Pääministerikin todisti – Käärmelahdessa tehdään toisin kuin muualla!

No, olin siellä minäkin kanttorin ja kuoron kanssa, ja muitakin todistamassa harvinaista tapahtumaa tämän päivän Suomessa: Käärmelahden koulun ja päiväkodin vihkiäisiä sunnuntaina.

Pääministeri Juha Sipilän juhlapuheen, koululaisten tanssi- ja lauluesitysten, Kuopion kaupungin tervehdyksen ja koulun rakentamisesta tehdyn videon lisäksi myös ortodoksinen ja luterilainen seurakunta siunasivat uudet tilat.

Seurakunta on siellä missä ihmisetkin.

Ortodoksisessa siunaamisessa rukoilemme mm., että ”Herra antaisi tämän oppilaitoksen opettajien ja oppilaiden sydämissä loistaa totuutensa tuntemisen ja iankaikkisen valkeutensa ja että Hän antaisi heille viisauden ja ymmärryksen hengen ja valistaisi heidän sielunsa silmät käsittämään tahtonsa ja täyttämään sen”.

Tämän jälkeen pappi vihmoo tilat pyhitetyllä vedellä. Esiintymislavan vastavalossa näin, miten pyhitetyn veden pisarat lensivät aina eturivin kutsuvieraisiin, ehkäpä jopa pääministeriin asti – siunatkoon pyhitetty vesi hänelle viisaita päätöksiä.

Yli satavuotias kyläkoulu on voimissaan. Kun muualla kuntakeskusten ulkopuolella olevia kouluja lakkautetaan, niin Maaningan Käärmelahdessa vanha purettiin ja uusi rakennettiin.

Maaningalla on toinenkin kyläkoulu, Pulkonkoskella, joka sijaitsee vielä Käärmelahteakin kauempana kuntakeskuksesta. Sen olemassaolo kertoo kuitenkin elinvoimaisesta maaseudusta, vaikka Maaningan historia itsenäisenä kuntana päättyi muutama vuosi sitten.

Ja on Maaningalla vielä kolmaskin koulu, Maaninkajärven koulu, joka sijaitsee Maaningan kirkonkylällä. Koulussa on sekä ylä- että alakoulu, oppilaita noin 350.

Maalaispappina minulla oli kunnia olla mukana kyläkoulun juhlassa. Vaikka maaseudun väki vähenee hiljalleen, asuu siellä kuitenkin vielä iso joukko eri-ikäisiä ihmisiä. Meitä maalaispappejakin onneksi vielä riittää muutaman kyläkoulun lisäksi, mutta toisin oli ennen ainakin koulujen suhteen.

Lapsia riitti sotien jälkeen ja kouluja saattoi olla viiden kilometrin välein. Pohjois-Pielaveden kyläkoululla yksi opettajista arvuutteli parisen vuotta sitten kuinka monta koulua Pielavedellä oli parhaimmillaan sotien jälkeen. Kunnan väkiluku taisi olla korkeimmillaan lähes 14 000 asukasta ja kouluja oli 37! Nyt kuntalaisia on 4700 ja kouluja kolme.

Koulun ja päiväkodin vihkinen oli uuden alku, mutta samalla myös jatkoa pitkälle perinteelle.

Uuden alku on tallennettu videolle: https://www.youtube.com/watch?v=NyXkjTLKJUM

isä Harri Peiponen
Kirjoittaja työskentelee pappina Kuopion ortodoksisessa seurakunnassa. Aiemmin hän on työskennellyt mm. tiedottajana ja arkkipiispan sihteerinä Suomen ortodoksisessa kirkollishallituksessa

Kommentit

  • Eino J. (Maallikkona)

    mukavaa että seurakunta on läsnä, kumpikin,

    Käärmelahti on tuttu kylä. Onnea uudelle koululle!

    Savossa on paljon siirtolaisperäistä väestöä, äskettäin jokin tsasounakin taisi nousta noille seuduille. Joku tuttu muutti monen muun tapaan aikoinaan kauniin Maaningan helmaan, ja kertoi että uusi Siilinjärven tielinjaus nopeutti silloista työmatkaa niin, että hän pääsi Kiärmelahteen nopeammin kuin lähemmäs Jynkkään.

Kommentointi on suljettu.