Ulosvetäjä

Nitkutin, natkutin, koputtelin ja kolkuttelin, väänsin ja kiroilin, mutta kun ei irronnut niin ei. Kohteena oli Pappa Tunturin magneetto vai sanotaanko sitä osaa magneeton vauhtipyöräksi, viisaammat tietävät? Oli se aina ennen lähtenyt noilla konsteilla, vaan nyt ei. Olisin vaihtanut loppuun kuluneet ja palaneet katkojan kärjet uusiin. Kiersin kotikaupungin lähes kaikki mahdolliset ja mahdottomat paikat ostaakseni tai lainatakseni ulosvetäjän kyseiseen hommaan, vaan ei ollut moista vempelettä tähän hätään saatavilla, tilaten kyllä.

Pieksämäellä oli muutama vuosi sitten neljä varaosaliikettä ja ne kaikki kierrettyään tällaiset varaosat ja tarvikkeet löytyivät melko varmasti, ei tarvinnut lähteä ostoksille naapurikaupunkeihin eikä nettikauppoihin. Tällä kertaa sen ainoan enää hengissä olevan tarvikeliikkeen myyjä sanoi juuri näitä tarvikkeita olleen siinä edellisessä varaosia myyneessä kivijalkamyymälässä, jonka oven hän oli viimesenä kiinni laittanut vajaa vuosi sitten.

Monen myymälän ovelle pannaan lopetettu-lappu, syystä että ihmiset ostavat nykyisin paljon netin kautta. Niinpä meidän omassa pikku tuppukylässämme ei ole kohta muuta myytävää ja ostettavaa kuin päivittäistavaraa kahdessa isossa marketissa, kauanko niitäkään on enää kahta? Autokauppoja on kaksi isompaa ja käytettyjä saa useammastakin liikkeestä, autoihin kun voi tutustua, tilata ja ostaa netin kauttakin, Pieksämäeltäkin. Niin ja on meillä pari halpaa, pääasiassa tuontitavaraa myyvää isohkoa tavarataloa, ne kun lähtettävät netin kautta tilattavia tuotteitaan ympäri maata? Valitettavasti nettikauppa tuhoaa pikku hiljaa ison osan kaupan ja palvelualan työpaikoista täältä periferiasta. Kiinteistönvälitysfirmoja on meillä toistaiseksi ihan riittävästi, taitaa olla peräti neljä, mutta niin on myytäviä ja vuokrattavia, jo tyhjänä olevia tai kohta tyhjeneviä kiinteistöjäkin, vain ostajat ja vuokrale tulijat ovat vähissä, halvalla sais ja taitavat vähän maksaakin jos jollekin kelpaa.

Hommaan lähes kaiken mahdollisen tarvitsemani kotipaikkakunnalta pitääkseni yllä omalta osaltani edes jonkinlaista palvelutasoa työpaikkoineen Pieksämäellä.

Nuoret ja työtätekeväiset kaikkoavat paikkakuunnaltamme. Turhaan täällä odottelet jonkun tulevan kotiin työtä tarjoamaan. Jos jäät vanhempien peräkämariin tai Hakan vuokrayksiöön kaljaa kittaamaan ja Aku Ankkaa lukemaan, ehkä silloin tällöin vilkaistaksesi läppäristäsi avoimia työpaikkoja lähiseudulta, se on turhaa, niitä ei yksinkertaisesti ole kauppaedustajan tai siivoojan töitä lukuunottamatta. Noissakin hommissa tarvitaan aktiivisuutta ja usein omaa autoa päästäkseen provisio- tai jollakin sopimuspalkalla edes jonkinlaiselle tulotasolle. Näille neljän seinän sisään jumittuneille tai kartsaa kiertäville äidin ja isän venkuloille tarvittaisiin myös jonkin sortin ulosvetäjä, jotta jonkinlainen into työn löytämiseen ja tekemiseen heille saataisiin.

Antaako nykyinen sosiaaliturva liian helpon vaihtoehdon pysyä kotipaikkakunnalla, olemmeko me vanhemmat sitomassa lapsiamme itseemme ja ruokapöytäämme joillakin ihmeen omilla perusteillamme, emmekä potkaise kevyesti nuorta persauksille ja kehota lähtemään jo pesästä?

Jos olet työtön ota mikä tahansa työ vastaan sellaisen ollessa tarjolla, vaikka sitten hevon kuusesta, älä jää roikkumaan sosiaaliturvan varaan jos ei ole pakko. Haluamasi ja sinulle sopiva työpaikka löytyy ajallaan sitä kautta kun hieman työkokemusta kertyy.

ps. Minun tarvitsemani ulosvetäjä ja katkojankärjet piti tilata netistä, valitettavasti

Kommentit

 • Eino J. (maallikkona)

  Hyvin on pohdittu!
  – – toimin samoin kaupassa, eli ostan aina paikallisilta ja vain perinteisiltä kotimaisilta ketjuilta.

  – – –
  PS: muistui mieleeni jokin Kielikellon juttu, että:
  ulosvetäjä = Retuperän isäntä = tekijä
  ulosvedin = se holkkiruuvisysteemi, eli työkalu = tein
  . . . netissä käytetään kumpaakin muotoa vetimestä …

  Oikea moottorimies tietenkin tarvitsee kotipajassaan mitä kummallisimpia vekottimia, jos aikoo itse kunnostaa moponsa. Työkalut lienevät toinen merkkimopon hinta – ostetaan tietenkin ”osamaksulla” vuosien vieriessä?

 • plokkariukki

  Oli se helppo juttu sen jälkeen kun ulosvedin, kärjet ja bensahana (yht. 43 euroo toim.kuluineen) tulivat Matkahuollon kautta . Puuhastelua ja tekemistä tarvitsee eläkeläinenkin saati nuori ja työikäinen. Mutta jos oppii kokoaikaisen vetelehtimisen ja venkuilun jalon taidon ennen ensimmäistäkään työpaikkaa, alkaa homma olla taputeltu ja loppuelämässä ulosvedinkään ei enää auta.

 • Eino J. (maallikkona)

  ja se lähti kääntiin? kun ossoo ja kerkii,

  ja suhteellisen halpa nakki tuo 42 €, ei edes kunnon tuntipalkkaa korjaamohintoina itse tehtynä? Oikein hyvä!

Kommentointi on suljettu.