Mediankin taustalla on raha

Jääviyskeskustelussa ja -ongelmassa on kokonaan unohdettu se, miksi kukaan ei tässä äärimmilleen viritetyssä jääviysrajanvedossa kysy: millaiset kytkökset sananvapautta ja lehdistön riippumattomuutta korostavalla medialla on yritysmaailmaan? Tästä tuonnempana lisää.

Huomaan aika ajoin kirjoittavani politiikasta, tai oikeastaan politiikan retoriikasta ja vertaan sitä kirkolliseen puhetapaan. Kommentoida voi, mutta politiikkaan ortodoksipapin ei sallita ryhtyä, ja hyvä näin: suutari pysyköön lestissään eikä kahta herraa voi palvella.

Vanha sanonta sanoo, että on aivan sama mistä puhutaan, kunhan puhutaan eli pääasia on olla julkisuudessa koskivatpa asiat mitä tahansa. Kirkon asemaan yhteiskunnassa suhtaudutaan aika ajoin kriittisesti, mutta sanomalehtiä seuraamalla huomaa, että media kuitenkin kirjoittaa kirkon ja paikallisten seurakuntien asioista. Esimerkkinä tästä käy viikko sitten (12.1.2017) ilmestyneen Savon Sanomien otsikot:

Ortodoksiseurakunta vaatii isoa korvausta.
Ehtoollisviini joutuu ehkä verolle.
Mitro Repo vie irtisanomisensa oikeuteen.
Kunnioittavan keskustelun malli.

On hyvä, että asioita tuodaan esille, mutta miten niistä keskustellaan, onkin haastavaa. Piispa Jari Jolkkosen kirjoitus kunnioittavan keskustelun mallista tuskin oli pöytälaatikossa odottamassa joskus julkaisuaan, vaan Torstaivieras halusi sanoa mielipiteensä ajankohtaisesta keskustelukulttuurista.

Jolkkonen toteaa, että ”nykykeskustelun seuraaminen on pakottanut tarkistamaan rationalistisesti virittynyttä ihmiskäsitystäni.— Tuohtumus ei helpota toisen kuuntelua. Leimat lentävät ja epäluulon hermeneutiikka kukoistaa. Toisen motiiveja tulkitaan tahallaan vinoon.”

Etenkin viimeinen lause on tullut hyvin esille pääministeri Juha Sipilään kohdistuneessa kritiikissä. Media, ja samaan syssyyn myös kaikki muut ovat tuominneet pääministerin jääviysongelman ennen kuin todisteita on edes esitetty.

Kansanedustaja Seppo Kääriäinen summaa tilanteen hyvin: ”Mielestäni kansa käy ylikierroksilla monitahoiseksi levinneessä jääviyskeskustelussa.”

Käsittääkseni pääministeri Sipilän jääviysepäilyt ovat tähän asti olleet pelkkää puhetta eikä yksikään media ole esittänyt todisteita. Savua on havaittu, mutta odotellaan nyt niitä mahdollisia ensimmäisiä tulenliekkejä.

Ja kun media nyt etsii valtavalla tarmolla todisteita todistaakseen pääministerin jääviyden, niin samalla, tai joku kerta voisi pohtia, millaiset kytkökset lehdillä on yritysmaailmaan: parempina taloudellisina aikoina jopa puolet tilattavien lehtien tuloista tulee mainoksista, joten kukaan ei usko sitä puolustusta, että toimitus toimii täysin itsenäisesti. Ja onhan niitä päätoimittaja-toimitusjohtaja -pestejäkin olemassa.

Puramme tai rakennamme, alitajunta ohjaa meitä kaikkia, niin poliitikkoa kuin toimittajaakin.

 

isä Harri Peiponen
Kirjoittaja työskentelee pappina Kuopion ortodoksisessa seurakunnassa. Aiemmin hän on työskennellyt mm. tiedottajana ja arkkipiispan sihteerinä Suomen ortodoksisessa kirkollishallituksessa.