Globalisaatio on tullut tiensä päähän

Elämme historiallisia aikoja. Ensiksi tuli Brexit, sitten Trumpin valinta Yhdysvaltojen presidentiksi ja ensi vuonna mahdollisesti (lue toivottavasti) Ranskassa Marine Le Penin valinta Ranskan presidentiksi. Liberaalien vuosikymmeniä jatkunut globalisaatio on tulossa tiensä päähän. Nyt on aika konservatiivien ottaa ohjat käsiinsä ja palauttaa kansallisvaltiot sekä itsemääräämisoikeus kunniaansa.

Eikä ole mikään ihme, että useissa länsimaissa populistiset liikkeet ovat vaaleista toiseen kasvattaneet kannatustaan ja vaaleja voittaneet. Se mitä liberaalit länsimaissa eivät ymmärrä, on se, että erityisesti globalisaatio on osunut pieni- ja keskituloisiin ihmisiin. Yleensä nämä ihmisryhmät ovat vielä maansa kantaväestöä, jotka liberaalit ovat unohtaneet kaikessa monikulttuurisuuskiimassaan. Ei siis ihme, että ihmiset reagoivat.

1800-luvulla kansallisaate alkoi nostaa päätään Euroopassa. Tämän aatteen kehityksenä sekä seurauksena monarkiat kaatuivat ensimmäisen maailmansodan jälkeen kuin korttitalot ja syntyi kansallisvaltiot. Kansallisvaltioiden ansioista, ihmisistä tuli tasa-arvoisia lain edessä, säätyyn tai sukupuoleen katsomatta. Voidaan siis todeta, että kansallismielisyys sekä kansallisvaltiot ovat parasta mitä lännessä on tapahtunut yksilön kannalta.

Nykymuotoinen ja kriiseissä rämpivä globalisaatio on keinotekoisesti luotu aate/järjestelmä, vain muutaman kymmenen vuoden vanha. Kylmän sodan päättymisen jälkeen uskottiin, että globalisaatiolla maailma yhdentyy. Kuitenkin samaan aikaan kuin ”kansakuntien yhdentymistä” on tapahtunut, on valtaosa ihmisistä jäänyt systeemin jalkoihin ja sen ulkopuolelle. Ja tässä piilee globalisaation epäonnistuminen: Se ei palvele peruskansalaista.

Sen sijaan globalisaatio on hyödyttänyt suurpääomia, eliittiä, sekä heitä, ketkä jo entuudestaan ovat koko aatetta olleet luomassa. Nämä ihmiset elävät nykytermein ”kuplassa”, eikä rajapintaa valtaosan ihmisten arkeen ole. Tämän vuoksi medialle ja asiantuntijoille tuleekin aina ”yllätyksenä”, kun kansa äänestää kansallismielisiä tahoja sankoin joukoin vaaleissa.

Maailma on muuttumassa. Uskon että lapsemme ja lastenlapsemme lukevat historian kirjoista aikanaan, kuinka nyt elämämme ajat palauttivat kansallisvaltiot ja kansallismielisyyden kunniaan. Erityisesti Trumpin valinta osoittaa kaikille ihmisille läpi sivistyneen maailman, että demokratiassa tavallisilla ihmisillä on oikeus muuttaa maansa kurssia sekä suuntaa. Tehdään se myös Suomessa – palautetaan valta ja itsemääräämisoikeus suomalaisille.