Vanhassa vara parempi

Veikolta pitäisi kysyä, mitä tuo vanha sanonta tarkemmin ottaen tarkoittaa. Minulla on käytössäni vanhojakin värkkejä, ovatko ne otsikon tarkoittamia? Miten on tämän päivän tuotteiden kohdalla, ovatko 30 tai 50 vuoden päästä kuranttia tavaraa?

Jotkut irvileuat kyselevät, että museossako asustan, Matti Nykänen vois vastata fity–sixty, miten sen ottaa. Muutama esimerkki muinoin hankituista välineistä, jotka toimivat lähes päivittäisessä käytössä paremmin tai ainakin yhtä hyvin kuin uudet vastaavat. Yksi parhaista on Tunturi-mopo, ei ihan niiden vanhimmasta päästä, mutta laakista käyntiin ja toimii, ties kuinka paljon ajettu. Honda vm. -83 motskari, veikkaisin halpis-nykypelien noilla kilometreillä jo kohdanneen romukasan. Varaosiakin kulkupeleihini löytyy molempiin, mikäli tarvis yllättää. Ostappa halpa kiinalainen, parin vuoden päästä se menee hylkyyn osien puutteessa, ajettu vasta ehkä tuhat kilometriä.

Toinen kategoria laatuostoksista ovat kalastusvälineet. Vanhat kunnon Abu, Daiva ja mm. yksi Mitchellin kela 60–70-luvulta muutama vain mainitakseni, käyttötuntien määrä lukematon, toimivat moitteettomasti. Miten on päivän halpistuotteet 40–50-vuoden päästä? Perämoottorini, toinen vm. -77 ja toinen 80-luvun alusta, edelleen niillä ajelen, tosin vähemmän, sähkömoottori on hajuttomampi, hiljaisempi ja luontoystävällisempi. Savolainen tervapuuveeni täyttää piakkoin 40 vuotta, synttärit tiedossa! Sorsajahtiin lähden edelleen yli 50 vuotta vanhan toimivan aseen kanssa, ongelmana on vain laillisten patruunoiden saanti, sorsat kun vaativat kuulemma persuuksilleen muuta kuin lyijyä.

Asustamme talossa vuodelta -55. Veikkaisin nyt rakennettavista asunnoista suurin osa ei ehdi tähän ikään ennen purkua jonkin sisäilmaongelman takia. Vaimo, niin naimisissa hänen kanssaan jo 43 vuotta. Peilistä vilkaisee silloin tällöin hieman huoltoa ja remppaa tarvitseva äijän köntys, mutta ihan käypää tavaraa sekin ikäisekseen, tullee kohta täyteen 65 vuotta elettyä elämää, jos Luoja suo.

Onko minulla sitten käytössäni mitään uutta ja nykyaikaista tavaraa? Tämä pojan hylkäämä läppäri, kertoi noin kuuden vuoden ikäiseksi. Kännykkä, pelannut kolme vuotta moitteettomasti, mutta Windowsin käyttöjärjestelmän vuoksi menee kohta uusiksi, nekin tehdään kestämään korkeintaan muutaman vuoden. Jotkut sanovat Voortia autoksi, se oli 12 vuotta sitten uusi.

Vanhoista tavaroista vielä mainitakseni, kaapeistani löytyy vieläkin mm. vihkipukuni ja muutamia muitakin ihan laadukkaan tuntuisia ja näköisiä vaatekappaleita. Yksi ongelma vihkipuvun kanssa kuitenkin on. Tuolloin kangasmateriaali oli kyllä kestävää, kuosinsa ja värinsä pitävää, mutta mikä lie sen kutistanut. Päälle se ei nyt mahdu, mutta toivossa elän, jospa vuoden päästä.

 

Kommentit

 • Veikko Kastinen

  Kyllähän niillä sanonnoilla aina joku tarkoitus on.
  Enpä tiedä Ari mistä sanonta ”vanhassa vara parempi” on lähtöisin.
  Mutta voisi olla niiltäajoilta, kun oli vielä käsityöläisiä. Oikeita mestareita, jotka huolella hoitivat, jopa rakastivat työkalujaan, eiväkä olisi niitä vaihtaneet mistään hinnasta.
  Vaimot vaan jäivät huonommalle kohtelulle.
  Uudet sukupolvet eivät ymmärrä niistä työkaluista yhtään mitään, mutta jospa vaimot tulee paremmin hoideltuiksi.

 • Ari Niemeläinen

  Muistanko väärin joskus kuulleeni sellaisenkin sanonnan, että miten mies hoitaa asettaan (ilmeisesti metsästysase/ sotatyökalu), samoin hän hoitaa vaimonsakin? Tiedä tuota, mutta niinkuin mainitsin minun tussarini ovat vuosilta ennenvanhaan ja toimivat moitteettomasti.

Kommentointi on suljettu.