PAASTON SUDENKUOPAT

Hiljaisuus

Toinen paastonajan viikko on alkanut. Arki on tehnyt tehtävänsä. Moni on jo ehtinyt kompastua paastokilvoituksessaan. Oman paastosäännön mukaan eläminen ei olekaan onnistunut. Lupaukset ja suunnitelmat eivät ole pitäneet. Epäilys valtaa mieltä. Kannattaako tämä? Ei tämä minulle sovi.

Kun kompastuu, on noustava ylös. Maahan ei pidä jäädä makaamaan. Tämän Iivo Niskanen meille osoitti Lahden MM -hiihdoissa. Kun hän viestinhiihdon hurjassa loppukiritaistelussa yllättäen kaatui, ei hän jäänyt asiaa hetkeksikään murehtimaan, vaan säntäsi heti pystyyn ja voitti – pronssimitalin itselleen, joukkueelleen ja Suomelle. Hyvä Iivo!

Paastonaikaa on vielä runsaasti jäljellä. Pääsiäiseen on viisi viikkoa aikaa. Vielä kannattaa jatkaa paaston matkaa. Vielä ehtii mukaan yhteiseen kilvoitukseen.

Hiljentäminen ja hiljentyminen, pysähtyminen tutkimaan omaa elämää, elämäntapaa on jokaiselle tarpeen. Itse kukin elää jonkinlaisen harhakuvan vallassa. Hyvät aikeet eivät olekaan toteutuneet, vaan ovat jääneet pelkiksi haaveiksi. En eläkään sitä elämää, jota olen kuvitellut eläväni. Kenellekään ei ole pahitteeksi, vaikka totuus sumuverhon takaa vähän pilkistäisi. Totuus vapauttaa. Paasto vapauttaa totuuteen.

Itsensä tutkiminen on terveellistä. Muutos on mahdollista. Parannuksen tekeminen on mahdollista.

Mutta juuri tässä itsensä tutkistelussa on paaston toinen sudenkuoppa. Itsetutkistelun kiusaus on siinä, että keskitymme liikaa itseemme. Totuuden paljastuessa vaarana on, että jäämme kierimään itsesäälissä ja entistä enemmän käperrymme itseemme. Itsetuskistelu voi tehdä meistä entistä itsekkeempiä, jopa omahyväisiä.

Kun hairahdun keskittymään vain itseeni, paaston päämäärä, toinen ihminen unohtuu. Omaa napaa tuijottaesssa maali jää saavuttamatta. Pahimmassa tapauksessa oma kilvoittelu kaataa vierellä kulkevan kuin Iversen Iivon.

Paastokilvoituksessa on hyvä tarkkailla suhdetta lähimmäiseen. Se paljastaa paljon itsestäni.

Helpotanko vai hankaloitanko lähimmäiseni elämää? Kuinka voin olla purkamatta pahaa oloani hänen päällensä? Kuinka voin itse olla vastaamatta kiukkuun kiukulla, vihaan vihalla?

Ismo Haapanen, kirkkoherra Suonenjoki