Kaupunginosa kasvattaa

Kuulun kaupunginosani Facebook ryhmään, jonka perusideana on rakentaa yhteisöllisyyttä sekä toimia tapahtumien ja erilaisten asioiden tiedonvälitysfoorumina. Ryhmässä on paljon hyvää ja siitä on minullekin ollut henkilökohtaista hyötyä, kun löysin ryhmän avulla poikani hukkaaman uuden potkulaudan.
Ryhmässä on kuitenkin myös kääntöpuoli. Se täyttyy usein eri asioista valittamisesta. Koirankakka, mopoilijat, liikenneympyrässä oikein ajaminen, heinikot teiden varsilla, pyörällä keulivat lapset…
Onkohan nillitys vain some-ilmiö vai yleisesti muodostunut käsitys yhteisöllisyydestä? Se, että pidetään huolta asuinympäristöstä ja sen asukaista, ei kai tarkoita sitä, että kaikki mikä itseä harmittaa pitäisi jakaa Facebook ryhmässä. Liekkö siitä mainittavaa hyötyäkään. Moniko pyörä- tai mopopoika lopettaa keulimisen, kun joku aikuinen kirjoittaa närkästyneensä moisesta johonkin Facebook ryhmään? Lapsista ja nuorista, joita alueen aikuiset haluavat näin somen kautta välillisesti ojentaa, käytetään usein termiä ”kullannuppu”. Oikeampi termi olisi kullannuppu ilman lainausmerkkejä, koska sitähän nämä lapset ovat.
Itse olen maalta pienestä kylästä ja meillä oli poikaporukka, jota voisi kuvailla vaikkapa kekseliääksi. Kekseliäisyytemme ei aina ollut aikuisten mieleen ja siitä saimme myös välitöntä palautetta riippumatta kenen lapsi olit. Reilusti ojennettiin omat ja vieraat, kun aihetta oli. Aihetta oli varmasti säännöllisin väliajoin, mutta en jaksa muistaa eläneeni jatkuvan naputuksen ympäröivänä milloin mistäkin asiasta. En myöskään kokenut olevani ”kullannuppu” vaan kullannuppu, joka on vielä nuppu ja nupuille ominaista on välillä hölmöillä. Haukkuminen ei kuitenkaan ollut itsetarkoitus ja muistettiin meitä nuppuja myös kehuilla kastella, kun siihen oli aihetta.
Säännöillä ja rajoitteilla on paikkansa. Niillä lisätään turvallisuutta ja tarkoitetaan hyvää, mutta muistutetaan itseämme, että turvallisuutta ei taata vain vahtimisella ja valittamisella. Välittäminen ja kehuminen ovat vähintään yhtä tärkeitä.
Sauli Paavilainen
Johtava nuorisotyönohjaaja, Siilinjärven srk