Meillä on dilemma

Suomen valtionvelka ylittää tänään (26.11.2015) 100 miljardin euron rajan. Tuo 100 miljardia on laskua tuleville sukupolville siitä, että me halusimme pitää nykyistä elintasoamme velaksi yllä. Toki valtio voi tehdä investointeja – lähinnä infraan- ja olettaa että ne maksavat itsensä takaisin (joka ei ole mikään automaatio). Valitettavan usein velan ottaminen ei ole tätä, vaan lähinnä meidän äänestäjien pitämistä tyytyväisinä.

Suomessa valtiontalous oli pitkään ylijäämäinen, ennen vuoden 2008 alkanutta finanssikriisiä. Poliitikot saivat sen turvin luvata kansalaisille ”kaikille kaikkea kivaa” hengessä uusia palveluita, säätää lakeja ja hehkuttaa kuinka kivaa ”hyvinvointivaltiossa” on elää. Totuus toki on jotain ihan muuta.

Hyvinvointivaltion perusajataus on ollut pitää kansakulkijoistamme huolta ja tarjota kaikille tasapuolisesti palveluita, jotta myös yhteiskuntamme vähäosaiset pysyvät kelkassa mukana. Tämä ajatus on kaunis ja kannatettava, mutta tarvitaanko julkista tukea esim. Asuntolainojen korkojen verovähennyksille? Ei tietenkään ja on hyvä että tämä tulee myös poistumaan asteittain.

Mistä se dilemma meillä sitten muodostuu? Se muodostuu siitä, että suomalaiset eivät halua valtion elävän velaksi, mutta samaan aikaan mistään ei saisi leikata. Tunnetusti ”saavutetuista eduista” ei pidä luopua, tai ainakaan niistä omaa itseään koskevista eduista ei ainakaan. Sillä sitähän tämä meidän ”hyvinvointivaltio” pohjimmiltaan on. Järjetön byrokratian koneisto, jossa jokainen pyrkii maksimoimaan oman henkilökohtaisen ja viiteryhmänsä saaman hyödyn erilaisten tukien ja palveluiden muodossa. Se että tekeekö se Suomesta lähinnä verohelvetin vai hyvinvointivaltion, jätän jokaisen itsensä päätettäväksi.

Rakkaat suomalaiset. On vastuutonta elää velaksi tällä tahdilla ja jättää lasku siitä maksettavaksi tuleville sukupolville. Onneksi nykyinen perusporvarillinen hallitus pyrkii lopettamana lisävelkaantumisen, mutta varsinaiset talkoot ovat sen jälkeen vasta edessä – velka pitää myös maksaa pois. Ehdotan että pidämme tänään klo 15.30 (arvioitu aika jolloin 100 miljardia velkaa täyttyy) hiljaisen hetken, jossa muistelemme tuleville sukupolville langetettua laskua.

Kunnioittavasti,

Samuli Voutila

0505502690

samuli.voutila@gmail.com