Ruokaa (lähes) rahatta

Opintovapaan ja ison laskupinon ansiosta minulle jäi viime palkasta jäljelle 60,77€ kuukauden menoihin. Tämä antoi hyvän mahdollisuuden kokeilla pienellä budjetilla elämistä. Diakoniatyössä kohtaan ihmisiä, jotka ovat taloudellisessa ahdingossa ja pieneltä osaltani pyrin heitä tilanteessa auttamaan. Monelle apu on ollut ruokakassi ja/tai 20-40€ maksusitoumus kauppaan. Niinpä tavoitteenani oli tulla toimeen viikko 40 eurolla.

Heti aluksi oli selvää, että käytän kaikki rahat ruokaan. Netistä etsin edullisia ruokaohjeita ja ateriasuunnittelun perustana käytin Hellapoliisin laatimaa pienen budjetin ruokaviikkoa. Sieltä löytyi edullisia ja yksinkertaisia ohjeita viikon ruokalistaksi. Viikon edetessä aloin kehitellä omia versioita raaka-aineista, mitä kaapissa sattui olemaan. Huomasin nuukailun tuovan myös hyvää vaihtelua ruokiin, koska ruuanlaittoon joutui panostamaan enemmän ja käyttämään luovuutta.

Perheessä on minun lisäksi mies ja kaksi lasta. Lapsille oli vaikea selittää, että nyt meillä ei ole varaa appelsiinimehuun, jugurttiin tai mysliin. Puuro ei heille joka päivä maistunut. Samoin iltaisin oli keskittävä ilmaista tekemistä, onneksi on pyörämatkan päässä oleva kirjasto ja leikkipuistot. Viikoittainen uimahallikäyntikin täytyi jättää väliin, koska raha oli sijoitettu ruokaan.

Omalta osaltani rahattomuus on tilapäistä ja nuukailu ennemmin kokeilua kuin pakon sanelemaa. Yhteiskunnassamme on kuitenkin paljon ihmisiä joille pennin venyttäminen on jokapäiväistä. Tämän viikon kokeilun jälkeen voin uskoa sen rasittavan henkisesti paljon. Monet edullisetkin palvelut, kuten uimahalli, terveyskeskuslääkäri tai lastenleirit ovat saavuttamattomissa. Ilmaisia asioita alkaa arvostaa eritavalla, kun rahaa ei ole. Kirjastot, leikkipuistot, seurakunnan kerhot ja tapahtumat ovat arvokkaita, kaikkien ulottuvilla olevia asioita, niihin kannattaa panostaa!

Kertokaa kommenteissa omia nuukailukokemuksia ja antakaa vinkkejä ilmaisista palveluista!

sämpylät

Tuoreet sämpylät ovat herkullisia.

puuro

Mustikat tuovat aamupuuroon makua.

Nakkieitto on edullista ja hyvää.

Nakkikeitto on hyvää ja edullista.

Kirjoittaja on opiskelija ja Kallaveden seurakunnan diakoni.

Diakoni Paula Paavilainen.

Kommentit

  • Toni

    Mustikat maksavat lähes kympin paketti. Se vastaa köyhän kahdenpäivän ruokailua. Suomessa ei muuta voi syödäkkään kuin nakkifakiirikettoa ja perunaa. Sitten ihmetellään kun kansanterveys on perseellään.

  • Jari Holopainen

    Tästä jutusta voi helposti syntyä mielikuva, että köyhillä on varaa muiden menojen jälkeen 40 euroa viikossa ruokaan. Ajattelen itse pikemminkin niin päin, että ruokamenojen jälkeen muihin menoihin on käytössä tietty summa. Useimmiten enemmän kuin 40 euroa.

    Toimeentulotuella perheemme ruokameno on tätä nykyä himpun verran yli 100 euroa viikossa, joskus alle. Jos polttaisimme ja nauttisimme laatuviinejä, ruokamenojen osuus pienenisi, ehkä juuri 40 euroon viikossa.

Kommentointi on suljettu.