Apajan kohtalo

Tämän päivän Savon Sanomissa (18.1.2016) oli mielenkiintoinen artikkeli torin alta löytyvästä Apajasta. Kuten monet kuopiolaiset tietävät, on Apajan alku ollut surkea eikä kaupunkilaiset ole löytäneet tilaa – saati turistit- ja tämä näkyy. Ei tarvitse kun käydä piipahtamassa Apajassa, niin hiljaista on.

Onneksi sentään muutaman erityisen hyvän ravintolan vuoksi, on Apajaan saatu hieman heräteltyä. Nyt kaupunki pyrkii saamaan Apajaan lisää liikennettä perustamalla julkishallinnon toimipisteitä sinne. Esimerkkinä TE-toimiston palvelupiste, Kuopion kaupungin info jne. En tiedä lisääkö tämä kävijämäärä Apajassa, vai loitontaako se kaupunkilaisia entisestään paikasta. Aika näyttää.

Apajan suurin haaste on sen saatavuus. Vaikka Savon Sanomien artikkelissa Kuopion asemakaavapäällikkö Martti Lätti väittää, että opastusta Apajaan on riittävästi, näin ei todellisuudessa ole. Apaja on piilotettu kaikilta ja kaikelta, ja lähinnä kaavapaperissa kenties opasteita on riittävästi. Koska todellisuus ei vastaa papereita, tulee opastusta lisätä eritysesti maanalla toriparkissa.

Mitä Apajalle voitaisiin sitten tehdä? Jos opastus ja sitä myöten asiakasvirrat saataisiin ohjattua alatasolle torilla, kiinnostuisi varmasti myös yksityisen sektorin toimijat tiloista. Lisäksi poskettomat vuokrat tulee laskea ja tilojen käyttöä monipuolistaa. Olen havainnut Apajassa käydessäni, että monet teinit viettävät varsinkin näin talvena aikaansa siellä – miksei nuorille voitaisi suunnata omaa tilaa sinne?

Pop Up kaupat ovat yleistyneet Kuopiossa ja eritysesti joulun alla niitä oli Kuopiossa useita ja Apajassa myös. Kaupunki voisi hyödyntää tyhjiä tiloja tarjoamalla käsityöläisille sekä aloittaville yrittäjille mahdollisuutta testata tuotteitaan/palveluitaan Apajassa. Tämä lisäisi tyhjien liiketilojen käyttöastetta sekä toisi positiivista ”pöhinää” sinne. Kenties joku aloitteleva yritys saattaisi liiketilat vuokrata pidemmäksi aikaa. Maailmalla on myös yleistynyt ns. ”Pop Up työtilat”, eli ihminen voi mennä läppärinsä kanssa tekemään töitä yhteiseen tilaan ja maksaa tästä nimelliskorvauksen. Tätä vaihtoehtoa kannattaa myös harkita.

Kuopiossa näyttää olevan tappiomieliala, erityisesti kun puhutaan keskustan kohtalosta. Nyt meidän tulee ryhdistäytyä, kokeilla uusia vaihtoehtoja ja luoda positiivista ilmapiiriä. Kyllä Kuopio ja Apaja pärjäävät jos on vain tahtoa. Ei muuta kuin tuumasta toimeen.