1100 kiloa EU-ruokaa nälkäisille

Kuva on Neulamäen kirkon Arkiselta aterialta.

Kuva on Neulamäen kirkon Arkiselta aterialta.

Juhannuksena grillattiin, syötiin hyvin ja vietettiin aikaa läheisten kanssa. Niin ainakin yleisesti luullaan ihmisten viettävän jussia. Näin ei kuitenkaan ole asianlaita todellakaan kaikilla. Tiesitkö, että juuri olleen juhannuksen vietti liian moni yksin ja jotkut jopa ilman järkevää syömistä. Onhan puurokin tietysti järkevää, muttei kovin herkkua jatkuvasti monesti päivässä syötynä.

Ihmetteletkö sinä mihin sitä EU-ruokaa Suomessa tarvitaan? Onko täällä oikeasti ihmisiä, joilla ei ole ruokaa? Vastus: on.

Eihän tässä maassa nälkään kuole, mutta kokemukseni mukaan on liikaa ihmisiä joille ruokaa kaapissa ei ole jokapäiväistä.

Tilattuani ruuat jäinkin pariksi päiväksi vapaalle. Kesäkuussa olikin ollut avun pyytäjiä normaalia vähemmän. Näiden vapaiden aikana kuitenkin puhelinvastaajaan oli tullut useita viestejä, joissa pyydettiin pikaista yhteydenottoa diakoniatyöstä.

Töihin tultuani aloin soittelemaan näille ihmisille ja tiedustelemaan mitä heille kuuluu. Suurin osa ihmisistä halusi varata ajan diakoniatyöntekijälle, koska ei ollut rahaa ruokaan tai lääkkeisiin. Muutama ihminen halusi ajan, koska tarvitsi keskusteluapua.

Ihmisen elämä voi kriisiytyä hyvinkin yllättäen ja liian usein elämä on yhtä kriisistä toiseen selviämistä. Jos lääkärin B-lausunto ei menekään ajoissa Kelalle, päätös viivästyy eikä rahaa tule. Jos satut asumaan omistus asunnossa, joka ei mene kaupaksi ja olet velkaantunut, mistä apua? Sairaudesta johtuneet suuret yllättävät menot tai läheisen kuolema voivat sekoittaa ihmisen elämänhallinnan monella tapaa. Liian monella ei ole läheisiä, joilta apua voisi pyytää.

Surullista oli kuulla myös se kuinka lapsenlapset tulisivat ilahduttamaan mummin kesää muutamaksi päiväksi yö kyläillen, muttei mummi voi ottaa vieraita vastaan, koska ei ole rahaa ostaa ruokaa. Tämän kuun käyttövarat menivät suureen apteekkilaskuun.

Miten tämän maailman ruoka jakautuisi tasaisesti jokaisen masuun? Sen kuin joku keksisi saisi varmasti ainakin pullakahvit.

Mitä jos tämän kesän sateisina päivinä leivottaisiin ja kutsuttaisiin naapurit lämpöspullakahveille?

Kati Ukkonen

Kirjoittaja työskentelee diakonina Kuopion Alavan seurakunnassa

Kommentit

  • plokkariukki

    Kuskasin itse EU-ruokia omalla työmaallani vuosia ja mietin, voisiko ajan ja rahan, joka kaikkeen tähän menee käyttää jotenkin hyödyllisemmin ja tehokkaammin, onko tämä todellakin nyky-yhteiskunnassamme välttämätöntä? Tosin samaan vetoon tuli kysymys koko oman työn kuin työpaikankin tarpeellisuudesta ja tehokkuudesta. Mikä se seurakunnan määritelmä olikaan, työn tarkoitus kuin tavoitteetkin? Kastaminen, vihkiminen, hautaaminen, evankeliumin levittäminen, ihmisten syöttäminen, jotta heillä ainakin osalla olisi mahdollisuus myöskin ostaa lisää viinaa, voihan vitsi. Minun rukoukseni: Luojani, muuta kaikki viina vedeksi, tupakat ja huumeet leiväksi!

Kommentointi on suljettu.