Sata vuotta sitten lapsia huutokaupattiin Suomessa Viattomien lasten päivänä 28. joulukuuta. Kunnan järjestämässä tilaisuudessa orvoksi tai muuten elatusta vaille jäänyt lapsi annettiin perheeseen, joka vähiten vaati lapsesta elatusmaksua. Huutolaislapsen osa oli karu. – Kyllähän sen tietää, etteivät ne kodin veroisia olleet. Eräässäkin talossa jouduin pienenä tyttönä tekemään navettatöitä ennen kouluun lähtöä. Näin korkeaan ikään ehtinyt vanhus muistelee huutolaislapsen osaansa.
Paljon on suomalaislapsen elämä parantunut sadan vuoden aikana. Ja silti lapsen viaton kärsimys on yhä keskellämme. Liian moni lapsi itkee itsensä uneen tänäkin iltana.
Kärsimyksen syyt ovat monet. Valitettavan monen kärsimyksen takana on vanhempien liiallinen alkoholinkäyttö. Alkoholin suurkuluttajia on maassamme noin 500 000 tuhatta. Useimmat heistä käyvät työssä eivätkä alkoholin haitat juuri ulospäin näy. Kulissit pidetään pystyssä viimeiseen saakka.
Joulun alla eduskunta päätti, että kaupoissa, kioskeissa ja huoltoasemilla myytävän oluen alkoholiprosentti nousee 5,5 prosenttiin. Alkoholiprosentin nosto ei vaikuta suurelta, mutta koska suomalaiset saavat noin puolet alkoholistaan oluesta, alkoholin saanti kasvaa merkittävästi. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on arvioinut, että eduskunnan päätöksen myötä alkoholin kulutus kasvaa noin 5 prosenttia, mikä merkitsee vuodessa vähintään 1500 uutta sairaanhoitojaksoa ja noin 150 lisäkuolemaa.
Luvut ovat kansantaloudellisesti merkittäviä, mutta tärkeintä on se pienen ihmisen elämä, joka kätkeytyy lukujen taakse. Luvuista ja lakimuutosten eduista ja hatoista voidaan kiistellä loputtomiin, mutta pienen ihmisen hätä säilyy. Hän ei ymmärrä isän ja äidin outoa käytöstä, yksin jäämistä, kasvavaa häpeän kokemusta. Syyllisyyden, huonommuuden tunteet lisääntyvät ja ovat osa yhä useamman lapsen ja nuoren nykyisyyttä ja tulevaisuutta.
Tutkimukset ovat vääjäämättä osoittaneet, että kun alkoholin hintaa Suomessa lasketaan ja saatavuutta parannetaan, niin kulutus kasvaa ja sitä myötä alkoholin monet haitat.
Yhteiskuntaa rakennetaan vahvempien ehdoilla. Laeista päättävät he, joiden alkoholin käyttö on hallinnassa, ainakin omasta mielestä. Vahvan on vaikea asettautua heikomman asemaan.
Suomi on monilla mittareilla mitattuna maailman kärkimaita. Mutta miksi näin hyvässä maassa niin moni lapsi kärsii viattomasti tänäkin päivänä?
Kansakunnan todellista arvoa ei mitata bruttokansantuotteen määrällä vaan sillä kuinka se huolehtii heikoimmista jäsenistään.
Ismo Haapanen
Kirkkoherra, Suonenjoki