18 piispaa

Maan hallitus sopi viime syksynä 18 maakuntahallinnon eli sotealueen perustamisesta. Päätös merkitsee tavoitetta, jossa nykyiset maakuntaliitot, elyt, avit ja iso pala kuntien tehtävistä koottaisiin maakunnallisen hallinnon johdettaviksi.

Aika näyttää, toteutuuko tämäkään, ties kuinka mones sopu asiasta. Mutta jos sattuisi sellainen ihme, että toteutuu, sillä lienee vaikutusta myös seurakuntien hallinnon järjestämiseen.

Yksinkertaisin kirkon toiminnan järjestämisen malli olisi luoda 18 hiippakuntaa maakuntahallinnon aisapareiksi. Ne rakentuisivat yhdistämällä nykyisten tuomiokapitulien ja seurakuntayhtymien toimintoja ja purkamalla Kirkkohallitusta.

Yksittäinen seurakunta olisi tässä mallissa hiippakunnan osa.

Hiippakunnan hengellisessä johdossa olisi tietenkin piispa. Näin piispojen määrä kasvaisi huomattavasti. Se ei olisi huono asia. Piispan asema hieman luonnollistuisi ja hajautuisi maakuntien kokoisten alueiden hengellisen elämän vastuuviraksi. Joukkoon mahtuisi myös hieman enemmän erilaisuutta, jonka suurempi joukko sulattaisi helpommin kuin pieni ryhmä.

18 maakuntapiispan malli olisi lähempänä myös alkuperäistä piispanvirkaa kuin nykyinen. Nykyiseen piispanvirkaan on sekoittunut eri aikakausien vaikutteita, niin keskiaikaisen feodaaliherran kuin Venäjän vallan aikaisen ruhtinaankin rippeitä ynnä nykyaikaisia pr-henkilön ja elämänkatsomusjuontajan rooleja.

Alunperin piispa eli episkopos eli kaitsija oli lähinnä kaupunkiseurakunnan kirkkoherra eli pappi. Piispan keskeisin tehtävä oli välittää Kristuksen maailmanlaaja kutsu ”tulkaa, sillä kaikki on valmistettu” Sellaisena piispa toisinsi Jeesuksen teon Emmauksessa. Oppilaathan eivät tunnistaneet ylösnoussutta hänen puheistaan vaan sen sijaan leivän murtamisen teosta.

”Maakuntapiispuus” voitaisiin mieltää alttarilta kasvavaksi piispuudeksi. Tässähän esimerkiksi Kuopion piispa Jari Jolkkonen on oivallinen esimerkki ja kirjasivistyksensä puolesta ehtoollisen osalta yksi maan pätevimmistä teologeista.

Alttarilta lähtisi sitten uhri, leivän ja viinin jakaminen yltympäri hiippakuntaa ja maakuntaa liittyen myös siihen tehtävään, joka niin sanotuille sotealueille on ajateltu.

Petri Järveläinen

Kommentit

  • Jari Holopainen

    Mielenkiintoinen ajatus. Olen kuullut, että seurakunnilla, kuten Suomen valtiollakin, rahat ovat vähissä. En tunne piispojen palkkaluokkia, mutta jotenkin tuntuisi siltä, että kirkollisveroa jouduttaneen nostamaan.

  • lehtola

    Ei kai se raha koskaan niin vähiin mene, ettei sitä olisi papeille ja piispoille jaettavaksi. Kyllä nämä ”veijarit” aina konstin keksii miten rikaskin neulansilmän läpi taivaaseen pujahtaa.

Kommentointi on suljettu.