Ristiriitoja – antaa kaikkien kukkien kukkia

Kansa valitsi talonpoikaisjärjellä kansanedustajat, jotka laittaisivat valtion budjetin suun säkkiä myöten. Nyt kun se on suunniteltu tehtäväksi vyötä kiristetäänkin väärästä paikasta. Varsinkin kansanedustajat, jotka tavalla
tai toisella edustavat jotakin etujärjestöä, unohtavat ketkä heidät ovat eduskuntaan äänestäneet. Miksi etujärjestöjen pitäisi hoitaa ja heidän tehtäväänsä ajaa eduskunnassa? Onko perustuslaissa määrätty etujärjestöjen läsnäolo
eduskunnassa?
Suurimmmista säästöistä – koulutuksesta – puhutaan eniten. Onko kyse pelkästään rahan säästämisestä? Voisiko kyse olla säästämisestä, jolla poistetaan ammattikouluissa todettuja 2-3 tunnin opetuspäiviä. Onko koulutuksissa vielä oppiaiheita ja ammattinimikkeitä joita ei työelämässä tarvita? Olisiko kyseessä pyrkimys saada oppilaat itse oppimaan oppimista – alakoulusta lähtien – sen sijaan että opettaja sen tekisi. Oppimisen ensisijainen tarkoitus on muutos.
Olisiko säästöjen syynä että akateemista vapautta opiskelussa nauttivat myös nauttisivat vapauden velvollisuudesta? Entä kun kotoutumiskoulutuksessa suomenkieltä eivä maahanmuuttajat puhu elävissä tilanteissa kuten tauoilla, ruokaillessa jne, vaan ainoastaan opetuksessa?
Ehkä ne jotka ennen vaaleja lupasivat, että koulutuksesta ei leikata eivät tienneet asioiden oikeata laitaa. Ehkä ne,  jotka olivat edellisessä hallituksessa ja nyt oppositiossa ovat unohtaneet asioiden oikean laidan.
Kannattaisi tuoda keskeneräisiä ajatuksia kampanjoinnissa sekä eduskunnassa esille kauhisteluun perustuvan väittelyn sijaan. Esille voisi tulla ristiriitaisia ajatuksia, jotka ovat luovuuden lähtökohta. Tällaista luovuutta on osoittanut maallinen valta, Juha Sipilä, joka on – kristillisin sanakääntein – vedonnut johtajiin elinkeinoelämässä, virastoissa kuin kirkossakin talkoisiin. Samoin on tehnyt hengellinen valta – arkkipiispa Kari Mäkinen – joka kehoittaa korottamaan hyvätuloisten maallisia veroja.

Eräässä maailman köyhimmistä maista opetusministeriön toimesta kehoitetaan lapsia koulun ensimmäisellä luokalla oppia lukemaan jotta lukisivat oppiakseen.