Haaveena harrastus

Syksy monine harrastusmahdollisuuksineen on aluillaan. Vaihtoehtoja löytyy jokaiseen makuun ja varmasti jokaiselle jotakin. Liikunnan, musiikin, taiteen, kielten ja minkä kaiken muun saralta voi valita omien mieltymystensä mukaista toimintaa. Monessa perheessä lasten syksy alkaa joko tutun harrastuksen parissa tai ihan uuden toiminnan aloittamisella. Kivaa! Näin varmasti moni ajattelee.

Sitten se toinen puoli: asumiskulut, ruoka, vaatteet; kaiken tämän jälkeen käteen ei jää rahaa laittaa lasten, saatikka omiin harrastuksiin. Monessa perheessä tuskaillaan, kun rahat eivät tahdo riittää edes elämisen perustarpeiden tyydyttämiseen. On paljon harrastuksia joissa kysytään paksua lompakkoa. Pahimmassa tapauksessa harrastuksista pois jääminen voi tarkoittaa syrjäyttämistä kaveriporukasta. Ulkopuolisuuden tunne on kirpaiseva.

Luin taannoin Savon Sanomista Icehearts toiminnasta, jonka tarkoituksena on ennaltaehkäistä syrjäytymistä joukkueurheilun avulla. Kyseessä on sosiaalinen urheiluseura, johon valitaan lapsia, joista huoli on huomattu varhain ja jotka tarvitsevat erityistä tukea kasvussaan. Tämän lisäksi joukkueeseen valitaan lapsia, joilla ei olisi syystä tai toisesta mahdollisuutta ottaa osaa harrastustoimintaan. Icehearts.fi –sivulla kerrotaan, että tyypillinen Icehearts-poika on maahanmuuttajan, yksinhuoltajan tai suurperheen lapsi, joissa resurssit harrastustoiminnan mahdollistamiseen ovat rajalliset. Mahtava idea ja arvokasta toimintaa lasten ja nuorten hyväksi!

Onneksi on olemassa paljon sellaistakin harrastustoimintaa, johon pääsee jopa ilmaiseksi mukaan. Kirkkomme tarjoaa lapsille ja nuorille monenlaista aktiviteettia sekä harrastustoiminnan että leiri- ja retkitoiminnan kautta. Seurakunnan kautta voi löytää uusia harrastuksia ja kavereita: tekemistä löytyy moneen makuun: kokkailun saloihin pääsee käsiksi kokkikerhossa, sählykerhossa saa hien pintaan, askartelukerhossa voi taiteilla omia luomuksia. Retkeilystä, partiotaidoista ja mukavasta menosta kiinnostuneille partio on oiva harrastus. (evl.fi)

Kirkon diakoniatyön kautta vähävaraisilla perheillä on mahdollisuus hakea tukea lasten ja nuorten harrastustoimintaan. Vaikka harrastusmahdollisuuksien viidakko yhdistettynä perheen tiukkaan taloudelliseen tilanteeseen tuntuukin monessa perheessä mahdottomalta yhtälöltä, niin erilaisten mahdollisuuksien kuulosteleminen kannattaa. Haave harrastuksesta voi hyvinkin käydä toteen.

Hanna Kytölä

diakoni Joroisista

Hanna Kytölä

 

Kommentit

  • Unelma

    Hienoa! Kyllä seurakunnasta löytyy todella harrastusta ja ajanvietettä monenlaista!

Kommentointi on suljettu.