Tervavene ja hirttetty hauki

Mitä minulla ei ole, sitä kaipaan, kuulostaako tutulta? Pieni soutuvene olisi nyt tarpeen, mielellään närelautainen ja tervattu. Minulla on iso, tervattu ja närelaudasta tehty venekin, mutta se on soutuhommiin liian iso ja laho alkaa olla, ikää tuollaiset 40 vuotta, oli vuosia huonolla hoidolla.

Miksikö närelaudasta? Sellainen on kevyempi mäntylautaista ja vaneriveneistä en tykkää, niistä on huonoja kokemuksia. Paremman puutteessa lasikuituinen tai lujitemuovinenkin kelpaisi, sellainen minulla oli, mutta annoin jälkikasvulle joitakin vuosia sitten kun en kärsinyt soutaa siihen aikaan ollenkaan, nyt olisin vaihteeksi paremmassa kunnossa ja kaipaisin soutuliikuntaa.

Mikä olisi soudella hissukseen tyynellä järvellä aamutuimaan pari uistinta perässä, samalla hoituisi ruokakalan saantikin. Tällainen asia tuli männä viikolla mieleen ajellessani Suonteella aivan tyynessä kelissä pienellä, kuntoon saamallani 3,5 hv perätuupparillani ja tasaperäisellä lasikuitukiulullani uistimia vetäen. Tämä vene ei sovellu ollenkaan soutamiseen, korkeintaan verkonlaskussa ja -nostossa. Ei tunnu oikealta kalastukselta moottoriuistelu.

Kalaa tuli, melkein liiaksi, en ole niitä catch & release-miehiä jotka kalastavat ja laskevat saamansa kalat takaisin, minkä kalastan sen syön tai annan naapurille.

Lopuksi tositarina eräästä viikonlopun uistinkalasta. Lähestyessäni rantaa järveltä palatessa olin nostamassa uistimia ylös vedestä ja silloin tömähti; nyt oli siiman päässä mörkö. Ei tullut näyttätymään ja meni poikittain veneen menosuuntaan kuin juna. Käyttäytyi isohkon kuhan lailla. Mietin jo, mahtuisiko haaviin vai koukkuako tarvittaisiin? Lopulta sain hirmun väsyteltyä veneen viereen ja yllätys oli melkoinen. Vaapun oli napannut hauki, ”vain” parikiloinen. Miten oli onnistunut pyöräyttämään perukkeen ja siiman kiduskansien ympäri ja lähes puoleen väliin kroppaansa, pari kierrosta? Keskikoukku oli kiinni kalan poskessa, se lienee saanut kieputuksen aikaan ja poikkisuuntaisen menon siiman päässä. Ilmanko loppuväsytys tuntuikin helpohkolta alun junnaukseen verrattuna, loppuu se happi haueltakin, hirttosilmukka kaulassa.