Kuopio ei tarvitse monikulttuurista juhlaa

Kuopion kaupunki järjestää 6.12. itsenäisyyspäiväjuhlat Musiikkikeskuksella. Samana päivänä vietetään Suomen 100-vuotisjuhlavuotta, ja olemmekin onnekkaita, kun puolustusvoimien valtakunnallinen paraati järjestetään samaan aikaan kaupungissa. Eväät isänmaalliseen päivään ovat siis olemassa.

Kuitenkin kaupunki on jostain kumman syystä päättänyt, että itsenäisyysjuhla on monikulttuurinen ja juhlassa esiintyy erilaisia kulttuureja, jotka eivät liity suomalaiseen kulttuuriin millään tavalla, saati edusta Suomen 100-vuotiasta historiaamme. Luulisi, että edes juhlavuotena uskaltaisimme olla ylpeitä suomalaisuudestamme ja Suomesta. Valitettavasti kaupunkimme näkee asian toisin.

Erilaisissa kulttuureissa ei ole vikaa. Onhan meillä omaleimainen ja vahva savolainenkin kulttuuri. On kuitenkin käsittämätöntä, miten alhaalla suomalaisidentiteettimme Kuopiossa on, kun emme kehtaa sitä ylpeästi esitellä. Miten suomalaista tai savolaista kulttuuria vaalitaan, jos se korvataan muilla kulttuureilla? Mielestäni ei mitenkään.

Verovaroilla tuettu poliittinen monikulttuurisuus ei ole aitoa monikulttuurisuutta. Mikäli Kuopio haluaa olla kulttuurillisesti rikas, tapahtuu se aivan muita kanavia pitkin. Tulenkin esittämään valtuustossa, että monkikulttuurisuuskeskus Kompassin rahoitus lopetetaan. Jokainen voi kotonaan harjoittaa millaista kulttuuria tahansa – ilman kuopiolaisten veronmaksajien rahoja.

 

Kommentit

 • T.

  Surullisen säälittävää ja rajoittunutta poliittisten irtopisteiden keräilyä vakavan teeman ympärillä. Tyhjät tynnyrit kolisevat eniten, sanotaan naapurissa.

 • Molotov

  Tällä nykypolvella on niin identiteetti hukassa, että niiden täytyy kaiken tavoin vääntää vastaan ja keksiä mitä ihmeelisempiä argumentteja itsenäisyydestä, vihervassarit ovat valmiita, kyseenalaistamaan koko itsenäisyyden. No tämähän on koettu jo 60-70 luvulla, vassareiden esi-isien aikaan, ei mitään uutta. Typerää sakkia, toinen toistaan älykkäämpiä, eivät ommärrä itsekkään omaa puhettaan. heh heh

 • Suomi takaisin

  Fiksua puhetta, kyllä itsenäisyyspäivänä kuuluu juhlia Suomea. Suomalaisuus on monikulttuuria rikkaampaa.

  • Hannu Musakka

   Höpöhöpö! Mietipä sitä, mikä on suomalaista kulttuuria? Eihän sellaista ole ollut olemassakaan, sillä Suomihan on ollut aikanaan täysin tyhjä metsästysmaa. Eihän täällä ole asunut ketään. Kuinka voit rajata jonkun Suomen kansalaisen ulkopuolelle? Vedä vähän henkeä, katso peiliin ja kasva aikuiseksi!

 • Jani

  Halla-aho ennusti tämän kansallisen itseruoskinnan aika hyvin. Kun itsenäinen suomi täyttää ihanat 100 vuotta, niin ensimmäisenä sitä luulisi että juhlittaisiin suomalaisuutta, suomen kansaa ja isoisiämme. Mutta ei, suomalaisuuden päälle paskannetaan nykyaikana joka käänteessä. Jopa suomen 100 vuotispäivänä ja nostetaan jalustalle muut kulttuurit jotka eivät ole tehneet tämän maan eteen käytännössä mitään. Tämän maan ovat rakentaneet suomalaiset jotka nousivat ruotsin ja venäjän orjuudesta eivätkä suostuneet enää sorron alle.

