Avio-ongelmia

Kirkolla on avioliittoon liittyviä ongelmia. Maallinen avioliittolaki ja kirkon virallinen avioliittokäsitys ovat ristiriidassa keskenään. Osa kirkon jäsenistä on sitä mieltä, että se on hyvä asia. Osalle se on ihan sama ja osa kokee nykykäytännön olevan yhdenvertaisuuden vastaista. Ongelman ydin on samaa sukupuolta olevien parien avioliittoon vihkiminen ja parisuhteen siunaaminen. Niinpä myrskyn silmässä on myös papisto: osa haluaisi ja osa ei haluaisi missään nimessä vihkiä tai siunata samaa sukupuolta olevia pareja.

Avioliittolaki antaa uskonnollisille yhdyskunnille oikeuden määritellä omat määräyksensä avioliitosta. Niinpä kirkon ei tarvitse soveltaa maallista avioliittolakia omassa toiminnassaan ellei se niin halua. Asiasta päättää kirkolliskokous. Tällä hetkellä papeilla ei ole oikeutta siunata saati vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja. Rukoilla puolesta ja kanssa saa. Käsittääkseni papistoa ei ole kielletty siunaamasta mitään muuta kuin homopareja. Ostoskeskuksia ja muita voi siunata vapaasti. Siunauskiellon noudattamatta jättämisestä voi olla vakavia seurauksia työelämässä.

Maallikkona jää mietityttämään, miten iso ero on puolesta rukoilemisen ja siunaamisen välillä, kun toinen on sallittua ja toinen ei.

Avioliitto on luterilaisille maallinen instituutio vastoin kuin esimerkiksi katolisille. Kyseessä ei siis ole yksi kirkon merkittävimmistä opeista. Sen sijaan kirkolla on tärkeä tehtävä heikossa asemassa olevien puolesta puhujana, kuten piispainkokouksen pääsihteeri Jyri Komulainen hienosti kuvaa blogipostauksessaan. Kun tilannetta katsoo tämän tehtävän näkökulmasta, on vaikea ymmärtää, miten kirkko voi kieltää joltain ihmisryhmältä kirkon jäsenen oikeudet tulla siunatuksi parisuhteessaan tai saada kirkollisen avioliittoon vihkimisen sitä halutessaan.

Jaana Turunen

Jaana Turunen

Luottamushenkilö Kallaveden seurakunnasta

Kommentit

  • Ari Niemeläinen

    Voi meitä karjalan poikii. Onneksi pääsin eläkkeelle kirkon virasta ennenkuin tämäkin hässäkkä tuli ajankohtaiseksi. Miten on suntion laita, voiko kieltäytyä tulemasta näihin joidenkin taholta ei-toivottuihin kirkon toimituksiin. En tiedä miten suhtautuisin jos olisin vielä työelämässä ja tulisi toimitukseen uuden lain sallimia pareja, näinköhän virkani hylkäisin? Sepolta kova avaus!

  • Veikko Kastinen

    Eiköhän se aika tuonkin asian hoida. Rakkautta enemmän kiitos, kuin vihaa.

  • muusikko / valokuvataiteilija - Jone Pekkarinen

    Liian pitkä juttu tulee jos alkaa kirjallisessa muodossa perustelemaan tässä miksi komppaan Piispa Seppo Häkkistä. Face to face tähänkin asti keskustellut tästä asiasta asialinjalla.

Kommentointi on suljettu.