Vappuko selvin päin?

Miksi jämähdät sohvallesi television eteen koko päiväksi päivästä toiseen? Ainut harrastuksesi, liikuntasi ja irtautumisesi rakkaalta divaaniltasi tuntuu olevan meno jääkaapille kaljan tai lenkkimakkaran hakuun. Minun ei käy sinua kateeksi, vaikka elämäsi näyttää helpolta ja kaikkeen ”sairastamaasi” sinulla on lääkettä – viinaa. Sääliksi käy, vaikka sääli sairautta onkin.

Mielenterveys, masennus, laiskuus, monenlaiset sairaudet, syitä onnettomaan tilaasi löytyy ja luulet tietäväsi ne itsekin. Kaveri pitäisi löytää tai esiliina joka vetäisi mukaansa johonkin harrastukseen ja ihmisten pariin. Et vain raaski luopua entisestä kaveristasi – viinasta. En ainakaan minä jaksa kilpailla tuon sinulle rakkaimman ystäväsi kanssa, jonka veto tuntuu olevan ylivoimainen.

Kuntosi on romahtanut, edes pieneen hommaan sinusta ei ole. Nämä meikäläisenkin harrastukset ja menot ovat sellaisia, että jos vaikka mukaan haluaisit, pitäisi edes hiukan johonkin kyetä, vaikka venettä kaveriksi tervaamaan tai vesille nostamaan, mutta kun ei sinusta ole siihenkään, kalastamisesta puhumattakaan. Tippuisit kännipäissäsi veneestä ja minä kun en ala humalaista vahtimaan, edes veneessä, kävisi kuin enolle konsanaan.

Ensimmäisenä mielessäsi on aina kaljat. Jos johonkin pitää mennä selvin päin tai touhuta ilman että siellä on tarjolla pikku huppeli, asia ei sinua kiinnosta. Et tunnusta olevasi alkoholisti. En minäkään ole terapeutti enkä ”lapsen” vahti. Katko, jokin hoito tai edes AA ei kiinnosta, siellä käyvät vain alkoholistit ja rapajuopot. Sinä juot sivistyneesti, kannatat kaljasi ja muut juomasi vaimollasi tai ns. kavereillasi. Sinun ei tarvitse varastaa keneltäkään, myydä viimeisiä huonekaluja tai kodinkoneita saadaksesi tarvitsemasi kännin, nautit kohtalaista eläkettä. Mikäpä siinä, omapa on valintasi, jos joudut tuolla menolla ennen aikaisesti hautaan, sen kun. Olen minä kuskannut entisessä elämässäni terveempiäkin miehiä haudan lepoon, RIP.

Jos josta kusta tuntuu sille, että tarkoitan tällä tarinani juopolla juuri sinua tai tuttavaasi, asia ei ole niin, ja vaikka olisikin, entä sitten? Mitä näille sankareille voi tehdä tai voiko olla avuksi? Lähes jokaisen lähi- tai kaveripiiriin kuuluu joku alkoholiongelmainen ja tekisi mieli auttaa, mutta miten? Vertaistueksi en aio ruveta, vaikka täyspäiväinen viinanotto on joskus mielessä käynyt ja se onkin ainoita kokeilemattomia konsteja, jolla en ole ahdistuksiani ja stressejäni yrittänyt pois pyyhkiä. Ongelmia nimittäin on riittänyt ja aina uusi tulee yhden poistuttua.

Onko jatkuva kännääminen sairautta, selkärangattomuutta vai jotakin siltä ja väliltä, tästä lienee niin monta mielipidettä kuin kännääjiäkin ja heistä kärsiviä. Ystävien karkoittamiseksi jatkuva ryyppääminen on oiva menetelmä, ei sellaista kestä naapurin erkkikään. Jätäppä kerrankin vappuviinat ostamatta, miltä mahtaisi tuntua selvä vappu, lähde vaikka kuuntelemaan mieskuorolaulua Sylvin pappilaan Pieksämäelle?