Ratkaisu arkkipiispan istuimen siirtoon Helsinkiin

Viime kuukausina ovat useat oman seurakuntani jäsenet, mutta myös muidenkin kirkkojen jäsenet, kysyneet arkkipiispan istuimen siirrosta Kuopiosta Helsinkiin. Kaikilla, olipa heidän taustansa mikä tahansa, on ollut sama mielipide istuimen siirtoon – miksi pitäisi, mitä hyötyä siitä on?

Vastaan heille, että mitäpä tällainen tavallinen seurakuntapappi asiasta tietäisi, median varassa olemme kaikki, mutta mielipiteitähän meillä kaikilla on.

Ainakin täällä Kuopiossa ja maakunnassa olen huomannut, ettei arkkipiispan istuimen siirto taida olla pelkästään ortodoksisen kirkon asia. Kaikenlaiset ihmiset ottavat asian esille spontaanisti, ja he sanovat, että onpa ikävää, jos näin käy. Jotain meitä kaikkia itäsuomalaisia yhdistävää siinä siis täytyy olla.

Pienellä täytyy olla iso ego ja vahva identiteetti. Ellemme tunne tätä, siis sitä mikä minä olen, mistä tulen ja mihin kuulun, on vaarana yksikertaisesti hävitä olemasta. Silloin on osa muita eikä yksi muista.

Ehkä tässä kaikessa uskonto- ja heimorajoja yhdistävänä tekijänä on sen väistämättömältä tuntuvan asian jarruttaminen, että pitääkö kaiken siirtyä etelään, ihmisten ja hallinnon.

Mikä se ratkaisu sitten on? Vastaan kysyjille savolaisittain: voisimmehan tehdä niin, että otamme ortodoksisen kirkkomuseon aulassa olevan pyhän Nikolaoksen katedraalista tuodun piispanistuimen ja lähetämme sen Kiitoautolla Helsinkiin saatesanoin: tässä on teille istuin, me pidämme arkkipiispan.

Asiasta päättävä kirkolliskokous kokoontuu Valamon luostarissa 27.–29.11.2017.

 

isä Harri Peiponen

Kirjoittaja työskentelee pappina Kuopion ortodoksisessa seurakunnassa. Aiemmin hän on työskennellyt mm. tiedottajana ja arkkipiispan sihteerinä Suomen ortodoksisessa kirkollishallituksessa.

Kommentit

 • Pauli Kivelä

  Arkkipiispan istuimen oikea paikka on Pietari!

 • Eino J. (maallikkona)

  Asiahan ei minulle mitenkään kuulu,
  mutta nokkela ehdotus

  – mukavasti klikattu pakina aiheesta kehkeytyi; Konevitsan luostarin kellojen aihein ja ”Karjala takaisin” sävytyksin (vaikkapa yhteistyöllä ja pala palalta)
  – Eino J. ehdotti paluuta Karjalaan – kaksoisistuin; Hki ja Sortavala (jos muistin sotia edeltäneen paikan oikein). Ja
  -Heinäveden luostari(t) takaisin entisiin tiloihin, eli rauhan aikana tilat yhteiskäyttöön…
  – Aikoinaan tosin pidin yksityishenkilönä hallintopaikkaa kuopiolaisena, mihin kuntalaisten kantoihin postaajakin edellä viittaa, mutta
  – oma yhteisö ratkaiskoon käytännön perusteitten mukaan, ja olkaamme me ulkopuoliset paremminkin puolueettomia.

Kommentointi on suljettu.