Puhumalla asiat selviävät, rakkaani

Tuttu vitsi kertoo aamuyöllä kotiin humalassa palaavasta miehestä, jota vaimo on odottamassa kotiovella. Vaimo aloittaa paasaamisen, johon mies vain toteaa: Niin rakkaani, puhumalla asiat selviävät.

Miehen toiveikkuus asian hoitamisesta on varsin myönteinen, vaikka näkemysero ja puhetapa vaimonsa kanssa on hyvin erilainen.

Rakkautta ja politiikkaa tehdään puheilla ja teoilla.

Miehen ja naisen puhetapa on erilainen, so. se ei ole vähän tai paljon tai päinvastainen, se vain on erilainen. Tämä pätee myös politiikkaan. Usein tuntuu siltä, että miehen ja naisen välinen suhde on samanlainen, kuin hallituksen ja opposition.

Puolueilla on omat linjansa, puolueohjelma ja arvot, joiden pohjalta pidetään puheita ja tehdään päätöksiä. Ne ovat kuitenkin kuin veteen piirretty viiva, selkeä hetken, mutta…

Usein päätettävät asiat ovat vaikeita, joten voiko tukena eli toiminnan ja päätöksenteon punaisena lankana olla siis vain puolueen ohjelma? Ei varmaankaan, ja kun päätöksiä tehdään, ulkopuoliset arvioivat ovatko ne linjassaan puolueen arvojen kanssa. Ihanteena olisi se, että julkisuudessa esiintyessään ja päätöksenteossa poliitikko ei saisi puhua omiaan, siis muuta kuin mihin puolue on sitoutunut, mutta ainahan tämä ei onnistu.

Sananvapauden ja viestimien kehittyessä ja lisääntyessä mielipiteitten määrä on lisääntynyt valtavasti. Netti ja lehdet ovat täynnä bloggaajia ja kirjoittajia, joilla on aina mielipide, mutta onko aina sanottavaa. Usein tunne ohjaa sanottavaa ja kirjoitettavaa enemmän ja harhaudutaan itse asiasta eikä panoksia enää riitä rakentavaan keskusteluun.

Tältä osin politiikka ja kirkon puhetapa kohtaavat samoja haasteita. Jokainen meistä voi miettiä, millainen keskustelukulttuuri on omalla työpaikallaan, tai kotona.

Julkisuudessa voi puhua omalla tavallaan, mutta on puhuttava edustamansa yhteisön suulla.

Jotta sanoma vaikuttaisi esittäjän toivomalla tavalla tai että edes jäisi sellainen tunne ja vaikutelma, että sitä kuunneltiin, on osattava esittää sanomansa oikealla tavalla. Luulenpa, että vaikka politiikan ja teologian sanomat ovat erilaisia, esittämistavan kummassakin tulisi olla samankaltainen.

 

isä Harri Peiponen
Kirjoittaja työskentelee pappina Kuopion ortodoksisessa seurakunnassa. Aiemmin hän on työskennellyt mm. tiedottajana ja arkkipiispan sihteerinä Suomen ortodoksisessa kirkollishallituksessa.