Turvallista matkaa!

Nyt on aika jokaisen mopon ja moottoripyörän omistajan kaivaa kulkineensa varastosta tai tallista. Kukapa ei haluaisi lähteä upeaan keliin kruisailemaan. Meitä kuskeja on tässäkin huristelijajoukossa monenlaisia. Heitä jotka ovat varovaisia ja ennakoivat vaaratilanteet etukäteen ja myös niitä jotka lähtevät tielle riskillä, kahva auki joka mahdollisessa tilanteessa.

Autoilijoitakin on monenlaisia. Jotkut autoilijat vilkaisevat sivuilleen, katsovat jopa peileihin kääntyessään ja kaistaa vaihtaessaan. Osa ei muista näitäkään perusasioita. Muistuttaisin taas kerran, että mopo ja varsinkin moottoripyörä on luultavasti nopeampi, ainakin selkeästi kiihtyvämpi ja valitettavasti huomaamattomampi kuin useampi auto.

Joskus käy niin, että autolla kääntyjä tai kaistanvaihtaja ei huomaa tai näe sivullaan olevaa, juuri ehkä sivupalkin taakse jäävää ja näkymätöntä mopoa tai moottoripyörää. Liikenteessä ja risteyksissä moottoriajoneuvoja koskevat samat säännöt väistämisvelvollisuuksineen ja ”etuajo-oikeuksineen” ajoneuvon kokoon katsomatta. Vahingon sattuessa yleensä pienempi häviää.

Usein kaksipyöräistä ajaa vasta ensimmäistä kevättään harjoitteleva yläkoululainen, amiskaan tai lukioon matkalla oleva jonkun äidin ja isän lapsi. Joskus siinä nelipyöräisesi vieressäsi köröttelee tällainen ukon turjake vanhalla, jo museorekisterissä olevalla ajopelillään. Hän antaa kyytiä lapsen lapselleen, kuten minä pyhien seutuun omille pienillemme, jotka tulevat mummilaan ja haluavat ukin mopon ja motskan kyytiä. Ukin reagointiaika voi olla liian pitkä ehtiäkseen saada jalkaa jarrulle ja kättä jarrukahvalle yhtäkkiä eteen kääntyvää autoa väistääkseen. Talven jäljiltä tiellä on pölyä ja hiekkaa ja vaikka ehtisikin jarruttaa, pyörän luistaessa alta nurin meno on ikävä seuraus; kivalle ajelulle voi tulla ikävä loppu.

Motoristit ja mopoilijat, pannaan näkyvää vaatetta ja huomioliiviä päälle, mielellään myös oikeat ajo- ja suojavarusteet. Muistetaan autoilijoiden olevan vielä tottumattomia talven jäljiltä meihin kaksipyöräisillä liikkuviin ja heillä on jäykät niskat vilkaista sivuille ja peileihin. Ajellaan varovasti sääntöjen ja rajoitusten mukaan, vaikka onkin super kivaa päristellä uudella ja vanhallakin pyörällä.

Hyvää Pääsiäistä ja turvallista matkaa jokaiselle, myös pääsiäisen jälkeen!

t. motoristi plokkariukki