Ukin paja, sosiaalinen yritys

Ukin paja on sosiaalinen yritys, ei ihan virallisesti, mutta … Vajaakuntoinen yrittäjä korjaa, huoltaa, purkaa ja kasaa mitä eteen sattuu. Taloudellinen hyöty ei ole ensisijainen tavoite!

Eläkeläisen päivätyön korvikkeeksi ”yritykseni” on alunperin perustettu. Kerrottakoon, ettei valtio tai kunta tue millään tavoin toimintaa, tukia ja avustuksia ei ole haettukaan. Olen yksin fiman palveluksessa palkattomana ja joskus käytän hyväkseni henkilöitä, jotka uteliaisuuttaan teollisuusalueelleni tupsahtavat. Silloin tällöin työn alle päässeistä retrotavaroista ja hyljätyistä romuista voi löytyä aarteitakin. Ainakin ukin pikku vieraat ovat hyvin iloisia uusista pihaan ja mummilaan ilmestyneistä leluista ja harrastevälineistä. He saavat nauttia pääasiassa yritykseni toiminnan tuotoksista ja tuloksista. Kaatopaikkakuormat, vinttikomeron nurkat ja sen semmoiset, ikään kuin toisarvoiset tavarat ja paikat ovat silmäilyni alla etsiessäni materiaaleja näpertelyyn.

Pientä fiksusta vailla

Pientä fiksusta vailla

Iso tekijä puuhastelussa on sosiaalisuus, siis ihmisten kanssa kanssakäyminen. Yrityksen näkyvä paikka ja ”aena aaki” olevat ovet ovat omiaan tukemaan edellä mainittua toimintaa. Itse yrittäminen tapahtuu pääosin pihalla, jos ei sada tai ole kova pakkanen. Onneksi nyt keväällä on vain hyviä ja lämpöisiä kelejä, itikat alkavat olla tosin riesaksi. Entinen autotalli, vanhan, keskellä omakotialuetta olevan rintamamiestalon pihapiirissä oleva rakennus, pitää sisällään kaikkea ihmeellistä rompetta. Tallissa sisällä voi myöskin puuhastella, jos sekaan mahtuu.

Jostakin kumman syystä yritykseni vetää väkeä puoleensa sen verran, että usein työ jää toissijaiseksi. Monen sortin rupattelijaa ja ihmettelijää piipahtaa turisemaan, vaikka kahvia ja pullaa ei olekaan vetovoimaa lisäämässä. Vanha Asa-stereoyhdistelmä tuo viihdettä taustalla, joko radio soi tai levylautasella pyörii Vesku Loirin lp-levy. Se on nykyään muotia tuo kahvitarjoilu kaupan päälle, lisää kuulemma asiakasvirtoja. Tämän palvelun myötä toimitusajat mm. nukkekodin kalusteiden ja vaikkapa polkupyörän retusoinnin osalta saattaisivat pitkittyä yli kesäloma-ajan ja sehän ei olisi hyvä se. Tällöinhän varsinainen asiakaskunta saapuu toimialueelle. Ukki ei tee kauppaa, tämä vielä sanottakoon varmuuden vuoksi!

Onko se aina oltava niin vimosen päälle?

Onko se aina oltava niin vimosen päälle?

Toki päiviin mahtuu omaakin harrastamista. Pappa-Tunturi on maalattu ja kone odottaa putsattuna pöydällä paikalleen asentamista. Vanha Hontakin, silmäteräni, moottoripyörä 80-luvulta on jatkuvasti työn alla, pientä fiksaamista ja korjaamista. Kun koko ajan on pientä puuhastelua, ei aika käy pitkäksi. Monelle eläkeläiselle rakkaaksi harrastukseksi muodostunut tissuttelu ja ainainen torilla istuminen ei kuulu ariukin päivittäisiin rutiineihin.

 

Vain runko puuttuu, on vielä kuivumassa

Vain runko puuttuu, on vielä kuivumassa, mutta kohta pärisee!

 

Näpit ja nenä, milloin maalissa ja milloin mustassa öljyssä kertovat  mielenkiintoisesta ajan viettotavasta – sosiaalisesta yrittämisestä. Kokeile sinäkin, ei kaikki tartte olla aina niin vimosen piälle!