 • Elena Chiksoeva

  ”Kuopioon ei haluta monikulttuurisia veronmaksajia?”
  Arvostan Suomen maata ja suomalaisia. Kunnioitan Suomen itsenäisyyttä. Juhlimme Suomen itsenäisyyspäivää, koska Suomi on antanut meille juuri tämän elämän, jota nyt eletään tässä ja nyt.
  Suomi antaa jokaiselle ihmiselle, sekä suomalaiselle että tänne muuttaneelle, mahdollisuuden rakentaa oman näköinen elämä. Suomessa on lukuisia vaihtoehtoja opiskella ja tehdä työtä. Harmittavaa on se, että niitä mahdollisuuksia eivät kaikki ihmiset käytä, kansalaisuudesta riippumatta.
  On loukkaavaa kuulla, Samuli, sinun mielipiteitä siitä, että ulkomaalaiset eivät ole tervetulleita Suomeen ja että Kuopio ei halua monikulttuurisia ihmisiä.
  Itse olen vahvasti sitä mieltä, että maassa maan tavalla. Jokaisen henkilön velvollisuus on kunnioittaa sen maan sääntöjä ja kulttuuria, jossa hän haluaa elää. Se ei kuitenkaan sulje pois toisen kulttuurin, tiedon ja vieraan kielen tuomista Suomeen. Se rikastuttaa lapsemme kielitaitoa, joka vahvistaa pärjäämistä kansainvälisessä maailmassa.
  Suomi on upea, mielenkiintoisen historian omaava ja sitä kunnioittava maa. Tästä arvostuksesta historiaa kohtaan voimme kaikki olla ylpeitä.
  Puhutaan kuopiolaisten veronmaksajien rahoista. Kuinka paljon niistä veronmaksajista on ulkomaalaistaustaisia työntekijöitä? Kuopiossa on paljon innokkaita ulkomaalaisia työntekijöitä, joiden seassa on lisäksi lukuisia korkeakoulutettuja ja johtavissa asemissa olevia ihmisiä – mm. lääkäreitä ja opettajia – joiden veropanostus kaupungille on merkittävä.
  Ulkomaalaiset tuovat Kuopioon uutta tietoa, osaamista ja kulttuurin tuntemusta. Ulkomaalaisten lapsista kasvaa suomalaisia tulevaisuuden tekijöitä. Hekin ovat tulevaisuudessa veronmaksajia. Monet ulkomaalaiset, jotka valitettavasti eivät ole työllistyneet Kuopiossa, toimivat vapaaehtoisina – esim. kerhojen vetäjinä, kielten kouluttajina ja omaishoitajina – lukuisissa yhteisöissä ja järjestöissä antaen siellä oman osaamisensa ja taitonsa näiden tahojen käyttöön. Totta kai on erilaisia maahanmuuttajia, eivätkä kaikki anna myönteistä vaikutelmaa itsestään, mutta sellaisia löytyy myös kantaväestöstä. Joten onko kansalaisuudella merkitystä?
  Onneksi suurin osa fiksuista ihmisistä tietää oikean vastauksen eikä turhaan levittele vihaisuutta kantaväestön keskuudessa, vaan auttaa tarvittaessa kotiutumisessa ja näyttää oikeaa suuntaa tänne muuttaneille veronmaksajille.
  Elena Chiksoeva, kuopiolainen veronmaksaja

  • Hannu Musakka

   Kiitos Elena kirjoituksestasi! Täyttä ja oikeaa asiaa alusta loppuun, sillä kaikki, jotka asuvat Suomessa, kantavat vastuun omasta tekemisestään ja huolehtivat veronmaksusta suomalaisen yhteiskunnan hyväksi, ovat oikeutettuja nauttimaan ja juhlimaan kaikkien kanssa samasta asiasta. Todella hieno kirjoitus, joka julkaistiin myös Savon Sanomien lehdessä 10.12.
   Jokaiseen yhteiskuntaan mahtuu samanlaisia kuin Samuli Voutila, jotka eivät näe eivätkä ajattele nokkaansa pidemmälle.

 • Hannu Musakka

  Samuli Voutilan suku on aikanaan kotiutunut Ruotsista, Foundilainen alkuperäisessä muodossan, siihenhän sukunimikin viittaa. Kuinka hän voi ajatella olleensa koko ikänsä suomalainen. Niin, no nuo vaivaiset 27 vuotta eivät paljon anna. Kovin on köyhää, kun noilla valmiuksilla on Kuopion kaupunginvaltuustossa. Pitäisi siellä sentään joku taso säilyttää. Mainostaa itseänsä yrittäjäksi, kenties yrittää tehdä koko ajan jotain. Odotan, milloin hän todella alkaa tekemään jotain, eikä vain yritä tehdä. Yrittäjiä on maa pullollaan, tekijöitä vähän. Järki hoi, äly älä jätä! Kasva aikuiseksi, lue historiasi uudelleen. Suomi on kaikkia kulttuureja suosivaa, niin myös Kuopio. Siitä voidaan tietenkin keskustella, oliko juhlan painopiste kohdallaan. Sitä se ei kenties ollut, mutta joka tapauksessa Kuopio, kuten kaikki maailman kaupungit ja paikkakunnat eivät voi eristäytyä mitenkään. Eivät ole voineet eristäytyä vuosituhansiin. Ihmiset ovat liikkuneet, kuten siun sukusi ennen. Jostainhan hekin tänne ovat tulleet ja tuoneet kulttuurin mukanaan. Tuskin se on alkuperäistä kuopiolaista kulttuuria.

Kommentointi on suljettu.