#tyttöjenpuolella

Huonossa asemassa olevien tyttöjen hätää käytetään hyväksi. Hyväntekijänä esiintyvät huijarit myyvät heitä kotiorjiksi. Sitä ennen heidät on saatettu raiskata moneen kertaan.

Esikoisena syntynyt tyttö saattaa koko perheen, ennen kaikkea isänsä häpeää. Pahoinpidellyksi tulevat niin lapsi kuin tytön synnyttänyt äiti.

Isossa perheessä ei riitä raha tyttölapsen elättämiseen. Näennäisen hyvää tarkoittavat vanhemmat lähettävät tytön kotiapulaiseksi, saahan tyttö silloin edes ruoan. Kotiapulaisesta kotiorjaksi on kovin lyhyt matka. Avuton, työhön aivan liian nuori tyttö ei selviä tehtävästään vaan saa osakseen solvauksia, hakkaamista, nälässä pitämistä, sen sijaan, että hän olisi päässyt kouluun.

Nämä ovat köyhien tyttöjen tarinoita. Nämä tarinat vain julmenevat kun tapahtumat sijoittuvat sota-alueelle. Tyttöjen ja naisten raiskaukset ovat julma sodankäynnin väline. Tai kun tytär on vammainen. Vammainen tytär ja kuukautiset ovat kaksoistabu köyhimmässä Afrikassa.

Meidän tytärtemme asema Suomessa on monella mittapuulla arvioituna erinomainen. Tätä mieltä ovat myös tytöt itse. Näin osoittaa Plan Internationalin tekemä tutkimus, jonka kohderyhmänä olivat 15-19 –vuotiaat tytöt ja nuoret naiset.

Silti meidänkään tyttäremme eivät ole suojassa kaikelta. Suomessakin tapahtuu jopa joukkoraiskauksia. Vaikkapa bileissä tapahtuvissa raiskauksissa tekijöitä voi olla useampia.

Tyttöjen Talon Otava-hankkeessa apua tarvitsevista tytöistä nuorimmat ovat 13-vuotiaita. Otava-hanke tarjoaa apua seksuaaliväkivaltakokemuksiin 13-29-vuotiaille tytöille ja naisille, ja pyrkii tavoittamaan erityisesti alle 16-vuotiaat uhrit. Hanketta toteutetaan myös Kuopiossa.

Tänään on kansainvälinen tyttöjen päivä. Yhdessä muiden rinnalla haluan puolustaa paitsi omien tytärteni, samalla kaikkien maailman tyttöjen oikeuksia. Jokaisella tytöllä on oikeus laadukkaaseen koulutukseen, päättää elämästään, osallistua päätöksentekoon ja kasvaa turvassa.

 

Diakoniatyöntekijä Auli Hokkanen, Siilinjärven seurakunta