Välimerkit sukupuolineutraaleiksi!

Eräs tuttavani seurasi Siilinjärvellä mielenosoitusta. Mielenilmaukseen osallistui Suomi ensin-liikkeen kannattajia. Liikkeellä oli myös vastamielenosoittajia sekä epämääräinen joukko sivustaseuraajia.

Se mikä tilaisuudesta oli päällimmäisenä jäänyt mieleen, oli törkyinen kielenkäyttö ja aggressiivisuus. Kun joku käyttäytyy epäasiallisesti, puhuu alatyylisesti huutaen, reagoin aina samalla tavalla: vastustan, oli asia mikä hyvänsä. Tuollaisilla käytöstavoilla ei minua saada vakuuttuneeksi minkään asian hyvyydestä taikka oikeudellisuudesta. Päinvastoin.

Eivätkö vanhemmat enää uhkaile pestä jälkikasvun suuta saippualla jos puhe menee navan alle ja törkyosastoon? Onko otettava käyttöön vessaharja, kuten Serranon perheessä? Tuon mainion espanjalaisen perhesarjan vanhemmat kasvattivat nuorisoa hyvin perinteisin tavoin. Inhorealistisia väreitä aiheuttava uhkailu riitti karsimaan epäasiallista kielenkäyttöä ja puhetta asiallisemmaksi.

Opettajat sanovat olevansa voimattomia oppilaiden kielenkäytön suhteen. Eikö lapsia haluta kasvattaa? Vaikea uskoa ettei asialle voi tehdä mitään? Nollatoleranssi pitää ottaa käyttöön kuten kiusaamisessakin. Sveitsin kouluissa kirosanan käyttäminen voi johtaa koulusta erottamiseen. Sveitsissä kiroilu ei kuulu tapakulttuuriin.

Huono kielenkäyttö on levinnyt mediaankin. On jotenkin muodikasta terästää puhetta rahvaanomaisesti. Yleensä välimerkin, adjektiivin, huutomerkin ym. asemasta käytetään sukupuolisidonnaista v-kirjaimella alkavaa sanaa. Se on naisia loukkaavaa. Myös ulosteilmaisuilla yritetään vakuuttaa kuulija. Meidän pitää vaatia sukupuolineutraalien välimerkkien käyttöä!

Suurin osa ei noteeraa mitenkään kun v-kirjaimet sinkoilevat. Mutta sanopa sana Jumala, niin reagointia on paljon enemmän. Keskusteluohjelmassa Pressiklubi, Ruben Stiller kysyi lähetyksessä vierailleilta toimittajilta: ” Uskotko Jumalaan?” Kaikki vaivaantuivat silmin nähden. Yksi vaikutti jopa loukkaantuneelta näin henkilökohtaisesta kysymyksestä, joka aiheutti kiemurtelua tuolissa. Selvää vastausta ei antanut kukaan. Pelkkä sana ”Jumala” saa päät kääntymään kaupungilla. Sana ei kuulu ilmeisesti suomalaiseen keskeiseen sanavarastoon kuten v-alkuinen välimerkki.

Jos ihmiset vastaavat kysymykseen uskosta, monet sanovat uskovansa ”toisin kuin kirkko opettaa”. Mikä on kansan teologinen osaaminen? Mediaa kun seuraa, vaikuttaa sille, etteivät papitkaan ole aina varmoja kirkon opetuksesta.

Jumala on sanana voimakkaampi kuin etenkin nuorison suosima v-alkuinen voimaton kirosana. Jumala-sana säväyttää. En suosittele sitä väärinkäytettäväksi kuten välimerkiksi muuttunutta v-alkuista. Vessaharjaa sen sijaan suosittelenSirpaOkulov uhkailuvälineenä. Suun siivoaminen lähentäisi tätä mörrimöykkyjen kansaa enemmän eurooppalaisiin kuin viinin nauttiminen ruokailun yhteydessä.

