Suntiosta julkkis

Tv-ohjelmien kriitikko ja suurkuluttaja Marko Ahonen kirjoitti tänä aamuna Savonsanomissa, että papeista ja heidän asiakkaistaan saisi mielenkiintoisen telkkari-ohjelman Poliisien, Tullin ja Pelastajia-sarjojen lisäksi. Ehdottaisin kuitenkin kameroiden eteen tällä kertaa jonkun muun kirkon työntekijän kuin papin.

Kenelle kellot soivat?

Kenelle kellot soivat??

Pappi on sellaisessa roolissa ja pihdeissä kirkon järjestyksen, siis kirkkolain kuin tuomiokapitulinkin kanssa, että epäilen heistä kertovan ohjeman kiinnostavan katsojia ehkä vain yhden kerran. Tietysti jos ohjelman ensijaksoon saataisiin tungettua Sonkajärven vai minkä srk:n kirkkoherra se Kanadasta karannut kirvespappi olikaan, ja entinen vitsikäs Vehmersalmen  asessori/ kirkkoherra/kansanedustaja, ja vielä Isä Mitro kaiken huipuksi, niin miksipä ei. Unohtui kandidaateista naisasiansa sotkenut entinen piispa, nimeä en taida muistaa? Minkä kuvan he lopulta antaisivat kirkon toiminnallisen eli hengellisen puolen työntekijöistä, häipyisikö ihmisten mielistä loppukin usko kirkon sanomaan heidän myötään. Ovat  saaneet omilta kirkoiltaan, esimiehiltään ja seurakunniltaan jo sen verran sapiskaa, että tulisivatko näihin turha-julkkis ohjelmiin enää mukaan

Miten olisi kameroiden valokeiloissa niin sanotut seurakunnan tukitöiden tekijät? Pienempi palkkaisiakin ovat ja siinähän menisi ohjelman teossa tärkeämmiltä työntekijöiltä hyvää työaikaakin hukkaan, ei kai ohjelmista palkkioitakaan makseta? Jos maksetaan, ilmoittaudun heti ”näyttelijäksi” suntion osaan! Olen nauttinut pari vuotta kyseisestä virasta pientä eläkettä, voisin uhrautua muutaman entisen työkaverin kanssa mukaan, julkisuus kiinnostaa!

Suntion työmaa ja työväline

Suntion työmaa ja työväline

Suntio on aina siellä missä miestä (naista) tarvitaan ja hän tekee mitä vaan, muut mitä osaavat! Olemme poliiseja omalla työmaallamme, poistamme sieltä hörhöt ja häiriköt. Olemme palokunta, ainakin kahdesti sammutin kirkossani palonalun. Monet viinat olen ottanut talon haltuun tilapäisesti työmaillani. Meistä suntioista kehittyy työn ohessa myös mainioita ralli-kuskeja. Vähintäinkin olemme kahdessa paikkaa yhtä aikaa ja jo kolmanteen menossa. Eri tilaisuuksien, jopa eri kylien väliä ajellessa kaasuläpyskä painetaan ihan pohjaan asti. Loppuvuosina huomasin matkanteon sujuvan moottoripyörällä vielä nopeammin. Kuulin poliisienkin suhtautuvan lentäviin suntioihin hieman armeliaasti, olisivat kai meille suoneet auton katolle ja motskarin telineeseen sen sinisen hälyytysvalonkin äänisirran kanssa.

Jos nyt joku media-taloista sattuu kiinnostumaan oikeista kirkon työntekijöistä ja heidän tekemisistään; ei siis vain niistä puhetyöläisistä, niin ottakaapa yhteyttä plokkariukkiin. Ainakin suntioporukalla olisi hauskaa ohjelmaa tehtäessä, tiedä sitten katsojista.

 

Kommentit

 • Jari Holopainen

  Minä luulen, että suntiot ja papit ovat etenkin pienissä seurakunnissa olleet julkisuuden henkilöitä aina. Täällä Helsingissä tilanne voi olla toinen. Ei tunneta työntekijöitä kuin vasta tosjpaikan edessä: häissä ja hautajaisissa. Tulevaisuudessa seurakunnan työntekijöiden merkitys korostunee, kun suuret ikäluokat vaihtavat enenevässä määrin hiippakuntaa.

 • Ari Niemeläinen

  Kyllä Jari meistä suntioista ainakin pidettiin tämän kokoisessa pikkukaupungissa ”hyvää huolta”. Muistuu mieleen eräs reissu viinakauppaan ja en ollut silloin hakemassa Alkosta kirkkoviiniä. Harvoin kotikylällä eksyinkään kyseiseen kauppaan, muuta kuin virka-asioissa, koska koin ympäristön paineen ainakin omissa nahkoissani niin. Kyseiset henkilökohtaiset ostokset jos niihin oli tarvetta, hoidin naapurikylillä, jossa olin vähemmän tunnettu. Yksi näistä harvoista oman kaupungin viinakauppareissuista on jäänyt mieleen. Tapasin sillä reissulla pitkäripaisessa yhden papin, kaksi kanttoria ja peilistä katsoi suntio. Kysäisin kaikilta työkavereilta, että mitäs TE täällä teette?

 • Jari Holopainen

  Sinulla on kyllä sielunhoitajan kykyjä. Siitä tuli mieleen edesmennyt Kotikatu-niminen sarja: siinä Aake Kallialan esittämällä suntiolla oli tärkeä rooli. Suntio voi hyvinkin olla niitä harvoja virkoja maassamme, joiden kautta ihmiset tulevat tutuiksi.

  Miksi sitten poliisit ja muut viranomaiset kiinnostavat ohjelmantekijöitä? Olen aika ajoin seurannut kanadalaisten viranomaisten lentokenttätouhua, ja siellä tärkeintä näyttäisi olevan se, että maahantulija puhuu totta. Auta armias jos et pysty selittämään loogisesti, miksi olet maahan tulossa? Toisaalta tuntuu siltäkin, että virkailijoita ikään kuin pelottaisi. Joutuuko virheestä tms. kilometritehtaalle, sitä tarina ei kerro.

  Suomessa on asiat paremmin. Papit voivat käydä Alkossa, eikä myyjäviranomainen varmaankaan tenttaa, miksi olet täällä?

Kommentointi on suljettu.