Pienyrittäjä kiittää

Hallitus on toteuttamassa hallitusohjelman mukaisesti maksuperusteiseen arvolisäveroon siirtymisen. Uudistus koskee alle 500.000 € liikevaihdolla toimivia pienyrityksiä. Uudistus on merkittävä ja äärimmäisen tärkeä monelle yritykselle.

Maksuperusteisessa arvolisäverossa yritys maksaa valtiolle arvolisäveron vasta, kun asiakas on maksanut laskun yritykselle. Tähän mennessä arvolisäveron on joutunut maksamaan sen mukaan, milloin lasku on lähetetty asiakkaalle, riippumatta siitä, onko asiakas edes maksanut laskua. Tämä on syönyt monen yrityksen kassavirtaa kohtuuttomasti.

Lisäksi monella pienyrityksellä on ollut ongelmana se, että maksuehdot isoille yrityksille ovat kohtuuttomat. Maksuehtona saattaa olla jopa yli 30 päivää, vaikka periaatteessa tämä nykyisen lainsäädännön puitteissa on kiellettyä. Kuvitellaan vaikka tilanne, jossa pienyrittäjä on laskuttanut suuryritystä 10.000€ kesäkuussa, mutta saa rahansa vasta lokakuussa. Silti yrittäjä joutuu maksamaan arvolisäveroa elokuussa jo 2400€, vaikka asiakas ei olisi maksanut kyseistä laskua. Siinä ei paljon pienyrittäjää hymyilytä.

Uskallan väittää, että uudistus kasvattaa myönteistä ilmapiiriä yrityskentässä sekä yrittäjyydestä kiinnostuneiden ihmisten parissa. Kun valtiovalta lainsäädännöllä pyrkii tukemaan pienyrittäjyyttä, kasvaa sen vetovoima uravalintana erityisesti nuorten keskuudessa. Tähän kun lisätään vielä Suomen yrittäjien sekä nuorten yrittäjien arvokas työ yrittäjyyden eteen, tulevaisuus näyttää valoisammalta.

Suomi ja suomalaiset kaipaavat lisää työpaikkoja. Ilman hyvinvoivia pk-sektorin yrityksiä työllisyystilanne ei tule paranemaan. Siksi olen ylpeä, että hallitus pyrkii edesauttamaan juuri pk-sektorin yritysten toimintaedellytyksiä. Reilun 10 vuoden aikana valtaosa uusista työpaikoista on syntynyt pk-sektorin yrityksiin ja ne ovat myös tulevaisuudessa suurimpia työllistäjiä. Lisäksi pienyrittäjien ei tarvitse enää toimia ”valtion pankkina” – jatkossa verot maksetaan vain toteutuneesta liikevaihdosta.

Toivottavasti pienyrittäjien asemaa parantavat uudistukset eivät hallitukselta tähän lopu. Niitä tarvitaan vielä lisää.

Kommentit

 • Mustamies

  Alvissa palataan entiseen hyvään malliin, mikä toimi hyvin.
  Pien-Yrittäjät ei voi toimia Suomen Valtion Pankkina, koska asiakaskaan ei maksa tekemättömästä työstä ennakkoon.
  Valtion hallinnossa on hääränneet sellaiset henkilöt, jotka
  ei ole ymmärtäneet Pien-Yrittäjän toiminnasta juuri mitään.
  Toivotaan lopultakin päättäjien heräävän ja ymmärtän, että
  Pienet Yritykset on maallemme merkittävä työtä antava voimavara !

Kommentointi on suljettu.