Kissojen Robin Hood

Maailmassa on paljon pahaa. Hirmutekoja on aina ollut, mutta nyt media tuo eteemme reaaliaikaisesti kaiken sensuroimatta kuvina, videoina, provosoituina teksteinä ja äärikannanottoina. ”Eikö olisi helpompi elää rauhassa”, kuulen edesmenneen tätini usein toistaman lauseen korvissani.Virallinen uutisointi ja asiallinen keskustelu jäävät jalkoihin tilanteessa, jossa sosiaalinen media ehtii tuoda kaiken eteemme tuossa tuokiossa. Kanta asiaan kuin asiaan otetaan muitta mutkitta.

Tiedämme, ettei kollektiivista pahuutta ole, eikä leimaa pitäisi lyödä mihinkään ihmisryhmään tai uskontoon yhden tai useammankaan teon perusteella. Näin kuitenkin tehdään jatkuvasti. Katolisen papin murha Ranskassa oli järkyttävä. Siitä ei voi syyllistää kaikkia 1,7 miljardia muslimia vaikka mieli tekisi. Teon takana on joukko, jota pelätään myös muslimien omissa piireissä.

Vierailin kesälomalla sekä Pyhällä maalla (Israel/Länsiranta) että Kreikan saaristossa. Vaikka Suomen uutisointi ensin mainitusta kohteesta sisältää yleensä vain tietoja aseellisista selkkauksista tai selkkauksista yleensä, oli ympäristö rauhallisempi Jeesuksen kotiseudulla kuin yöelämä Kuopiossa.

Aseita näkyi, raja-aitoja oli ja sotilaita liikkui, mutta pääasiassa oli leppoisaa. Tietyillä alueilla lapset huutelivat ilkeyksiä huomatessaan, ettemme ole heikäläisiä. Jerusalemissa juutalaiset kulkivat ohi toinen toistaan hienoimmissa kansallisuuttaan osoittavissa vaatteissa. Oli juhla-aika.

Mukana ollut pappi ei saanut vesisankoa niskaansa Jerusalemin vanhassa kaupungissa kuten erään aiemmalle ryhmän paimenelle oli käynyt. Kaikkea voi sattua maailmalla, mutta niin voi sattua Kuopiossakin. Uskonnot eivät ole kaapissa Israelissa, etenkään Jerusalemissa. Uskonto näkyy kaikkialla ja eri ryhmien välillä on eripuraa. Ortodoksisen patriarkan mukaan juutalaisilla ja kristityillä on Jerusalemissa asialliset välit.

Riitelyn kohteena ovat ensisijaisesti maaomistukseen liittyvät asiat, eivät uskontojen teologiset sisällöt. Kaikki haluavat siivun pyhästä maasta ja valtaosa haluaa näyttää mihin taustajoukkoon hän kuulu. Autoissa on myös usein kansallisuutta tai viiteryhmää osoittava lippu. Hyvä reissu mutta tiukka matkaohjelma vaati vielä hiukan lepoa Kreikan saaristossa.

Toisin kuin Pyhälle maalle lähtiessä ajattelin, ettei elämän laatu ainakaan huonone, jos jättää iltapäivälehtien raiskaus ja rikosuutiset lukematta. Maailma tuntui paremmalta kun jännityksen kohteena oli lähinnä jalkapallon Euroopan Mestaruus-kilpailut. Pidin lomaa raakuusuutisista ja keskityin ympärillä olevan elämän tarkkailuun.

Edellisenä vuonna Kreikan pankkikriisin aikaan paikallisia ei juuri tavernoissa istuskellut. Tänä kesänä Kreikan huono taloustilanne ei juuri lomasaaren katukuvassa näkynyt. Ilma oli mitä parhain ja ihmiset rentoja. Kissoja makaili tuolilla, ikkunalaudoilla ja katujen varsilla. Turistit kuvailivat auringossa makailevia nelijalkaisia.

Rodoksen sataman perukoilla kissoja oli erityisen runsaasti. Tapasin miehen, joka keräsi rahaa kissojen ruokintaan. Paikalliset kertoivat että talvella kun turisteja ei ole, mies syöttää kaikki alueen kulkukissat. Hän on saanut lempinimen Kissojen Robin Hood, vaikka ei kerääkään varallisuutta kodittomille eläjille ryöstäen rikkailta kuten Sherwoodin metsässä elänyt esikuvansa.

Joskus päivän keräyssaalis jää vaatimattomaksi ja silloin myös Robin Hoodin omat eväät ovat laihanlaiset. Mies itse elää ilmeisesti samoilla lahjoituksilla kuin hänen kissalaumansa. Hänen elämäntehtävänään on rakkaus eläimiin. Ainoana työnä on kerätä rahaa hiirestäjille. Tarkemmin ajatellen ei niinkään vähäpätöinen homma. Kissat syövät hiiriä ja rottia ja estävät matelijoiden lisääntymistä kaupunkeihin.

Tosiasioilta ei voi sulkea silmiään. Kannattaa kuitenkin harkita, onko välttämätöntä seurata tunnista toiseen toistuvia ja päivittyviä kuvakoosteita terroriteoista ja muusta väkivallasta. Ihmiset kuormittuvat raskaiden uutisten painosta. Voisikohan paikallislehti perustaa hyvien uutisien sivuston? Tässä tilanteessa sillä voisi olla kysyntää.

SirpaOkulovSirpa Okulov

kasvatusasiain koordinaattori

Suomen ortodoksinen kirkko