MITÄ TÄNÄÄN SYÖTÄISIIN?

 

MITÄ TÄNÄÄN SYÖTÄISIIN?

Takuuvarmat ja mureat ribsit. Naudan kuve kesän suuri hitti. Oletko aina paistanut burger -pihvin väärin? Ei hätää! Keittiömestarimme näyttävät videolta, miten paistetaan täydellinen burger-pihvi, jne. Mitä moninaisimmat grillausohjeet tavoittavat nälkäiset kansalaiset. Kesä on hyvä ruoan myymisen ja mainostamisen aikaa.

Keskiajan hyväosaiset söivät linnoissaan rasvaista ruokaa ja joivat viiniä aamusta iltaan. Ruoka on aina ollut hyväosaisten suuri houkutus. Nykysuomalainen ei niinkään mässäile ruoan määrällä kuin laadulla. Lehdet täyttyvät mitä miekuvituksellisimmista resepteistä. Ruokatoimittajat vertailevat asiantuntevasti ravintoloiden monipuolista tarjontaa. Melkoista ruokahifistelyä tavallisen nälkäisen näkökulmasta.

Nälkäisen näkökulmasta ruokahifistely on yhtä irvokasta kuin linnanherrojen mässäily. Suhtautuminen ruokaan kertoo siitä kuinka kahtiajakautunut maa Suomi on.

Enemmistö suomalaisista pähkäilee pitkien ruokahyllyjen äärellä, mitä nyt valitsisi. Yhä pitenevissä ruokajonoissa tyydytään siihen muovikassiin, joka käteen ojennetaan. Samalla mietitään, mistä reseptilääkkeestä voisi luopua, jotta vielä tolpillaan pysyisi.

Maailmanlaajuisesti ruoan epätasainen jakaantuminen on vielä suurempi tragedia. Maailman yli 7 miljardista ihmisestä 1,4 miljardia on ylipainoisia ja miljardi näkee nälkää. Periaatteessa ruokaa riittäisi kaikille, mutta tasaisesti sitä ei saada jaettua.

Arvokasta ruokaa heitetään myös pois. On arvioitu, että jopa noin kolmannes ruokatuotannosta menee hukkaan ruokahävikin myötä.

Kasvispainotteinen ruokavalio on yksi keino parantaa ruokaturvaa maailmassa. Jos kasveja viljeltäisiin suoraan ihmisille ravinnoksi eikä eläinten rehuksi, ruoan määrä kasvaisi On laskettu, että yhden lihakilon tuottamiseen tarvitaan noin kymmenen kiloa kasvirehua.

Kun minä odotan tirisevän grilliherkun valmistumista, niin samalla veljeni ja sisareni kuolevat kuivuuden ja köyhyyden nälkään. Itä-Afrikassa eletään pahinta humanitaarista kriisiä sitten maailmansotien. Kuivuusalueilla Etelä-Sudanissa, Somaliassa ja Keniassa noin 10 miljoonaa ihmistä tarvitsee hätäapuna vettä ja ruokaa juuri nyt.

Monet järjestöt välittävät apua kriisialueille. Voidakseen auttaa järjestöt tarvitsevat lahjoituksia muulloinkin kuin joulun alla.

Ismo Haapanen

Kirkkoherra, Suonenjoki