Työtä tekevälle

Kohtaan työssäni ns. nollatuntisopimuksella työskenteleviä ihmisiä taloudellisten avustusten merkeissä. Nollatuntisopimuksella tarkoitetaan työsopimusta, jossa työnantaja kutsuu työntekijän tarvittaessa työhön. Nämä työntekijät odottavat pahimmillaan joka päivä soittoa työpaikalle ja mitään varmuutta tulevaisuudesta ei ole. Epäsäännölliset tulot vaikuttavat yhteiskunnan tukiin ja joskus liikaa maksettuja tukia peritään takaisin, kun järjestelmä ei ole pysynyt perässä tulojen muutoksissa. Tässä tilanteessa ihmiset ovat heikoilla henkisesti ja taloudellisesti. Monet kuvaavat, että heillä teetetään työpaikalla raskaimmat työt pienimmällä palkalla, etenemismahdollisuuksia ei ole, eikä heille haluta opettaa uusia työtehtäviä. Heidän tilanteestaan tulee mieleeni Jeesuksen vertaus päivätyöläisistä, jossa hyvä viinitarhan isäntä päättää maksaa kaikille saman palkan, vaikka osalle on ollut töitä vain muutamaksi tunniksi. (Matt. 20:1-16).

Ehkä vertauksen tehtävänä on nykyaikana patistaa meitä kaikkia ponnistelemaan tasa-arvoisemman yhteiskunnan puolesta, huomaamaan työelämän vääristymät ja pyrkimään kohtuuteen. Diakoniatyöntekijänä olen tietysti henkisenä tukena ihmisille, jotka taiteilevat toimeentulon rajalla, mutta tehtäväni on myös tuoda asia näkyville ja toimia rakenteiden korjaamiseksi.

Raamatusta löytyvä vertaus vie minut vahvasti työelämän oikeudenmukaisuuden ja yhteiskunnallisen tasa-arvon teemoihin. Nämä asiat korostuvat tällä hetkellä työssäni ja ovat ajankohtaisia myös nykypolitiikassa. Toki vertaus edelleen muistuttaa myös armosta, jota meidän kenenkään ei tarvitse erityisesti ansaita vaan se kuuluu kaikille. Tällä tavoin vertaus tulee lähelle itseä lohduttavana kaiken kiireen, työn, perheen ja opintojen, keskelle. Itsekin voi opetella armahtamaan lähimmäistään ja itseään.

Kirjoittaja on opiskelija ja diakoni, jonka työ on viime aikoina näyttänyt tältä:

 

Kalenteri

Ihmisten kohtaamista toimistossa.

kädet

Pienet kädet kotikäynnillä.

virsikirja

Hiljentymistä piispantarkastuksessa.