Tekoälyä älyttömille

Vanhaa tekniikkaa

Kuuntelin erään ysikymppisen pariskunnan keskustelua. Vaimo totesi miehelleen tämän tarvitsevan tekoälyä. Mies vastaa kuulemma turhan usein huonosti näkevälle vaimolleen, ettei lehtiuutisissa ole mitään tapahtumia. Sehän ei ole totta tietenkään.  Rouvan mielestä mies ei ymmärrä uutisia, joten hän tarvitsee avuksi tekoälyn.

Samaan hengenvetoon vaimo totesi, että mies tarvitsee myös älypuhelimen. Mies yritti perustella, ettei hän tarvitse sellaista, koska hän käyttää puhelinta vain soittamiseen ja tekstiviesteihin. ”Oletko niin tyhmä, ettet voi käyttää älypuhelinta, vaikka muillakin on”, vaimo jatkoi.

Ihan hyvin olivat tekniset sanat ikäihmisillä tiedossa ja käyttötarkoitustakin voisi pitää innovatiivisena. Tekoälyä voisi tarvita itse kukin välillä, jos sitä saisi vaikka netistä tilata.

Maailma ja työelämä mullistuu nopeasti. Elinikäinen oppiminen on pakollista, mikäli meinaa pysyä työelämän tahdissa mukana. Uusia teknisiä sanoja vilisee puheissa ja uutisteksteissä. Osa vanhoista ihmisistä kokee olevansa kuin vieraalla planeetalle, niin outoa on kaikki.

Eivät kaikki diginatiivitkaan ole vahvoilla. Heillä on huoli tulevaisuuden työelämän muutoksista. Automatisaatio vie töitä ja tuo uusia työtehtäviä. Kaikkia perinteisiä ammatteja ei ole enää tulevaisuudessa. Lääkärinkin voi tekoäly korvata ainakin osittain. Tekoälyn kaikkia mahdollisuuksia emme osaa edes kuvitella. Ainoa varma asia on jatkuva muutos.

Kirkolle taivaskanavien haltuunotto on luonnollista. Vaikka kirkon sanoma on ikuista, joidenkin mielestä jopa konservatiivista, sitä välitetään myös uudella tekniikalla. Voimme kulkea digitaalisessa kirkossa ja sytyttää tuohuksen, vaikka Athos-vuoren luostariin virtuaalisesti. Se on ainutkertainen mahdollisuus naisille, joilla ei ole muuten asiaa Pyhälle vuorelle, joka on miesten valtakuntaa.

Kotoisia jumalanpalveluksia striimataan ja ne voidaan näin välittää vanhainkoteihin ja sairaaloihin niille, jotka eivät voi paikan päällä osallistua toimintaan. Ihan kaikki ei suju vielä virtuaalisesti.  Ainakin ortodoksisessa kirkossa pappia tarvitaan edelleen ehtoollista jakamaan ja lapsia kastamaan. Kuulin että ehtoollinen siunattaan television 7 kanavalla ja sitten kotona voi nauttia, vaikka mehulasillisen ehtoollisen asemasta. Tämä esimerkkinä sellaisesta kirkollisesta innovaatiosta, josta voin sanoa, ettei sitä vanhoissa kirkoissa tulla käyttämään.

Kaikki tekniikka ei ole sielun vihollisen keksintöä, vaikka sille tuntuukin silloin kun tietokoneelta katoaa tärkeä tiedosto, tai älypuhelin hajoaa hankalassa paikassa. Silloin tuntuu, että sielunvihollisella on sormensa pelissä.

Kauppamiehet ovat luoneet tekniikan sellaiseksi, että puhelin ja tietokone kestävät juuri sen verran että kun niitä oppii käyttämään hyvin, ne hajoavat ja tilalle tulevat uudet mallit, jotka toimivat eri tavoin kuin entiset.

Sitä sanotaan kehitykseksi. Minusta se tuntuu joskus pelkältä rahastukselta.

Sirpa Okulov

kasvatusasiain koordinaattori

Suomen ortodoksinen kirkko