Onnea ja _______________

Kirsti Tapanainen

Näin keväällä onnitellaan mm. ammattiin valmistuvia, ylioppilaita ja koulunsa päättäviä. Onnea he elämänsä taipaleelle tarvitsevat, mutta monesti mietin, mitä muuta voisi toivottaa. Kokemuksesta tiedämme, että onni täällä vaihtelee, joten onnen lisäksi muutakin elämässä tarvitaan.

Monesti toivotetaan onnen lisäksi menestystä, ja totisesti kilpailuyhteiskunnassa ja kiristyvillä työmarkkinoilla menestystä tarvitaan. Joillekin sitä suodaan, mutta monen menestys on vaatimatonta. Ja onko menestys aina hyvän elämän tae?

Iloakin toivotetaan eikä hullumpi toivotus ole sekään. Iloa tuskin kellään on elämässä liikaa ja onnellinen on se, jonka elämä on enemmän ilon puolella kuin surun. Silti kaipaan jotakin muuta, muunlaista toivotusta.

Itselleni luontevinta onkin jatkaa onnitteluja siunauksen toivotuksella. Käsitteenä siunaus on laaja ja kattaa koko elämän. Wikipedia sanoo aiheesta näin: ”Siunaus uskonnollisena käsitteenä tarkoittaa varsinaisesti Jumalan suomaa hyvyyttä, menestystä, varjelusta tai armoa — Kristillisen käsityksen mukaan siunaus on Jumalan läsnäoloa ja huolenpitoa tässä maailmassa” Siunaus ei siis ole vain hyvinvointia ja runsautta tai vaurautta. Olipa elämässä siis iloa, onnea, huolta tai murhetta, siunauksen myötä siis toivotaan Jumalan läsnäoloa kaikkiin näihin tilanteisiin. Ihmistä suurempi turva ja suoja elämän matkalla on hyvän elämän erinomainen edellytys.

Taannoin eräs talousvaikuttaja sanoi tv-haastattelussa provosoivasti haluavansa toivottaa siunausta, mutta ei voi, koska sitä ei joukkoviestimissä saa tehdä. Luultavasti hän halusi näin kärjekkäästi nostaa esiin sen, että uskonnollisen kielen käyttö tuntuu olevan joillekin punainen vaate. Ehkäpä siksi myös siunauksen toivotuksia kartetaan. Suotta. Jos joku haluaa toivottaa toiselle parasta tietämäänsä asiaa elämän taipaleelle, miksi siitä suuttua? Ja jos en itse jaa samaa uskonnollista vakaumusta onnittelijan kanssa, voin silti olla kiitollinen toisen toivotuksesta, ei hän sillä mitään pahaa tarkoita. Eikä siunauksen vastaanottaminen ketään vahingoita, – suattaapa vaikka olla aivan päinvastoin.

Siispä: Onnea ja siunausta teille kaikille koulunsa päättäville, ylioppilaille ja ammattiin valmistuville! Ja siunattua kesää kaikille

Kirjoittaja on seurakuntapastori Leppävirran seurakunnassa. On aikanaan toiminut myös kielenkääntäjänä sekä SLS:n lähetystyöntekijänä Jerusalemissa.