Kuopio tarvitsee maahanmuutto-ohjelman

Vietimme 14.5. valtuuston seminaaripäivää Kuopiossa yhdessä kaupungin virkamiesten kanssa. Kuopiolla on intohimoiset ja rohkeat visiot vuoteen 2030 ja jopa vuoteen 2040 asti. Haluamme kasvaa 200000 asukkaan kaupungiksi ja oikeutetusti olla Itä-Suomen moottori sekä veturi.

Yksi erityinen hyväksytyn strategian väestön kasvuhausta on työperäinen maahanmuutto. Esimerkiksi kaupunki päätti viime vuoden lopussa kaupungin uuden strategian vuoteen 2030. Siellä todetaan muun muassa, että “valtaosa Kuopion väestönkasvusta tulee maamme rajojen ulkopuolelta”. Esitin itse kyseisen lauseen poistoa valtuustossa, mutta valitettavasti esitykseni ei saanut riittävästi kannatusta. Ensisijaisesti savolaiset tulee työllistää, sitten muut suomalaiset ja viimeisenä työkaluna työkalupakissa tulee olla työperäinen maahanmuutto. Ja jokaiseen noista tarvitsemme jonkinlaisen vision ja suunnitelman.

Maahanmuutto-ohjelma ei ole avoin kutsu tulla Kuopioon. Se on ohjekirja ja nuora sille, miten työperäistä maahanmuuttoa voidaan fiksusti hoitaa. Miten järjestetään asuminen, päivähoito ja muut palvelut? Tuoko työperäinen maahanmuutto lisää tuloja vai menoja Kuopiolle? Suomen Perustan tekemän tutkimuksen mukaan lähinnä Saksasta tuleva maahanmuutto hyödyntää Suomea taloudellisesti. Mistä rahoitus otetaan, jos uskomme tilastoja? Vai otammeko vain Saksasta työperäistä maahanmuuttoa? Näihin kysymyksiin tarvitaan vastauksia.

Lisäksi ohjelman tulee ottaa kantaa siihen, ettei maahanmuuttajia suosita esim. asuntojonoissa kaupungin omistamiin asuntoihin. Helsinki on surullinen esimerkki siitä, kuinka maahanmuuttajat ohittavat kaupunkilaiset asuntojonoissa. Tämä sama virhe ei saa toistua Kuopiossa.

Lisäksi pitää tehdä selväksi se, että tulijan on mukauduttava Kuopioon ja meidän tapoihin eikä toisinpäin. Maahanmuuttajia ei saa suosia eikä myöskään sorsia. Jos/kun tänne muuttaa, tulee kaikille olla samat pelisäännöt. Savolaiset ovat lupsakasta ja oikeudenmukaista heimoa. Meidän hyvää me-henkeä nakertaa, mikäli joitakin suositaan toisten kustannuksella. Hyvänä esimerkkinä maahanmuuttajayrittäjyyden tukeminen. Miksi joku saa pelkän taustansa vuoksi erityiskohtelua? Tämä luo tarpeetonta kiilaa kantaväestön ja tulijoiden väliin. Ensimmäiset katkeroituvat, jälkimmäiset passivoituvat.

Ensiksi savolainen työ ja yrittäjyys. Meidän tehtävänä on pitää huolta Kuopion ja kuopiolaisten hyvinvoinnista. Kaupungin strategia on hyvä ja edistän sitä mielelläni valtuutettuna ja yrittäjänä. Parempi kuitenkin ennaltaehkäistä mahdollisia ongelmia tässä vaiheessa kuin siinä kohtaa kun ongelmat tulevat niin sanotusti silmille. Se on viisasta ja kuopiolaisten edun mukaista päätöksentekoa.

Kommentit

  • Fil.maist.

    Kuopio on vireä ja vilkas, nuorekas yliopistokaupunki. Tänne ei kaivata no-go alueita eikä ghettoja. Onneksi asia hoituu ns luonnollista tietä, kun maahanmuuttajat valuvat kehä III sisäpuolelle ,ennemmin tai myöhemmin, ja heitä pitää suorastaan tukea siinä :)

  • Jussi Wihonen

    Asiallinen kirjoitus. Työperäiseen maahanmuuttoon, tarvitaan ihan alkuun ne työpaikat, joita Kuopiolla on tarjota? Toisaalta EU:n vapaa liikkuvuus takaa 500 miljoonan ihmisen potentiaalin. Pitää olla todella houkutteleva tässä alueiden välisessä kilpailussa, että saa eurooppalaisia muuttamaan Savoon? Maahanmuutto-ohjelma on kannatettava ajatus. Luonnollisesti alkuun kannattaisi työllistää savolaiset ja Suomalaiset.

  • KariN

    Tänne tarvitaan ohjelma jolla alueen työttömät ja vajaa työkykyiset saadaan töihin ja täysivaltaisiksi yhteiskunnan jäseniksi. Jos tämän ohjelman jälkeen vielä on työvoimapulaa niin sitten palataan asiaan. Ohjelman toteuttamiseksi tarvitaan ensin panoksi yrityksiltä. Tällä hetkellä yrityksiä vaivaa näköalattomuus, laiskuus ja innovaatioiden puute. Yrittäjät odottavat valtiovallalta toimenpiteitä, ilmaista rahaa ja ilmaista työvoimaa. Yhteiskunta antaa liikaa avustuksia yrityksille tästä laiskuus lisääntyy. Nyt syytetään työntekijöitä laiskoiksi ja haluttomiksi. Ja yrittäjät korostavat erinomaisuuttaan

Kommentointi on suljettu.