Televisiomiehen ihmeelliset digiseikkailut

”Tulehan sinä viisas mies pistäytymmään uuvessa kortteerissa, täytä tuo muuttoilimotus ja viritä telekkarin kanavat kohalleen, nyt sieltä ei näy mittään, kuuluu vuan Harjun ja Pöntisen iskelmiä. Keitän samalla tuppaantulijaiskakkukahvit.”

Reilu viikko sitten soitteli näin minulle velimies muutettuaan purkutuomion saaneesta entisestä vuokrakerrostalokaksiostaan uudempaan, vasta remontoituun kortteeriin. Pitkästä aikaa joku sanoi viisaaksi mieheksi. Saattoi siinä olla vähän pientä mielistelyäkin avun saamiseksi, kun tuo viisaus taitaa asustaa jossakin ihan muualla kuin meikäläisessä ja meidän lähisuvussakaan. Entisenä tv-asentajana telkkarin viritys tulisi kuitenkin olemaan helppo juttu. Myönnettävä, joskus nuo virallisten kaavakkeiden, kuten vero- ja muuttoilmoituksen täyttäminen voi olla monelle eläkeläiselle aika haastavaa.

Ei se telkun virityskään onnistunut ensimmäisellä reissulla, talossa oli uutukaiset kaapeli-Tv systeemit. Sain minä kanavat viriteltyä, mutta en oikeaan järjestykseen ja niiden löytäminen velimieheltä ei sitten onnistunut jatkossa ollenkaan. Toisenkin kerran piti käydä ja lukea käyttohjeet moneen kertaan, mutta ei siitä sen selvempää tullut silläkään kertaa.

Kolmas kerta toden sanoo! Vaan kun ei sanonut. Olin kysellyt neuvoja useammasta eri paikasta, oman paikkakunnan telkkarin myyjältä aina mikkeliläiseen huoltoliikkeeseen asti. Johan nyt on perhana, entisen ylemmän ammattitutkinnon suorittaneen rtv-asentajan peukalo luiskahti suuhun ja saattoi päästä pari voimasanaakin. Kovin on ammattitaito reilussa kolmessakymmenessä vuodessa ruostunut ja jälkeen jäänyt. Mikä on tiedon ja taidon vanhenemisikä?

Sattumalta mainitsin ongelmallisesta tv:n virityksestä ihan toisissa yhteyksissä kaupungilla. Tuttava mies sanoi kaapeli-tv:n asennuksen yhteydessä heidän taloyhtiössään toimitetun jokaiseen asuntoon erillisen digiboxin. Soitto velimiehelle, että mahdoitko löytää muuttaessasi sellaisen digivempeleen asunnostasi? Vastaus tuli kuin kaupan hyllyltä, että joku ruskea laatikko oli keittiön pöydällä, mutta en minä sen sisältöä katsonut. Digi, digi, digi… tässä vanhan analogia-ajan tv-asentajan aivot on kohta umpisolmussa pahemman kerran, mutta kerta vielä katsotaan!

Neljäs kertako toden sanoo? Nyt oli kyseessä entisen tv-asentajan arvo ja maine, pitääkö eto hommaan kutsua paikalle ihan oikea ammattimies? Pistin kaiken tarmon, sisälukutaidon ja analogiamiehen ainoan aivosolun uuden, ihmeellisen digitekniikan tutkimiseen ja palvelukseen. Juuri kun usko onnistumiseen alkoi hiipua, vilahti velimiehen telkkarin ruutuun, hänen lähes kaksi viikkoa kuunnellun Aito iskelmä Harju&Pöntisen musiikki-ohjelman tilalle, Ylen TV-1 ja siitä edespäin kaikki tutut kanavat ihan oikeille paikoilleen.

Velimies tuumasi homman ratkettua, että et sinä näköjään vieläkään anna vähällä periksi, ihan niinkuin silloin kakarana, ja siitäkin on jo yli puoli vuosisataa. Niin ja se muuttoilmoituskin tuli täytettyä sillä toisella reissulla, jottei ihan hukkaan mennyt sekään käynti.