräskin vanha pappa esiintyi yli 80-kymppisenä lavakoomikkona tuosta vaan, tv-ohjelmassa äskettäin esitelty ohjelman siivu jäi mieleen (toivottavasti lainaus ei ole maksullinen; hän kertoi tilanneensa 150 $ maksaneen peniksen suurennuslaitteen – paketissa tullut vekotin oli suurennuslasi).

   Merkitsin kesälomalle tekemistä ja kohteen muistiin.

 • töitä on

  Niin. Tuosta työpaikkatilanteesta. On hyvä huomata, että jos karttaan piirtää Pieksämäen ympärille ympyrän 100km säteellä, sen sisällä asuu yli puoli miljoonaa ihmistä. Paljon enemmän kuin Kuopion, Jyväskylän tai Mikkelin ympärillä.

  Eli töitä työmatkailaiselle löytyy varmasti jostain kolmesta maakuntakeskuksestamme. Ja tunnin työmatka ei ole nykyään matka eikä mikään. Ruuhka-Suomessa et ehdi kovin pitkälle kotioveltasi…

 • Tomron

  Tosiasia on että Pieksämäki kuihtuu hiljalleen pois kartalta. Ennusmerkit ovat kaikkien nähtävillä, ei muuta kuin leipää hieman ja vielä vähemmän sirkushuveja. Asuntotilanne on semmoinen että kaikki ne ovat karkeasti ylihinnoiteltuja koska arvo tippuu koko ajan n. 6-11 % vuosivauhtia.!!! Asumisoikeusasunnoista ei ole tietoakaan koska paikallinen Haka -kiinteistöt yrittää epätoivoisesti vuokrata tyhjiä asuntojaan jotka ovat aika pahasti jääneet ajastaan jälkeen. Jos tietty pientä tukikohtaa haluaa Kuopion läheltä ja halu shoppailuun on olemassa niin suosittelen , sijoitusmielessä ei ehdottomasti.

 • plokkariukki

  Olet oikeassa ”töitä on” ja vanha sanonta, Aina tekevälle työtä löytyy-pitää jopa täällä paikkansa. Työmatka on usein pään sisäinen ongelma. Jopa liikenneyhteydet täältä ovat kohtuulliset. Täkäläiset pitävät 50–70km työmatkaa pitkänä asuessaan muuttotappiokunnassa. Saatuaan työpaikan muka paremmasta, isommasta ja kalliimmasta kaupungista, matkan haitta-arviointi muuttuu. Ruuhkat eivät ole ongelma ja pitkä työmatka-aikakaan, tunti suuntaansa ei tunnu missään. Asuntojen hinnat ovat kasvukeskuksissa tänne verraten älyttömät. Pieksämäeltä tunnissa olet jo pitkällä, ei ole ruuhkia! Jokin muu vaikuttaa haluun asua Pieksämäellä? Onko maine Suomen surkeimpana paikkakuntana, kuten joskus jossakin TV-ohjelmassa väitettiin syy? Oikein huomasit, itsekin olen jo sortunut ajatukseen, ettei täällä töitä ole; naapureissa on ja ne ovat ihan pienen ajomatkan päässä!

  • Eino J. (maallikkona)

   Pieksämäki on tv:ssa tapetilla 15.3. kun Juicesta kertova ohjelma esitellään … laulu Pieksämäeltä aiheena.

Kommentointi on suljettu.