Huumeista vapaa Kuopio

Nuorten huumeiden käyttö lisääntyy Kuopiossa pahaenteisesti. Savon Sanomien mukaan pelkästään neljän viimeisen vuoden aikana poliisin tietoon tuli 12-13-vuotiaiden huumeiden käyttöä 153 kappaletta. Ei tuon ikäisten pitäisi käyttää edes energiajuomaa. Huumeista puhumattakaan.

Lisäksi meillä on paljastanut 16-20-vuotiaiden nuorten huumemyyntirinki, jonka onneksi poliisi sai selville. Haluankin kiittää Itä-Suomen poliisia hyvästä työstä. Huumerikollisuuteen tulee vastata ankarasti, ja sitä ei tule suvaita Kuopiossa eikä missään muuallakaan.

Päättäjänä haluan tarttua tähän asiaan. Meidän tulee tehostaa nuorisotyön, oppilaitosten ja perheiden yhteistyötä asian tiimoilta. Meillä ei ole varaa menettää yhtään nuorta huumeiden pirullisella alttarilla. Olen omassa nuoruudessani nähnyt hyvien miesten painuneen mieron tielle. Juuri kannabiksesta kaikki on lähtenyt.

Tulen jättämään seuraavassa valtuustossa valtuustoaloitteen huumeista vapaasta Kuopiosta. Myös meidän päättäjien on aika herätä tähän ongelmaan ja tarjota nuorille kuopiolaisille huumeista vapaa kaupunki. Tehdään se mitä lainsäädännön puitteissa voimme – porkkanaa ja keppiä käyttämällä. Meidän aikuisten tehtävänä on kantaa huolta lapsista ja nuoristamme.

Lähde mukaan rakentamaan turvallista ja huumeista vapaata Kuopiota.

#huumeistavapaaKuopio

Kuopiossa, 23.2.2018

Samuli Voutila

kaupunginvaltuutettu, PS

Kommentit

 • Teppo

  Samalla voitaisiin tehdä Kuopiosta alkoholista vapaa kaupunki. Lyödään vain kylmästi kieltolaki päälle muista välittämättä. Vähenisi terveydenhuoltokulut, väkivaltarikollisuus, häiriökäyttäytyminen yms. kummasti.

  Ja koska ihmisellä tuntuu olevan perustarpeena päihtyä, voitaisiin tilalle tuoda laillistettu hamppu. Terveydenhuoltokulut eivät nousisi lähellekään nykyistä, väkivaltarikollisuudesta ja häiriökäyttäytymisestä puhumattakaan.

 • Lainsäätäjä

  Tyypillistä äänestäjien kalastelua tai pahemmassa tapauksessa Samulilla ei ole mitään tietoa tai käsitystä huumausaineista tai päihdepolitiikasta ylipäätäänkään. Suosittelen vilkaisemaan länsimaiden viimeaikaista kehitystä huumausainelainsäädännöstä (esim. naapurimme Norja sekä Portugali) sekä YK:n kantaa asiaan. Jos kieltolaki toimisi, eihän näitäkään alaikäisiä kokeilijoita olisi, vai mitä?

 • Kalamies

  Nyt oli kyllä vanhahtava, moralistinen vuodatus, joka ei tarjoa mitään ratkaisua. Huumevapaita kaupunkeja, maita ja maanosia on julistettu jo kymmeniä vuosia, mutta huonolla menestyksellä.

  Meillä oli yläasteella huumevalistusta koulussa, jossa varoiteltiin eri sanan kääntein kannabiksen vaaroista. Nyt 20v myöhemmin kukaan ryhmästä ei ole kuollut huumeisiin, mutta alkoholiin useampi. Pitäisikö meidän kääntää katse kannabiksesta jokaista suomalaista suoraan tai välillisesti koskettavaan ongelmaan, alkoholiin ja sen lieveilmiöihin?

 • Ei jatkoon

  Poliisi on ongelma eikä mikään ratkaisu. Ihan maalaisjärjellä ajatellen voi tuosta vuodatuksesta päätellä, ettei nykyinen kieltolaki ole onnistunut. Nuoret kasvattaa, käyttää ja myy kannabista samalla kun sairaat ja vanhukset ovat jääneet vaille lääkettä. Tätä huumepoliisin vedätystä on jatkunut vuosikymmeniä ja tässä tulokset. Miksi pitäisi jatkaa samaa vanhaa latua kun järjen käyttö on sallittua?

 • Belsebuubi

  Samuli hyvä. Samalla tarmolla ottaudu kaupunkimme päihdetyön resurssien kasvattamiseen, niin ennaltaehkäisevän kuin kuntouttavankin päihdetyön osalta. Siinäpä vasta miehen työ jos päihteiden aiheuttamat asiat on sydämellä. Jos taas ei, vaan haluat tällasilla kirjoituksilla vain kiillottaa kuvaa, niin silloin voit jatkaa kurin koventamisen nimissä huutamista.

