Raitilta poimittua

Jotkut jaksavat marmattaa keväisin ainakin minulle haittaamattomista koiranjätöksistä, jos nyt eivät ihan portin kohdalle lennä, koiranp..a hajoaa auringon ja sateiden vaikutuksesta kuin tuhka tuuleen. Entä sitten kaikki muu roju, joka paljastuu teiden ja katujen varsilta lumen sulaessa, se ei häviä ainakaan hetkessä tekemättä sille mitään.

Onko tämä osa poliisin uutta valvontajärjestelmää?

Tietokoneen näyttö ei putoa vahingossa auton katolta tielevikkeelle. Hanskoilla ja rukkasilla on tapana tehdä niin kun käy kirimässä peräkärrin kuormaliinoja ja työjarrut unohtuvat kärryn lokasuojan päälle tai Voortin katolle, kokemusta on.

Pyöräteiden ja jalankulkuväylien varret tursuavat ihan vahingossa tippuneita chipsipusseja, litran mehutölkkejä ja tyhjiä tupakkatoppia. Ilmeisesti tuuli heittelee niitä huomaamatta pyörän tarakalta, repuntaskusta kouluun ja töihin ajellessa tai muuten illalla kartsaa kiertäessä. Voihan tornado iskeä auton sisällekin ja heittää tupakkatopan ikkunasta tienpenkalle. Kaikenlaisten karkkien ja suklaapatukoiden paperit on tehty niin kevyiksi ja liukkaiksi, ettei niitä taskuun tai roskikseen saa livautettua Erkkikään ja viiden metrin matka roskapöntölle on ehdottomasti liian pitkä.

Pantillisia pulloja ja tölkkejä olen pyörä- ja kävelyreissuillani keräillyt verottajan mätkyjen pelossa. Jaksavat eräät kantaa täydet patterit juomaa autoon ja sitten viskellä tyhjät hylsyt ikkunasta pihalle. Lumisateen jälkeen muovinen tölkkisatsin kuori on mahdottoman kiva epeli piilossa lumen alla. Siihen kun meikäläinen tallaa aamulenkillä jalallaan, mahtavasti kirpaisee kipeästä lonkasta, kun liukuu yhden jalan varassa aikansa ja lopulta hujahtaa selälleen, tämäkin on koettu.

Liian painavaa palautettavaksi

Ymmärrän minä Virosta haettujen ei-pantillisten tölkkien viskelemisen, niillähän voi koettaa osua tien reunassa kävelijään tai liikennemerkkiin, sitä vartenhan merkitkin on sinne asenneltu. Olohuoneen ikkunan alta löysin aamulla lasipullon, lie ihan kuohuviiniä? Pitikö sillä osua meidän talon ikkunaan? Onneksi heittäjä lienee ollut pullon tyhjennyttyä siinä kunnossa, että osumatarkkuus ei ollut kohdallaan ja heitto jäi vajaaksi.

Roskaamista eivät harrasta pelkästään lapset ja nuoret, hehän ovat täällä periferiassa muutenkin hupeneva ja varjeltava luonnonvara. Roskaaminen onnistuu meiltä vanhemmiltakin, kuvaesimerkkinikin sen osoittanevat. Saataisiin edes joku tolkku, ja ihan tahallinen paikkojen sotkeminen vähemmälle. Puhtaita tien- ja kadunvarsia olisi paljon mukavampi katsella aamulenkillämme, menimmepä sitten kävellen, pyörällä tai vaikkapa rollaattoria lykäten.

 

Kommentit

 • Eino J. (maallikkona)

  Mukavasti havainnoitua – noinhan se hoituu
  – – varmaankin epähuomiossa tuota roskaamistakin tulee harrastettua, vaikka pyrkii viemään kaiken kierrätykseen
  – – jonkin verran me teemme sitä kuitenkin aivan varta vastan, tai on jäänyt ymmärtämättä toiminnan luonne. Eräät minua viisaammat sanovat roskien jättämistä luontoon tai kadulle vallan käyttämisenä (minulla kun on sitä vähän, korvaan sen teettämällä muilla omia töitäni kun se on niin helppoa tällä tavalla – en joudu itse katuja lakaisemaan? voin muistaa asian epätarkasti)

  (jos sallit, linkitän erääseen ideaani, monikäyttöiseen Kiltti-kukkaroon http://blogit.savonsanomat.fi/rauhallista-odotusta/tuottavuuden-nousu-3-kiltti-kukkaro/

 • Ari Niemeläinen

  Näinhän se olisi Eino, että jos jokainen ottaisi edes yhdenkin roskan Kiltti-kukkaroonsa siirtääkseen roskikseen, niin äkkiä paikat puhdistuisivat ja jos ensimmäistäkään roskaa ei tahallaan maahan heitettäisi, miten siistiä meillä olisikaan. Olikohan paikka Gardalla tai jossakin etelässä, mutta viikon aikana en nähnyt teillä ja toreilla ainuttakaan kunnon roskaa, edes tupakan tumppeja. Hieman sivummalla niitä oli siitäkin edestä. Tais olla unta?

 • Eino J. (maallikkona)

  Eikä mitä
  Eräs opettajani kertoi vuosikymmeniä sitten, että Singaporessa käydessään heille kerrottiin, että purukumin heittäminen kadulle tietää kuukauden palkan veroista sakkoa. Kuinkahan tuo toimisi meillä?

Kommentointi on suljettu.