Jumalan selän takana

Tämän vuoden Yhteisvastuukeräyksen otsikko on Jumalan selän takana vai sinun silmiesi edessä? Keräyksen kotimaan kohde on vapaaehtoistyön kehittäminen Suurella sydämellä nettisivuston avulla. Vapaaehtoisia tarvitaan tukemaan vähävaraisia ja vaikeuksissa olevia ihmisiä.

Ulkomaan kohde on Haitiin koulujen rakentaminen. Sellaisten koulujen, jotka tulevaisuudessa kestäisivät hirmumyrskyt ja maanjäristykset. Ilman koulutusta Haitissa ei ole parempaa tulevaisuutta. Avun Haitiin toimittaa Kirkon Ulkomaan apu.

Neljän lapsen äitinä pysähdyin miettimään. Miksi minun lapsillani on oikeus käydäkoulua? Suomalainen koulujärjestelmä on huippuluokkaa ja hyvä niin, mutta tämä maailma on lopulta aika pieni. Lapset ovat lapsia Haitissakin.

Monesti diakoniatyöstä apua hakeva kokee, ettei Jumalakaan kuule. Millainen Jumala sallii kohtuuttoman tuskan elämässä? Suurella sydämellä nettisivuston avulla halutaan auttaa kotimaassa ihmisiä, jotka tarvitsevat apua. Sivuston avulla avuntarvitsija ja avunantaja löytävät toinen toisensa.

Luulen, että jokaisen ihmisen sisällä asuu hyvä. Nostamalla hyvän esille ja tekemällä hyvää toiselle saa maailman näyttämään paljon kauniimmalta paikalta elää.

Tuhannen taalan kysymys ei ehkä olekaan se haluavatko ihmiset auttaa toisiaan vaan se, kuinka löydetään ne ihmiset, jotka eniten apua tarvitsevat. Tiedätkö sinä mitä naapurillesi oikeasti kuuluu? Mitä kuuluu entiselle tuttavalle, jonka kanssa et ole ollut yhteyksissä aikoihin? Näin paaston aikana jokainen meistä voisi vaikkapa pyrkiä kerran päivässä kysymään toiselta: Mitä sinulle kuuluu? Pysähtyä ja kuunnella.

Yksinäisyys on yksi suuri suru, jota kohtaan työssäni lähes päivittäin.

Tiedän, että Savossa asuu viisaita ihmisiä. On nimittäin käynnistetty kampanja ”Ilmi anna yksinäinen”. En muista paikkakuntaa, mutta idea on huippu ja kopioitavissa varmasti ihan mille paikakunnalle vain. Kampanjaan on haastettu mukaan mm. taksikuskit, postinjakajat, sairaanhoitajat, kirjastonhenkilökunta ja parturikampaajat. Ammattiryhmiä, jotka voivat havaita yksinäisyydestä kärsivän ihmisen ja ilmiantaa hänet vaikkapa diakoniatyöntekijälle.

Yksinäisyyshän on ihanaa jos sitä haluaa, mutta raskasta, jos kaipaa toista ihmistä.

Mitä näet sinun silmiesi edessä?