Inessä skenessä, aivan asian ääressä

Istahdan penkkiin. Tällä kertaa sain kaverin mukaan, toisinaan käyn täällä itsekseni. Katsahdan ympärilleni: täällä olisi kyllä tilaa vielä muillekin. Penkki voisi olla mukavampi, vaikka vähän pehmeämpi. Työntekijät valmistautuvat, yksi heistä oli ovella vastassa. Tunnelma on odottava. Pian alkaisi tapahtua.

Homma etenee peruskaavaa mukaillen. Ensin tulee ohjeita ja sitten mainoksia. Sitten sammuvat valot ja alkutekstit pamahtavat tunnusmusiikin saattelemana valkokankaalle. Painaudun syvemmälle penkkiin ja rentoudun. Otan popcorn-boksin syliin ja hörppään kokista. Hymyilen, koska tiedän pian pääseväni hetkeksi pakoon todellisuutta, mukaan aivan toisenlaiseen tarinaan ja uuteen maailmaan. Elokuvissa vaan on niin parasta!

Seurakunnan tavoitteena on olla rinnallakulkijana jäsentensä elämässä. Nykyihmiset tosin usein kaipaavat melkoisia elämyksiä ja mystiikkaa. Päästäksemme irti meitä tiukassa otteessaan pitävästä arjesta, kuten somesta, tarvitsemme näyttäviä erikoistehosteita. Niiden avulla voimme mahdollisesti kokea yhteenkuuluvuutta ja ehkä Pyhän Hengenkin läsnäoloa. Päämäärämme on päästä niin sanotusti ”ineen skeneen” samanhenkisten ihmisten ympäröimänä ja meitä yhdistävän tärkeän aiheen äärellä.

Mutta kuinka saada seurakuntalaiset ineen tähän hengelliseen skeneen? Välttämättä ei tarvita ihmeitä ja kummia tämän mahdollistamiseksi, viitseliäisyyttä kylläkin rahtusen verran. Toiminnan on oltava todella mukaansatempaavaa, jotta kukaan jaksaa ja kehtaa sellaiseen sitoutua. Se voi olla esimerkiksi retriittimäistä ohjattua mietiskelyä ja hiljaisuutta, mielenkiintoisia elokuvia tai vaikkapa laadukkaita konsertteja.

Vaihtoehtona on olla tyytymättä hyvään mietiskelyyn tai kuuntelu-/katseluelämykseen ja lähteä itse rohkeasti toteuttamaan aiheeseen kytkeytyviä projekteja. Lapinlahden kirkossa nähdään ja kuullaan 4.3.-14.4.2017 välisenä aikana Jeesus Kristus Supertähti -rockoopperaa, joka kuulemani mukaan on ollut äärimmäisen vahva kokemus toteuttajaporukalle (ja toki yleisöllekin). Kevään 2017 aikana samaisen seurakunnan nuorisotyössä on myös viritelty yhteistyötä paikallisen nuorten elokuvaryhmän Lenda Productionsin kanssa. Tavoitteena – jos Luojamme suo – on saada aikaiseksi ajatuksia herättävä kristillinen lyhytelokuva.

Tämäntyyppiset projektit vaativatkin sitten jo ihan eri tavalla panostusta työntekijöiltä saati sitten mukaan tulevilta ihmisiltä. Toisaalta palkitsevuus on ehdottomasti sen vaivan väärti. Sisällä tarinassa hengellisten, tärkeiden ja kipeidenkin aiheiden äärellä pysähtyminen ja yhdessä tekeminen tarjoavat mahtavan areenan seurakuntalaisuudelle. Vaatiihan se aikaa ja sitoutumista – mutta onhan se myös ihan törkeän hauskaa. Kysymys kuuluukin: Uskallatko lähteä mukaan?

Lopputekstit soljuvat valkokankaan ylälaitaa kohti. Ihmiset tekevät lähtöä. Istumme vielä kaverini kanssa paikoillamme. Kotimatkan puheenaiheet ovat selvät. Joskus myös kirkonpenkki voi tarjota vastaavan kokemuksen.


Nina Heide
vt. nuorisotyönohjaaja
Lapinlahden seurakunta