Talkoo vai pimeä homma

Ennen ei olisi tullut mieleenkään 15 neliön liiterin katon lappeen korjaukseen tarvittavan kaveria, saati urakoitsijaa. Nyt tuli, kun on pakko! Kattohuopa-rulla ei nouse katolle tikkaita myöten omilla harteilla. Jos nousisikin, ainakaan reunimmaisen, vaakaan tulevan siivun vetäminen ei yksin onnistu. Siis kaveriako hommaamaan?

Ensimmäisenä tuli mieleen: teetän koko homman ulkopuolisella, urakoitsijalla. Säästyisin monelta harmilta, tavaran etsimiseltä ja kuskaamiselta, jomotukselta ja kippeeltä. Töistä saisin kotitalousvähennyksen ja riittäisi pelkkä pomona oleminen.

Seuraava pohdinnan kohde: olenko minä jo semmoinen tuhvelo, etten tuommoista hommaa pysty itse hoitamaan?

Kolmantena: mistä kaveri? Oma ikäluokka, siis eläkeläiset, kaikki samanlaisia ukon kuhveloita. Kaiken kukkuraksi kiireisiä, pitää mennä, kukapahan minnekin, harrastuksia joogasta kävely-jalkapalloon.

Jos ja kun saisin jostakin kaverin höynäytetyksi, vaikkapa edes sen reunahuovan levitykseen. Missä menee talkootyön, onko semmoista enää olemassakaan ja pimeän homman raja? Onko rautapaistinpannulla kärvennetyn haukifileen tarjoaminen homman lopuksi voipotun kanssa harmaan talouden bisnestä? Entäpä jos ihan pitemmästä matkasta kaverin saisin, vaikkapa kotikylältä joku joutaisi? Maksaisin bensarahat, viiskymppisen heittäisin vaivan palkaksi. Pitääkö tehdä ilmoitus verottajalle, pyytää verokortti kaverilta ja ottaa vakuutus siltä varalta, että sattuisi äijän käkkäröille turma touhutessa?

Katsoin TV-1:ltä MOT-ohjelman; joskus-rikkaat ”fryktmannit” päivittelivät verottajan kohtuutonta käytöstä heidän kohdallaan. En väitäkään, etteikö niin ole voinut käydä, mutta on saattanut joku euro heilläkin joskus livahtaa ohi verottajan.

Pieniä ovat silakat joulukaloiksi, sanotaan vanhassa sanonnassa. Luultavasti näitä meikäläisen talkoita tai harmaita urakoita ei voi verratakaan eilisen ohjelman raha-miesten bisneksiin. Mutta lopulta tilanteessamme on yhteistäkin, kaikki on vaan niin suhteellista. Kun näennäisesti elää kädestä suuhun näilläkin pieneläkkeillä, jokaisella 50-euroisella on merkitystä.

Minulla on nyt sellainen kutina jalkapohjissa, että lähden kohta rautakauppaan ja ostan tarvikkeet liiterin nurkkaan valmiiksi, luottokortilla, tämän kuun tili on jo 0-saldolla. Jospa verottaja, muu virkahenkilö tai enemmän asioista perillä oleva antaisi tämän töherrykseni pohjalta vinkin tai ohjeen kuinka toimia, niin ehkä ennen syyssateita huoparullat tulisivat naulatuiksi katolle kenenkään saamatta siitä näppyjä iholleen, saati ensi vuonna veromätkyjä.

Kommentit

 • Eino J. (maallikkona)

  Katot vanhenevat yhdessä kanssamme. Neuvoa en taida, mutta juolahti mieleen pari asiaa.

  Äsken uutisoitiin kotitalousvähennyksestä, sen saa hyväkseen ulkoisen työvoiman käytöstä – ehkäpä tässäkin? Ja palkan ja verojen maksamiseen oli jokin nettipalvelu (tai useampiakin).
  Pohdin naapuriplogiin talkoohenkeä, ja rajoituksena lienee mm. työturvallisuus merkittävä, kattamisessa saattaa tarvita tellingit (talkoo tai urakka)? … lainata jostakin firmasta – mikä sekin maksaa.. . että jotta työn teettäminen voi olla huokein ammattilaisella, jos ne pikkuhommiin lähtevät?

 • plokkariukki

  Otin riskin ja kysyin serkkupojan kaveriksi. Noin neljä tuntia kahvitteluineen ja makaroonilaatikon syömisineen hommassa vierähti; onneksi kumpikaan ei katolta. Seuraavana aamuna liimasin ihan itte reunat ja naputtelin loput kaistaleiden päät kiinni. Kaiteista ja turvavälineistä tuli mieleen. Työssä ollessani, silloin ennen seurakunnallista uraani, antenni ja masto-hommissa, että kuka ne kaikki kaiteet ja köysiviritelmät niihinkin paikkoihin olisi kiinnittänyt ja viritellyt, joihin minäkin itseni ujutin. Pari kertaa putosin matalilta katoilta, molemmilla kerroilla jaloilleni. Kertaakaan en korkealta, vaikka juttuni saattavat antaa aiheen niin epäilläkin.

 • Eino J. (maallikkona)

  ONNEA UUDELLE KATOLLE! se kestää miesmuistin ajan

  – myyjäajoiltani muistelen, että senaikaiset 70-luvun kattohuovat sanottiin kestävän jopa 30 vuotta, pohjahuovalla ja ”välipiellä” vielä kauemmin (jos ei lumikolalla puhko).

Kommentointi on suljettu.