Virpoja vs. noita – taistelu alkakoon, mediassa

Runsaan viikon kuluttua sunnuntaina on ympäri Suomea aika moista vipinää: liikkeellä ovat virpojat, eduskuntavaaliehdokkaat, äänestäjät ja noidat. Viimeksi mainitut ovat vain väärässä paikassa ja vääränä päivänä.

Kirkkovuoden kierrossa Palmusunnuntai ja edustakuntavaalipäivä sattuvat siis samalle päivälle. Ja taas on se aika, jolloin pienet virpojat jäävät noitien varjoon mediassa.

Totuuden nimessä on sanottava, että SS kunnostautui tässä asiassa vuosi sitten ja teki ison jutun virpovitsojen siunaamisesta Siilinjärven Hamulan koulussa. Siinä jutussa asiatiedot olivat kohdallaan, lapset kun pääsivät sanomaan, että virpomaan mennään tavallisissa vaatteissa, sillä noita ei voi tuoda hyvää.

Kirkko ei tee politiikkaa, mutta voi kannustaa ihmisiä täyttämään kansalaisvelvollisuutensa eli käydä äänestämässä. Ja kirkko tietenkin toivoo, että vaaliuurnille mentäisiin kirkon kautta, siellä voi vaikkapa käydä rukoilemassa viisautta ja voimia uusille kansanedustajille.

Perinteet sekoittuvat helposti, ja näin ikävästi, ainakin teologian näkökulmasta on käynyt myös Palmusunnuntaina.

Voiko noita edustaa mitään hyvää? Tämän kysymyksen esitän jälleen kerran ensi viikolla koululaisille, kun kierrän kouluissa kertomassa Palmusunnuntaista, pääsiäisestä ja virpomisesta. Kerron, että virpomaan mennään omissa tavallisissa vaatteissa ja että virpominen on Jumalan siunauksen toivottamista.

Osa koululaisista, etenkin alakoululaiset, ovat sitä mieltä, että noidaksi pukeutuneena voi ilman muuta mennä virpomaan. Kun kysyn, edustaako noita hyvää, lapset vastaavat: ei.

Toivoa on.

 

isä Harri Peiponen
Kirjoittaja työskentelee pappina Kuopion ortodoksisessa seurakunnassa. Aiemmin hän on työskennellyt mm. tiedottajana ja arkkipiispan sihteerinä Suomen ortodoksisessa kirkollishallituksessa.