 • Heikki

  Samuli kulta. Se kieltolakijuna meni jo. Jos sinä vilpittömästi ja pyyteettömästi haluat auttaa ihmisiä ja vähentää lasten ja nuorten kiinnostusta huumausaineisiin, niin silloin ajattelussa pitää tehdä niin sanottu paradigman muutos. Katso sivistyssanakirjasta mitä se tarkoittaa ja tutustu uusimpaan tutkimustietoon aiheesta ja toimi sen mukaan, äläkä nolaa julkisesti itseäsi ja kuopiolaisia.

  Tutkittua tietoa kannabiksesta löytyy esim. täältä: http://tusky.fi/

  Irti Huumeista ry:n eli IHRY on poliisien perustama järjestö, eikä sitä nykyään asiantuntijapiireissä oikein pidetä luotettavana tahona, sillä vuosien varrella se on jakanut niin massiivisen paljon paikkaansa pitämätönta ja vahingollista propagandaa. IHRY:n muuten perusti Helsingin huumepoliisin päällikkö Torsti Koskinen, joka oli vuosikausia Suomen huumekeisarina tunnetuksi tulleen huumepoliisi Jari Aarnion lähin esimies

 • Petra Karinen

  Hei Samuli!

  Hienoa, että olet lähtenyt toimimaan yksilön hyvinvoinnin puolesta! Lasten ja nuorten huumeiden käyttöön puututtaessa kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota niihin tekijöihin, jotka johtavat huumeiden pariin. Riittävä ja oikea-aikainen lapsiperheiden tuki, riittävät resurssit nuorisotyöhön, koulutettu ja säännöllisesti osaamistaan päivittävä henkilökunta ja hyvin saavutettavissa olevat matalan kynnyksen tukipalvelut esimerkiksi perhetyössä ja mielenterveystyössä tukevat perheiden hyvinvointia ja parantavat nuorten mahdollisuuksia huumeettomaan nuoruuteen.

  Myös laadukas päihdekasvatus on tärkeä osa päihteiden ongelmakäytön ehkäisyä. Päihdekasvatuksen tulee olla osa yleistä kasvatustehtävää kouluissa, kodeissa ja nuorisotyössä, eikä sitä voi korvata vain yksittäisillä kampanjoilla, teemapäivillä tai oppitunneilla. Laadukas päihdekasvatus on keskusteluja, tiedon hankintaa ja käsittelyä ja eri ilmiöihin tutustumista. Myös medialukutaidolla on keskeinen rooli 2010-luvun päihdekasvatuksessa. Ei riitä, että tietoa on saatavilla, täytyy olla myös välineitä hyödyntää sitä.

  Poliisin tilastoista ja nuorten huumekokeiluista puhuttaessa täytyy muistaa, että jokainen huumeita kokeillut tai niiden käytöstä kiinni jäänyt nuori ei ole vielä ”menetetty huumeiden pirullisella alttarilla”. Suurin osa nuorten huumekokeiluista jää yhteen tai muutamaan kertaan, ja vain pienelle osalle kokeilijoita kehittyy hoitoa vaativa päihderiippuvuus. Jokainen näistä on oma tragediansa, ja niiden ennalta ehkäisy on äärimmäisen tärkeää. Kokonaisuutta arvioidessa täytyy kuitenkin pitää mielessä, että alkoholi on edelleen johtavassa asemassa myös nuorten ongelmallisessa päihteiden käytössä, eikä huumekysymystä pitäisi päihdekasvatuksessa esittää siitä erillisenä.

  Varsinaiseen päihderiippuvuuteen, oli kyse sitten alkoholista tai huumausaineista, on hyvin vähän tehtävissä sen paremmin kepillä kuin porkkanallakaan. Päihderiippuvuussairauteen tarvitaan ennen kaikkea laadukasta hoitoa, joka on saatavilla silloin, kun tarve on.

  Onnea hankkeellesi! Mikäli kaipaatte Kuopioon lisää tietoa laadukkaasta ehkäisevästä päihdetyöstä ja sen toteuttamisesta nuorten arjessa kouluissa, kodeissa ja nuorisotaloilla, tarjoamme mielellämme tukemme toiminnan suunnitteluun. Lisää tietoa toiminnastamme sekä yhteystiedot löydät sivulta http://www.yad.fi

  Ystävällisin terveisin,

  Petra Karinen
  vt. toiminnanjohtaja
  YAD Youth Against Drugs ry

  Anne Hämäläinen
  Ehkäisevän huumetyön suunnittelija
  YAD Youth Against Drugs ry

Kommentointi on suljettu.