Sirpa Okulov

kasvatusasioiden koordinaattori

Suomen ortodoksinen kirkko

 

Kommentit

 • Lukija

  Miksi ihan asiallisessa jutussa pitää olla klikkien kalasteluotsikko, joka ei kuvaa tekstiä? Käyttämällä juuri nyt kohujen myötä pinnalla olevaa sukupuolineutraali-sanaa saa varmasti ihmisiä avaamaan jutun, mutta sitten pääaihe onkin aivan muuta. Olen väsynyt klikkijournalismiin niin blogeissa kuin perinteisissä tiedotusvälineissä.

 • Vesterba

  Sveitsissä kiroilu ei ehkä kuulu tapakulttuuriin, mutta Suomi on aina ollut kiroilevaa kansaa. Perkeleitä on lennellyt vuosisatoja. Se, että mediassa on pyritty siistimään kielenkäyttöä, on lähinnä teennäistä. Se ei anna todellista kuvaa suomalaisista. Kiroilu ei tee meistä sivistymättömiä, mutta se tekee meistä rehellisiä. Kun toinen voimistaa tervehdystään tai haukkumaa kirosanalla, tiedämme, että se tulee suoraan sydämestä. Kiroilumme kertoo myös meidän verbaalisista kyvyistä. Millä muulla kansalla on yhtä paljon kirosanoja?

  Ja mikä ihme on tuo tapa käyttää sanasta ”vittu” muotoa ”v-sana”? Kaikki tietävät mitä tarkoitetaan, ja se antaa käyttäjästään vain turhan sievistelevän kuvan, ehkä jopa itseään muita parempana pitävän. Jenkeissä on sama termin ”the F-word” kanssa. Käyttämällä näitä molempia kuvitellaan, että näillä kirosanoilla täydessä muodossaan olisi joitain taikavoimia, joita vähennetään lyhentämällä ne muotoon v- ja f-sana. Eikä sana vittu ole edes millään tavalla naisia halventava. Vaikka sitä käytetään myös nimityksenä naisen sukuelimistä, kuten sanaa mulkku miehen, ei sillä ole samanlaista halventavaa tarkoitusta. Kun toista sanotaan mulkuksi, pyritään tällä halventamaan tätä. En ole koskaan kuullut, että toista olisi haukuttu vituksi tarkoituksena halventaa tätä. Vittua kyllä käytetään adverbinä voimistamaan nominia, jolla voi olla pyrkimys halventaa taikka ylistää toista. Esimerkiksi ”vitun mulkku” tai ”vitun hieno”.

  Lopuksi erään youtubettajan, TMM:n, ajatukset asiasta, kun opettaja oli torunut tätä fuck-sanan käytöstä (mukaillen): ”Kun keksit sanan, joka on yhtä tehokas ja yhtä hauska käyttää, kuin sana ”fuck”, voin käyttää sitä.” Mutta oma näkemykseni on tässä myös, että liika on liikaa. Käytetään näitä voimallisia sanoja sopivissa määrin.

 • Veikko lisitsin

  Tuo ”vittu”sana oli Vanhassa menetetyssä Karjalassa ennen sotia normaali naisen sukupuolielinmen nimitys normaalissa ihmisten kielenkäytössä. Historian saatossa vuosikymmenten kuluessa ihminen on muuttanut sen rumaksi pahaksi kirosanaksi josta lapsia rangaistaan ja aikuisia kauhistellaan.

  No-kuka tuon sanan ja miehen vastaavan sitten historian saatossa muuttaa normaaliksi käyttösanaksi sillä sitähän se muutenkin on aina. Itse asiassa kyseessä ovat vehkeet jotka saavat aikaiseksi uutta elämää ja ovat ihmisen suurimman osoituksen välineitä -nimittäin naisen ja miehen välisen hellyyden ja rakkauden !☺

  Ps. Älkää nyt kuitenkaan ruveta niitä ehdoin tahdoin sanana käyttämään!

Kommentointi on suljettu.