Vedettiin vesiperä

Otsikko on ikäihmisille tuttu sanonta, kun jokin homma on mennyt mönkään, ”tullut susi” tai ”urakka kussut”. Alunperin kai vesiperä juontaa tyhjistä nuotanperistä, jotka vedettiin veneeseen tai rannalle, kun Ahti ei ollut suosiollinen. Ai kuka Ahti ja mikä nuotta? Jos näitä et tiedä, tuskin kannattaa jatkaa juttua tästä eteenpäinkään.

Kalastamiseen liittyy tämäkin jutusteluni, kuten monet aiempanikin. Ruoan hankkiminen ja syöminen ovat näin eläkeläisellekin ne tärkeimmät tapahtumat päivässä.

Joku saattaisi sanoa, terveellinen ruokavalio sinulla. Melkein joka päivä, joitakin poikkeuksia lukuunottamatta kalaa. Sitä ei ole pyydystetty sokoksen matalikolta! Ne muutamat kalattomat päivät sisältävät erilaisia vihanneksia ja kasviksia, kuten esimerkiksi jääkaapissa varalta seisonutta, pakkauksessa kaksi viikkoa sitten viimeisen mp:n kertovaa jauhomakkaraa. Pari pehmeäksi päässyttä tomaattia/ päivä ja mustuneen banaanin syön aamulääkkeitten kanssa. Puuron joskus keittelen ja sotken siihen kunnon annoksen jogurttia, siinäkin saattaa olla päiväys viime viikolta.

Muikkukeitto ja rantakala ovat erinomaisia ruokia tuoreesta kalasta tehtynä. Neljän litran kattilallinen tätä herkkuruokaa kolmantena päivänä alkaa maistua aikaa sitten sitten tuoreelta. Näin kävi tälläkin viikolla. Siispä tuoretta kalaa hommaamaan. Serkkupoika lähti kaveriksi, jotta muikkuverkon painot saadaan veneeseen järvestä, kun ittestä ei ole nostajaksi. Ei niitä sinne ikimerkeiksi jätetä, sehän on laitontakin. Päiväverkoilla  käväistiin, syömäkalat näinkin piti saada! Kolme muikkutiheää, 13, 14 ja 16 milliset veteen ja jatan päähän kuhan varalle 55mm harva.

Samat verkot 20 vuotta sitten, ei tullut vesiperä

Samat verkot 20 vuotta sitten, ei tullut silloin vesiperä

En muista yli 40 vuotisen muikunpyytäjä-urani aikana aikaisemmin kolmen tunnin verkon uittamisen jälkeen nostaaneeni vedestä täysin tyhjiä muikkuverkkoja eli täyttä ”vesiperää”. Onneksi jatan toisessa päässä oli se harvasilmäinen ja siellä sentään jutkutti.

Paljonko ilkeäisin pistää tähän kalajuttua? Puolentoista kilon hauki sieltä nousi. Siis ei sittenkään koko jatasta ihan täyttä vesiperää! Kaveri tuumasi pois tullessa, että pitäisköhän sinun vaihtaa konsteja ruuan hankkimiseksi? Mitä vielä, tänään syödään toissapäivänä keitetyn muikkukeiton jämät ja huomenissa on paistettua haukifilettä ja vielä voipottua. Kuinkahan kauan se makkarapaketti kestää syömäkuntoisena sen viim.myyntipäivä-merkinnän jälkeen?