Tuli kirkkoon mies ja…

Olen kuullut jonkun sanovan ihmisten asuttua tarpeeksi kauan yhdessä, että alkavat ajatellakin samalla tavoin. Minun avioliittoni on kestänyt päälle neljäkymmentä vuotta ja onko eilis-aamuinen vaimon ajatustenluku laskettava edellä mainittuun.

Käväisin sunnuntai-aamuisella pyörälenkilläni jututtamassa vanhaa kolleegaa entisellä työmaallani. Tuli olo, kuin olisin töihin mennyt, vaikka viimeisestä työpäivästä on kulunut kolmisen vuotta. Kysäisin ohimennen, onko sankarihaudoilta jo vedet katkaistu. On luvassa kuulemma kova talvi ennusteiden mukaan, olette kai muistaneet tukkia kissanluukut kirkon pohjoissiivestä?

Komea on uusien urkujen fasadi, huomasin sakastin ovesta kirkkoon vilkaistuani. Kaveri asetteli samaan aikaan alttarikaiteen hyllylle ehtoollispikareita. Loppuvaiheessa on komean ja kalliin soittimen rakentaminen, äänitystä ja loppusilausta vaille.

wp_20161016_001

Kanttorin uusi työmaa

 

Paljonko meinaat pistää kippoja, mitä odotat porukkaa? Pistä pari lisää, jos vaimo heräilee ajoissa, voitaisiin mekin piipahtaa pitkästä aikaa. Ketkä mahtavat olla tänään palveluvuorossa, ei tule aina kirkollisia luettua? Mihin pistävät väliaikaiset digi-urut, adventtina alkaa Hoosianna pauhata uusilla vehkeillä, se on vanhalle kanttorille onnen päivä. Muistan joskus sanoneen, että tähän kirkkoon tulevat digi-urut vain hänen kuolleen ruumiinsa yli. Tuli ne, mutta väliaikaisesti. Entinen työnantajani investoi uuteen soittimeen ison tukun rahaa, mitä lie kaikkineen maksaneet, reippaasti parin omakotitalon hinnan. Totta kai pilliurku on tällaiseen vanhaan, yli 250 vuotta vanhaan kirkkoon arvoisensa peli ja vielä kun tehtiin malliltaan pitkälti vanhan tyylin mukaan, tosin nyky-tekniikalla. Entinen pula-ajan soitin oli toivottomassa kunnossa ja puimakoneeksi urku-remonttimies sitä nimittikin. Kalliiksi tuli vuosittainen korjaaminen ja kanttoriparka sai kärsiä työkalunsa heikosta kunnosta. Häämarssista tuli joskus hääfarssi ja se ei ollut temppelipelimannin vika.

wp_20160627_001

Kesällä vielä tässä mallissa

Aikani ällistelin sisällä paikkoja katsellen ja menneitä vuosia muistellen. Neljännesvuosisadan ehdin tätä kirkkoa palvella. Ulkona vielä ihastelin aamun valjetessa kirkon uutta maalia, komea on. Edellinen maalaus reilu kymmenkunta vuotta sitten meni pieleen väärän maalin takia, siihen iski homeen näköinen pintakasvusto heti uutuuttaan, toivottavasti nyt ovat paremmat aineet kyseessä. Kaveri tuumasi sakastin ovelta, tulehan piipahtamaan.

Polkaisin kotiin ja sain pintaani loppumatkasta pikkuisen lämpimän, viileitä ovat aamut lokakuussa. Kotona odotti aamukahvi. Vaimo tuumasi minut nähtyään, ai olit lenkillä. Mitä olisit mieltä, lähdettäisiinkö käväisemään kirkossa? Mikäpä siinä, ei tuolla ole tullut käytyäkään kuin viimeksi. Ehditään puurotkin syömään, eivät vielä edes huomenkellot soi.

 

Kommentit

 • Jari Holopainen

  Kiitos ajatuksistasi. Kunnioitettava on kirkon ikä. Sitä harvemmin kohtaa tämän ikäisiä rakennuksia Savossa saatika muualla Suomessa.

 • Eino J. (maallikkona)

  Kauniisti kirjoitettu ja hyvät kuvat! Naarajärveltä varmaankin? On aivan kuin olisin itsekin ollut käymässä paikanpäällä …

  Jotenkin kirjoituksesi sopii myös: ”Mottoni: Halavallakkii pietään haaskoo, kun tahtova on! ”

  Silmittelin päivällä Wilhelm Malmivaara´sta kertovaa kirjaa, poikkeamatta sinänsä kirkonmäellä, joskin siinä aivan vieressä kuitenkin.

  Malmivaaroista on kirjoitus tänään 17.10. myös päivälehden puolella – Kiuruvedellä oli vietetty sunnuntaina piispaksi edenneen suvun ja Jukka Malmivaaran 100-vuotisjuhlaa (syntymästä lukien).

 • Ari Niemeläinen

  Onpa mukava, kun pojat ovat lukeneet postaukseni, vaikkei tekstini niin hauska ja raflaava olekaan. Kirkkoni on Pieksämäen Vanha kirkko (rak. v.1752 August Sorsa), entinen P:mäen maaseurakunnan kirkko. Muistaakseni Itä-Suomen läänin vanhin ympäri vuoden käytössä oleva (puu)kirkko. Se seisoo ryhdikkäänä kaupungissa kahden kartanon ja pappilan kanssa harjanteella, josta on nyt komeasti näkyvissä kauas, kun ympäriltä on hakattu puustoa ja risukot pois. Vieressä oleva tapuli (rak.v. 1746) on edellisen kirkon ajalta. Tämä on perimätiedon mukaan ehkä jo kolmas kirkko tällä paikalla.

 • Eino J. (maallikkona)

  ONNITTELUT 15.11.2016 päivälehden puolella olleen KIRKONURKU-UUTISEN JOHDOSTA!

  Edellä selostetut urut ovat komeat Savon Sanomien kuvassa – ehkäpä joskus tarjoutuu tilaisuus poiketa niitä kuulemaan …

Kommentointi on suljettu.