Ihana kesä

On meitä suomalaisia nyt hemmoteltu. On kunnon kesä pitkästä aikaa. Ja jo nyt, kun ei vielä ole edes kesän aika! Minä ainakin olen ihan onnessani. En valita helteestä. Jos on liian kuuma, hyppään järveen. Meitä on tietysti moneksi. Kaikille aurinko ja helle ei ole tosiaankaan hyvä asia. Usein käy myös niin, että hellejaksojen aikana moni vanhus siirtyy ajasta iäisyyteen.

Joka tapauksessa olemme saaneet nauttia jo varhain kesäisestä luonnosta, vihreydestä ja kukkien loistosta. Hedelmäpuut loistavat valkoisena kukkamerenä ja puutahoissa sekä myös puutarhakaupoissa käy kuhina. Uusia, meidän oloihimme sopivia lajikkeita, tuntuu tulevan joka vuosi lisää. Venäjällä, Latviassa ja Kanadassa kehitellyt ruusut, viiniköynnökset ja hedelmäpuut vyöryvät meidänkin iloksemme. Niiden pitäisi kestää pakkastakin kohtuullisesti. Niinpä. Tosiasia kuitenkin on, että sellaiset talvet kuin mitä esimerkiksi toissa talvena oli saa suurin piirtein kaiken paleltumaan. Silti kannattaa yrittää. On hienoa, kun omasta pihasta saa maissit, päärynät, viinirypäleet, luumut ja kirsikat. Nyt kokeilen persikkaa. Pitäisi vaan tuo talven suojaus tehdä kunnolla.

Nyt kun tuli kesä ja lämpö, ovat ihmisetkin kuoriutuneet pesistään ja tullet ulos pihoille ja rannoille. Minulle itselleni tällainen kevät on kuin jatkuvaa jumalanpalvelusta. Tuntuu kuin Jumalan Henki liikkuisi kaikkialla ja herättäisi luonnon kuin luomisen aamuhämärissä konsanaan. Linnut visertävät niin päivällä kuin yölläkin. Kaikki muu unohtuu. Saan vain nauttia lämmöstä ja kesästä.

Heikki Hyvärinen, Männistön seurakunnan kappalainen