Joulu sydämessä

Joulun läsnäolon voi aistia. Se tuntuu, se näkyy ja se tuoksuu. Valmistautuminen suureen juhlaan luo valoa pimeyden keskelle. Diakoniatyössä joulu tuntuu ja näkyy; joulun aika on yksi kiireisimmistä ajan jaksoista. Tänäkin jouluna seurakunnassamme järjestetään kunnan perhetyön kanssa asiakasperheille Joulu lapselle –keräys, tuemme tarvittaessa taloudellisesti ja jaamme juhlan alla arjen kuulumisia.

Mielenterveyden ja päihdeongelmien kanssa kamppailevien kanssa keskustelemme arjen pulmatilanteista. Mietimme mihin rahat riittävät, miten niitä olisi järkevää käyttää ja tarvittaessa tuemme taloudellisesti.

Yksinäisyydessä elävien sekä surun, murheen tai sairauden murtamien kanssa pohdimme joulun merkitystä ja sanomaa elämän taitekohdissa ja silloin, kun juhlan hetkellä ei ole ketään joka kulkisi rinnalla, ottaisi kädestä kiinni ja jakaisi juhlahetken.

Uupuneen, voimattoman, työn taakan alle nääntyneen tai työttömyyden varjossa elävän kanssa jaamme arjen huolia ja taakkoja. Keräämme seurakunnassamme varoja joulun ajan muistamisiin vähävaraisille lähimmäisillemme Kahvila-kirpparin ja jouluisen kahvikonsertin muodossa. Ja kutsumme kaikki diakonian lähimmäiset yhteiseen joulujuhlaan ja –aterialle.

Joulu tulee, olipa elämäntilanne mikä tahansa. Joulu, suuri juhla, Jumalan Pojan syntymäjuhla on käsillä. Kaiken kipuilun ja elämän taakkojen keskelläkin joulu tulee. Sydän avoinna joulun saa tuntea joka solullaan. Silloinkin, kun rahahuolet painavat, mieli järkkyy, päihteet koukuttavat, yksinäisyys syö sisintä, suru ja murhe ahdistavat, sairaus näännyttää tai selkäranka tuntuu katkeavan voimattomuuden kuorman alla.

Joulun aikaan toivottavasti joka ikinen saa kokea lähimmäisen rakkautta. Jos tänä jouluna kävisi ilahduttamassa naapuria joulutervehdyksellä; soittaisi iäkkäille sukulaisille; antaisi hymyn vastaantulevalle; jättäisi kiireen sivuun ja keskittyisi läheisiin; muistaisi rukouksella lähimmäistään. Jospa tänä jouluna avaisi ovensa lähimmäisen yksinäisyydelle ja hädälle.

 *  *

Hän oli suutari, vanha ja lempeä mies. Hänen puotinsa koko kaupunki ties. Ja nyt hän jouluksi siivosi talossaan ja kertoi kaikille suurta uutistaan. Hän sanoi: Mestari on tulossa kylään meille. Hän on ilmoittanut minulle sen varmasti. Mestari on tulossa tänään meille. Voiko jouluvieras olla enää parempi.

Hän istuu ikkunalle vierastansa odottamaan. Ja eipä aikaakaan, kun oveen jo koputetaan. Hän ensin pettyy oven takana kun seisookin vaan köyhä nainen lapsen kanssa aivan kohmeissaan. Hän sanoo: Mestari on tulossa kylään meille. Istu hetkeksi ja oota häntä kanssani. Mestari on tulossa tänään meille, kääri huopaan tähän paleleva lapsesi.

Ei kuulu vieläkään nyt vierasta, vain luminen tie ja sitä pitkin astuu luokseen pummi, mikä lie. Hän pyytää suutarilta korpun palaa taskuunsa, kun on nälissään yksin jouluaattona. Hän sanoo: Mestari on tulossa kylään meille. Istu hetkeksi ja oota häntä kanssani. Mestari on tulossa tänään meille. Ota tästä kuumaa keittoa nälkääsi.

Ilta pimenee ja vierasta vain kuulu ei. Ja vanha suutari jo astiat pois pöydästä vei. Ja vielä kolkuttelee oveen juoppo naapuri: Oon avaimeni hukannut en pääse kotiini. Hän sanoo: Mestari on tulossa kylään meille. Istu hetkeksi ja oota häntä kanssani. Mestari on tulossa tänään meille. Jos jäät yöksi sijaan sinulle vuoteesi.

Ja niinpä viimein menee vanha mies jo nukkumaan. Näkee unta, sanoo vieraalleen: Et tullutkaan. Vieras kertoo: Olin luonas tänään kolmasti, hyvää joulua ja kiitos sydämestäni. Mestari on tulossa kylään meille. Hän on ilmoittanut minulle sen varmasti. Mestari on tulossa tänään meille. Voiko jouluvieras olla enää parempi.

 • Pekka Ruuska

      *  *

Toivon Sinulle hyvää joulun aikaa ja kiitän seurastasi blogitekstien äärellä! Ensi vuoden alusta tilalleni astelee uusi kirjoittaja.

 

Hanna Kytölä

diakoni

Joroisten seurakunta

Kommentit

 • tuulamyriam

  Kiitos niin mahdottoman tärkeästä puheenvuorosta!
  Vieläkin läikkyy sydämessäni, kun muistan muutaman vuoden takaisen Samuli Edelmannin joulukonsertin viimeisen kappaleen vanhasta lempeästä suutarista. Hänen tulkintansa kosketti. Ja koskettaa edelleen.

  Olette monen väsyneen ja pettyneen ainut toivo. Tuotte joulun sanoman esille konkreettisella tavalla. Työtä, apua tarvitsevia riittää.
  Jokaisessa asiakkaassa kohtaatte Jeesus lapsen.
  Antakoon se voimia teidän vaativaan työhönne!

 • Unelma

  Kiitos Hanna ristisana -blogistasi, antoisista, syvällisistä kirjoituksista!

Kommentointi on suljettu.