HOSPOTI POMILOI

 

Kuluneen kesän yksi mieleen painuneimmista kokemuksista oli kesäteatteriesitys Lapinlahden Alapitkällä. Kauniina kesäiltana sain seurata Minna Kettusen kirjoittamaa ja ohjaamaa Jaetun maan lapset esitystä. Puhuttelevalla tavalla suuri vapaaehtoisten joukko kuvasi siirtokarjalaisten asettautumista uusille asuinsijoille.

Noin 430 000 siirtokarjalaisen sijoittuminen oli valtava murros suomalaisten elämässä. Se oli murros niin kotinsa jättämään joutuneille kuin maansa luovuttaneille ja uusiin naapureihin tutustuville. Paljon oli oppimista puolin ja toisin.

Ensin myö tapeltiin Karjalassa, ja sitten Karjala tuilj tänne meelle! Ee kaet siinä siinä sitten mittään…Hospoti pomiloi!” Näin savolaisisäntä näytelmässä pohdiskeli elämän kulkua.

Vieraat rukoukset ja käytännöt tuntuivat aluksi oudoilta, ja vieraita sanontoja toisteltiin puoli huolimattomasti

Hospoti pomiloi. Outo posmotus kummastutti. Ei ymmärretty, että näissä venäjän kielen sanoissa oltiin aivan uskon ytimessä.

Herra armahda rukoushuokaus on lyhennelmä Jeesuksen rukouksesta: Jeesus Kristus, Jumalan Poika, armahda minua syntistä.

Itäisen kristikunnan säilyttämänä rukous on nykyisin hengellistä ravintoa kilvoitteleville kristityille kautta maailman.

Suomea ja suomalaisuutta on tänä itsenäisyyden juhlavuotena tarkasteltu monesta näkökulmasta. Sijaintimme idän ja lännen rajalla on antanut elämällemme omat erityispiirteensä. Suomalaisille kristityille on suurta rikkautta, että me olemme päässeet osallisiksi niin idän kuin lännen kirkon aarteista. Evankeliumin hyvä sanoma on meille tuotu niin idästä kuin lännestä.

Ismo Haapanen

Kirkkoherra, Suonenjoki

Kommentit

  • lehtola

    Hospot pospot pomilui!

Kommentointi on suljettu.