Yritä edes, lopeta ruikuttaminen

Jokin aika sitten lupasin harvoille lukijoilleni ja kuuntelijoilleni lopettaa marisemisen ja toisten haukkumisen. Tarkoitinko sitä, että en kirjoittele mistään tai aukaise suutani? Ei helskuta rallaa tietenkään, jossakin sitä on tullut onnistumisiakin, joskaan ei kovin kummoisia. Voimavaroihini ja asemaani katsoen olen minä ainakin kova poika yrittämään ja ei minun tekemiseni kaikki ole ihan persiilleen menneet. Voihan sitä kirjoittaa ja rupatella onnistumisistakin, pienistäkin!

Yli kolmekymmentä vuotta palvellut ruohonleikkuri sanoi yhteistyösopimuksen irti muutama päivä sitten. Nyt se soi ja kukkuu entiseen malliin. Tarvittiin tarmonpuuska ottaa apparaatti käsittelyyn, puoli päivää armotonta puuhastelua, putsailua, hinkkaamista, ruosteenpoistoa, vähän öljyä ja hiton hyvää tuuria vai sanoisinko jopa johdatusta vian löytymiseen. Tappiopuolelle lasken vain kipeytyneen selän laitteen nostelusta aiheutuneena, mutta sekin paranee huilatessa.

Leikkuria hieman nuorempaan vaimon autoon vaihdoin tulpat ja ilmansuodattimen. Liikennevaloista lähtöön tarvittiin jo raskasta jalkaa ja hirvvveesti kierroksia. Kytkimestä käry nousi, tuppasi nykimään ja tahmomaan kiihdytyksissä. Iäkäs Corolla rallattaa jälleen iloisesti kuin isäntänsä erälle könkätessään ja väännössäkin alakierroksilla löytyy. Kannattiko yrittää tee se itse-remonttia, tottakai? Tuli hommattua samalla 16 mm tulppahylsy, sille on käyttöä muuallakin ja säästyivät budjetoimattomat eurot johonkin sellaiseen, johon on jatkossa pakko investoida.

Erällä, siis metsästämässä olen käynyt lähiviikkoina useamman kerran. Saalistako? Totta kai! Raitista ilimoo keuhkot täyteen ja kännykän muistikortille muutama hyvä kuva. Oon tavannu tulilla kavereita ja mualimoo on parannettu tuntitolokulla, on vältetty erpurroo aiheuttavia keskustelun aiheita! Piäasiassa kehuttu ihtee ja jopa vaimoja ja kellä ei semmosta oo, niin naisia kuiteskii. Tähän asti kaikki teeret ja jokunen metsokin ovat minun osaltani saaneet olla rauhassa ja panokset kuin aseöljykin ovat molemmat säästön puolella, kun paukkuakaan ei ole tarvinnut ampua ja asetta jynssätä. Läheltä on liipannut ja pulssi noussut, mutta olen malttanut vain katseella seurata. Tappioiksi on laskettava muutama ylimääräinen lenkkimakkaran puolikas ja kimppakyyteihin menneet bensalitrat, mutta mitäpä sitä tänä päivänä ihan ilmaiseksi saisi?

Innolla odotan ajokauden päättymistä noilla kaksipyöräisillä. En siksi, ettenkö nauttisi täysin sieluin päästessäni Hontan puikkoihin ja annan ajoviiman hulputtaa kainaloita ja olematonta hiuskuontaloa. Pääsen kohtapuoliin iltojen pimetessä motskatallin suojaan rassaamaan kahta vanhaa ajopeliäni. Hontasta etsin edelleen aika-ajoin esiin astuvaa, kuumana viiveellä tapahtuvaa starttaamisen vaikeutta. Pappa Tunturin pitkäksi venähtänyt seisokki liiterin nurkassa saattaa talven aikana vaihtua projektiksi, joka tähtää jopa rekisteröintiin ensi keväänä. Ajattele, miten kaavas mopolla piäsöö, piäsenkö kaapuntiin, suurin piirtein näin laulaa Halavatun Papat ja alkuperäistexti oli kai Liisa Akimoffilta. Vanhaan levysoittimeen hommaan uuden hihnan, niin pääsen kuuntelemaan taustamusiikkina Tapio Rautavaaraa ja CCR:ää, eipähän nekään renkutukset häiritse vaimon telkkarin katsomista.

Etteikö muka elämästä löydy mitään positiivista ainaisen ruikuttamisen ja valittamisen sijaan? On näitten jo mainitsemini harrasteitten lisäksi jokasortin kerhoa ja kansalaisopiston piiriä. Luonto on täynnään polkuja ja laavuja. Metsästä löytyy puolukoita, karpaloita ja herkullisia suppilovahveroitakin! Hyppää siitä somen äärestä pihalle, luontoon ja ihmisten pariin. Tee ja aloita jotakin itsellesi mielenkiintoista, haastavaakin, jos vielä jonkin tavoitteenkin löytäisit ja anna niiden päivityksien ja valittamisten jäädä edes hetkeksi. Kohta huomaat elossa ja olossa muutakin kuin läppärit, tabletit ja älykännykät. Pistä vastaajaan viesti: Olen vapaalla toistaiseksi, älä jätä viestejä! Kutsu kaverisi jonnekin laavulle makkaran paistoon ja pistäkää viimeistään siellä pelit hiljaisiksi ja kuunnelkaa joutsenten ja hanhien syysmarsseja. Kokkeile ies!