Mikä flow?

kuva. S.Mitsman

Kesälomalla istuskelen ulkorappusilla ja saan ihailla vihreää luontoa sateettomana aamupäivänä. Pohdiskeltuani mietteitäni kasaan, että millähän saisin sinut jotenkin voimaantumaan vaikkapa tästä kirjoituksesta, huomaan sen olevan mahdoton tehtävä. Mikä kenellekin kirkastetaan, tai mistä sinä voimaannut, on minun mahdotonta tietää. Haluan kuitenkin jakaa sinulle yhden oman voimaantumisen lähteen, jonka olen löytänyt jälleen -aivan kuin itsekseen. Olen pohtinut, mikä vaikuttaa siihen millaisena me koemme erilaiset värit? Onko kyseessä tämä koettava hetki, vai onko todellakin niin että sisäinen minämme, sielumme hakeutuu sellaisten sävelien tai värien maailmaan, jotka toisaalta kertovat tämänhetkisestä tilasta? Vai onko jopa niin, että joku minussa hakeutuu eheyttävien tai voimaanuttavien sävelien ja värien maailmaan, korjatakseen jotakin. Aikoinaan valokuvien parissa työtä tehneenä ja niitä valmistaneena, tiesin että jokaisella perusvärillä on vastavärinsä. Ne joko täydentävät toisiaan tai muuttavat toisiaan niin, että kuvan väritys muuttuu radikaalisti. Tämän päivän älypuhelimissa on hienot kamerat ja niihin on saatavana, jos millaisia kuvanmuokkausohjelmia. Todellisuutta voidaan muokata haluttuun muotoon tai siihen voidaan lisätä jotakin sellaista mikä miellyttää tai poistaa jopa epämiellyttävä henkilö.

Minulle värien merkitys korostuu silloin kun pinnan alla on jotakin uutta puhkeamassa, jotakin sellaista mistä en vielä tiedä kunnolla ennakkoon. Jotakin pystyy aavistelemaan, jos tuntee itseänsä hiukan. Muistan kauan aikaa sitten erään työntäyteisen ja henkisesti vaativan syksyn. En tietenkään nähnyt mitä se syksy toisi tullessaan, mutta muistan, kuinka hakeuduin paikkoihin, joissa oli vahvasti oranssia. Tuota oranssin sävyä tai vahvaa väriä piti hankkia omaan kotiin. Sitä oli verhoissa, tauluissa, huonekaluissa -niin että missään ei ollut sellaista paikkaa kodissani, että olisin tarvinnut etsiä tuota väriä. Koin, että tuo väri oli minulle voimaannuttava henkisesti, siitä tuli ns. hyvä flow -niin kuin nykyään on tapana sanoa jos on hyvä tunnetila. Elämässä tulee myös aikajaksoja, jolloin ei mikään väri puhu mitään, eikä sen tarvitse tarkoittaa että silloin välttämättä olisi kyseessä mikään tunnelukko tms. Joskus vaan värit puhuvat voimaakkaammin omaa kieltään ja uskon siihen että sisäinen minämme pystyy tulkitsemaan sen puhetta.

Meillä täällä Suomessa on valtava etuoikeus saada kokea erilaisten värien voimaannuttavaa ja hoitavaa luonnon väriterapiaa. Tälläkin hetkellä meillä on syvänvihreä kasvusto ympärillämme, runsaat sateet ovat tehneet sen, että vihreän rauhoittava väri syventyy entisestään. Jos olet luonnon keskellä vaikkapa ennen ukkosta ja sadetta voit aistia värien syvyyttä toisella tavalla kuin kuivan ja paahtavan auringon aikana. Toisaalta maan kosteus vielä vahvistaa tuoksuillaan värien vahvuutta. Syksyn saapuessa värien sinfonia vahvistuu entisestään ruskan aikana, ja eipä ihme että maan ääristä saakka tullaan ihailemaan kaunista ruskaamme vaikkapa lappiin saakka.

Jos näistä väreistä menemme askeleen vielä syvemmälle, voimme nähdä Jumalamme suuruuden, kuinka kaikki on niin harmoniassa keskenään. Olisiko Luojamme antanut meille paitsi kauniin ja vehreän luonnon mutta vielä värit siihen vahvistamaan ihmistä tällä vaelluksellamme. Kyllä ja vielä kerran kyllä, Jumala on hyvä ja puhuu meille monien asioiden kautta, myös värien.

Jos koet, että joku väri puhuttelee sinua erityisesti, pysähdy sen edessä ja anna värin syvyyden kertoa jotakin sellaista, mitä vain sinä ja Jumala tiedätte.

Kirkkovuodessakin voimme nähdä erilaiset värit, vaikkapa siten kuinka suru ja ilo vuorottelevat. On aika olla mustassa, jonka jälkeen koittaa valo. On rauhoittavaa istua kirkossa, kun vihreä väri puhuu toivosta -kasvusta uuteen. Punaisen ja purppuran värit syvyydestä ja taisteluista. Värit kuuluvat elämäämme -älä unohda niitä. Toivotan sinulle kaunista ja voimaannuttavaa kesää värien ja tuoksujen keskellä.

 

Sami Mitsman, Männistön seurakunnan diakoniatyöntekijä