Töllön töissä

Ei sanoma- tai muuta lehteä somesta puhumattakaan, jossa ei kerrottaisi jonkin poliitikon tai julkkiksen hölmöilyistä. Toilailujen syynä on lähes aina viina, toisena stressi ja viina, kolmantena voisi tulla viinan puute. Sanottu näinkin, että viina ei ole koskaan ollut minulle ongelma, sitä on aina riittänyt, kun siitä on ollut tarvis. Tässä sanonnassa on hyvää se, että jos siinä on hitustakaan paikkansa pitävyyttä, kolmannen kohdan ongelma poistunee, koska kohta alkomahoolia on saatavissa joka paikasta ja kaikkina vuorokauden aikoina.

Pieksämäellä ja muuallakin kukka-asetelmat, muoviset penkit, tuolit, kaupan ikkunat jne, luetteloa voisi jatkaa loputtomiin, saavat aika-ajoin kyytiä yön tunteina. Päihtyneistä nuorista tehdään miltei poikkeuksetta syyllisiä.

Osattiin töllön töitä ennenkin ja ei niihin osallistuneet pelkästään nuoret ja päissään! Silloisissa medioissa toimi sensuuri. Monet pieleen menneet päätökset, suoranaiset hölmöilyt herrojen ja prouvien pirskeissä, jopa töissä ja luottamustoimissa tehdyt toilaukset painettiin villaisella ja seliteltiin toisten tekemiksi.

Nyt some ja keltainen lehdistö huolehtivat epämiellyttävien asioiden julkitulosta. Jokamiespaparazzit kyttäävät kuvauspalkkioiden toivossa kujilla ja kapakoissa kännykkäkameroineen, heiltä ei piiloudu edes Erkki. Mitään hauskaa ja vähänkään luvatonta ei pysty kukaan enää tekemään jäämättä kiinni, onko näin?

Tunnustan nyt joitakin tekemiäni töllön töitä, vaikken niistä kiinni jäänytkään. Todennäköisesti en palaa enää edes politiikkaan, mutta jos.., niin puhdasomatuntoiset älköön ainakaan minua äänestäkö.

Ajoin ”muistaakseni” joskus 17-kesäisenä kylätiellä pienen matkan mopolla hiukan hiprakassa. Pari viikkoa sitten lienen kaahannut Pappa Tunturilla kaupungin eräällä kadulla ylinopeutta, koska en huomannut 30 km/t nopeusrajoitusmerkkiä. Pappikseni kulkee epävirallisen mittauksen mukaan tasaisella jopa 37 km/t. Olen ainakin kerran mennyt 17- vuotiaana ravitsemusliikkeeseen väärennetyllä henkilöpaperilla, se oli silloinen jokin kuvallinen henkilökortti.  9:stä tehtiin 2:nen, taisi olla VR:n kuukausilippu, Teiniliiton jäsenkortti tai muu vastaava, siis kapakin ovet aukenivat noin puoli vuotta liian aikaisin, hyi minua.

Muutakin olen saattanut töpeksiä ja tehdä vastoin hyviä käytöstapoja, toki unohduksen auvo on ne hoopoilut häivyttänyt muististani, näistä olen suunnattoman pahoillani. Sanottakoon lievennykseksi seuraavaa: varastanut en tietääkseni ole koskaan ja yrittäjänä tein pienestäkin ostoksesta kiusallanikin aina kuitin. Verot olen maksanut taatusti rehellisesti. Kerran maksoin pikku homman pimeästi sen tekijälle, koska suullinen kustannusarvio urakasta meni ihan poskelleen ja rahani eivät olisi riittäneet muutoin homman teettämiseen, sovitun urakkasumman maksoin kaikkine kuluineen pennilleen.

Onko niin, että ihmiset jotka osoittelevat toisia sormellaan ja kehuvat päälle omia tekemisiään sydämensä kyllyydestä, eivät ole koskaan töpeksineet itse? Hieman armollisuutta toivon ainakin nuoria kohtaan. Eivät nuoret ihan niin pahoja ole, mihin käsitykseen helposti tulee medioita lukemalla, kuuntelemalla ja katsomalla. Oltiin joskus nuoria itsekin, tarvittiin pientä ohjeistusta, jopa ojennusta. En minä mutta pojat.